Tata Bojs završili oslavu třicetin s kamarády Umakart a Lesní zvěř

26.02.2019 12:09 - Hana Bukáčková | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Pěšáci rock 'n' rollu Tata Bojs rozhodně nejsou nejslabší figurkou na šachovnici tuzemské pop music. Naopak se derou neúnavně vpřed. Ani třicítka na krku jim nesebrala na kreativitě, nápadech a energii. Během závěrečného narozeninového večera odehráli svůj nejdelší set, pomohli jim k tomu Umakart a Lesní zvěř.

Live: Tata Bojs

místo: Multifunčkní sál DOX+, Praha
datum: 24. února 2019
setlist:Radioamatér, Usínací, Sonda, Šťastnější, Jednotka času, pásmo písní Lesní zvěře, Gastronaut, Papírovka, Opakování, Světová, S ní, Kamarádky, pásmo písní Umakart, Filmařská, Ztraceni v překladu, Attention Aux Hommes!, Pěšáci, Antikvariát, Růžová armáda
Fotogalerie

Tata Bojs a kamakamakamarádi, DOX, Praha, 24.2.2019
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Na poslední únorový víkend si formace kolem Milana Caise a Mardoši připravila k oslavám tří desetiletí existence další netradiční koncerty. Přizvala si spřátelené kapely Lesní zvěř a Umakart, které propojuje jedno jméno - klávesák Jiří Hradil. Ten v průběhu tříhodinového setu neslezl z pódia.

Mnoho kapel slaví výročí velkými koncerty, který mají být jistým vyvrcholením a ohlédnutím za uplynulou érou. Na Tata Bojs je sympatické, že k tomu přistoupili jinak, po svém. Zážitky si chtěli společně se svými fanoušky dopřát víckrát a pokaždé jiným způsobem.

Tata Bojs a kamakamakamarádi, DOX, Praha, 24.2.2019
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Sérii devíti pražských narozeninových koncertů skupina zahájila na loňském Metronome Festivalu, kde jí patřila celá jedna speciální stage. V polovině prosince na to pánové navázali třemi elektrickými koncerty se scénou. V lednu dvakrát přehráli komplet "Nanoalbum" (které letos slaví 15 let od vydání) v rámci projektu Nanopicture s tanečníky z Dekkadancers. Na konci ledna pak zahráli akusticky dvoják.

Únorové koncerty byly díky zmíněnému Jirkovi Hradilovi vlastně takovými minifestivaly. V Umakartu jej doplnili bratři Neuwerthové - Dušan si odskočil od zvukařského pultu ke kytaře a Tomáš zůstal (jako u TB) u bicích. Vlastně to byl docela dobrý nápad, zdánlivě neslučitelná hudební uskupení fungovala a ukázalo se, že jsou si do jisté míry žánrově podobná. Ostatně i Švejdík má po artové stránce blízko k Caisovi. Vystoupení obou formací byla zařazena doprostřed setu TB, což bylo po dramaturgické stránce rozhodně plus.

Tata Bojs a kamakamakamarádi, DOX, Praha, 24.2.2019
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Než TB předali žezlo... ehm, mikrofon... Lesní zvěři či Umakartu, zahráli si vždy jednu píseň společně - s prvně jmenovanou "Oči", s tou druhou "Venku zase prší". A v závěru každého zhruba půlhodinového vystoupení si hostující zahráli tátáčí písně. Někdo by mohl namítat, že takto sestavený line-up rozbourává set, někteří návštěvníci těchto chvil dokonce využili k pauze, návštěvě baru či jiným aktivitám. Možná, že prostor, který hostující kapely dostaly, byl delší, než bylo zdrávo. Večer měl patřit oslavencům a neměli být sami sobě výplní. Proto možná někdo čekal, že společných písní zahrají více.

Tata Bojs a kamakamakamarádi, DOX, Praha, 24.2.2019
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Po vizuální stránce koncert neměl chybu, různá barevná nasvícení dodávala písním ještě více na intenzitě. Bohužel slabinou večera bylo místy špatné ozvučení. Zvuk byl až moc nahlas a ani stání u zvukaře nezaručovalo nejkvalitnější poslech. Přitom úvod byl perfektní, dotažený, ale s nástupem Lesní zvěře se přidalo na decibelech a na stejné úrovni se pokračovalo víceméně do konce.

Tata Bojs ale nelapají po dechu ani po tolika letech. Z jejich songů se staly kultovní hity a energie mají stále na rozdávání: Mardoša je pořád skotačivý, Cais se střídá za bicí soupravou a mikrofonem a v závěru písně "Ztraceni v překladu" neváhá seskočit mezi fanoušky a vydržet tam tancovat i na "Attention Aux Hommes!". Nechybí jim zápal pro věc, vše je prvotřídně připravené, přitom nic nepůsobí strnule, ale hravě.

Ani po závěrečném koncertu oslavy nekončí - až do 25. března si můžete prohlédnout prodlouženou výstavu rekapitulující 30 let existence této nezastupitelné skupiny z Hanspaulky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY