Girl Power aneb 5 neprofláknutých hudebnic, jejichž tvorbu se vyplatí sledovat

05.03.2019 11:00 - Marta Šindlauerová | foto: facebook interpreta

Dělá se vám poněkud nevolno z toho, jak se v hudbě objevují pořád tatáž jména? Už vás nebaví vyumělkované a vykalkulované interpretky z dílen velkých labelů? Vaše symptomy může zmírnit tento krátký seznam muzikantek, které jsou pozoruhodné už jen tím, že je nejspíš neznáte. Ale měli byste. Pro vaše vlastní dobro.

Jaira Burns

Jako většina žen v našem seznamu si i modrovlasá Jaira Burns bere na svá bedra takřka veškeré záležitosti ohledně toho, jak její tvorba zní a vypadá. Protože je však - jak často ráda zmiňuje - jejím největším snem stát se co nejlepší skladatelkou, má obrovskou chuť učit se od těch zkušenějších a rovnou i nejlepších. Talent a touha ale k úspěchu sotva kdy stačí. Nejdůležitějším faktorem bylo odjakživa štěstí, štěstí a ještě jednou štěstí. A to Jaira Burns měla, když si její song "Ugly" vybrali tvůrci reklamy na sluchátka Beats. Její muzika je zábavná, nenáročná, přesto osobitá a vkusná. A takových atributů přece není nikdy dost.


Kailee Morgue

Barevné kštice holt dneska extrémně letí, což potvrzuje další interpretka s odvážnou image a také s odvážným pseudonymem. Je nutno poznamenat, že se Kailee Morgue rozhodně nenarodila s příjmením Márnicová a už vůbec ne se zelenými vlasy, které má teď. Zato se narodila s velkým hudebním talentem, který si nejen ponechala, ale také ho zušlechtila. Před skoro dvěma lety umístila na síť demo své skladby "Medusa" - a ejhle! Nejenže se chytlavý song jako virus šířil prostory internetu, ale ještě vynesl Kailee smlouvu s labelem Republic. Dle posledního singlu "Siren" lze slyšet, že jí manažeři do tvorby příliš neremcají, svůj styl poklidného nasládlého popu si tato muzikantka totiž udržela.


Car Astor

Drobná dívenka s platinovou hřívou, výlučně černou garderobou a těžkotonážními martenskami staví své umělecké působení především na auře křehké osudové divy ukryté pod drsňáckou image. Od pubertálních let nahrávala Car Astor pod svým občanským jménem Carley Ridini (na svůj věk překvapivě dobré) covery na YouTube a i přes nevelkou odběratelskou základnu neschopnou namočit Carley do nějaké formy hajpu se excentrická dívka vypracovala do velmi šikovné a nápadité hudebnice. Když k tomu ještě umíte obstojně zpívat, co víc si přát. Ze všech našich slečen v tomto článku je pak Astor tou stylově nejverzatilnější, co ale její songy spojuje, je její vlastnoruční hra na bicí, perkuse a většinu použitých nástrojů, což jim dodává skvělý rytmus a energii.


Tash Sultana

Není v našem výčtu snad nikoho instrumentálně zdatnějšího, než je Tash Sultana. Čím dál více je o této mladé muzikantce slyšet i o jako jedné z nejtalentovanějších kytaristek vůbec. Ono jaksi není divu - s kytarou se Tash seznámila už ve třech letech a od té doby pilovala svou hru, seč jen mohla, ať už doma v pokojíčku (kde ji často při nahrávání videí vyrušovala matka) nebo během buskingu na ulici, kde nasbírala cenné zkušenosti, které z ní nyní dělají tak uchvacující performerku. Kytaru ovládá takřka na úrovni virtuozity, a když to spojíte s její sopečnou osobní energií, looperem, specifickým, avšak silným vokálem a přemýšlivými texty, máte před sebou vlastně dokonalou bytost, která do puntíku naplňuje své životní poslání.


Zolita

I v tomto případě máme co do činění s mladou dámou, která ráda dělá všechno sama a jen vyvoleným dovolí, aby se jí v tom hrabali. Ještě před pár lety snila Zoë Hoetzel o kariéře spíše na poli vizuálního umění, milovala vše, co se týkalo filmu a fotografie - ostatně doteď je studentkou filmové tvorby na newyorské umělecké škole. Protože ale nikdy nezapomněla na svou vášeň z dětství, a to konkrétně bluegrassovou hudbu, přišlo jí natáčení klipů jako ideální způsob k ukojení svých nejniternějších uměleckých choutek. A když pak zjistila, že si zvládne psát písně sama, zrodil se projekt Zolita, kterému Zoë velí. Nedělá ovšem bluegrass, ale pop říznutý moderním trapem, jenž jisté vokální bariéry dohání skvělou atmosférou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY