Krysák Rat Boy mísí na "Internationally Unknown" rock, punk i hip-hop

08.02.2019 14:33 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Druhé album anglického provokatéra Jordana Cardyho aka Rat Boye "Internationally Unknown" se nese v podobném duchu jako dva roky starý debut "Scum". Jeho hudba je soundtrackem ke špinavým ulicím anglických předměstí i hymnou svobody a mladické revolty.
7/10

Rat Boy - Internationally Unknown

Skladby: Chip On My Shoulder, My Name Is Rat Boy, Don't Hesitate, I Wanna Skate, Follow Your Heart, Internationally Unknown, So What, No Peace No Justice,Flies, Night Creature, Dad's Crashed Car, Silverlake
Vydáno: 25.1.2019
Celkový čas: 34:18
Vydavatel: Hellcat Records

Nyní dvaadvacetiletý hudebník Rat Boy byl v roce 2016 nominován do prestižní ankety BBC Sound Of 2016, každoročně objevující talenty, kteří se v nadcházejícím roce nejpravděpodobněji prosadí. Ačkoliv ryšavý spratek nezvítězil, očekávání rozhodně naplnil. Jeho tvorba volně navazuje na jinou britskou partu Slaves. Podobně jako ona i Rat Boy modernizuje punk, aniž by mu upřel provokatérský a špinavý punc. A zatímco debut byl autorsky nedozrálý, dvojka "Internationally Unknown" je velmi zdařilou žánrovou kolekcí, která se nebojí koketovat s hip-hopem i indie rockem.

Význam jeho tvorby tkví v prosté, přesto rafinované kombinaci moderního indie rocku s klasickým punkem Rancid. Ostatně jejich frontman Ti Armstrong si Rat Boye velmi oblíbil a nahrávku mu produkoval. Sladkým dezertem je pak ironický nadhled Beastie Boys a zmiňovaných Slaves - podobně jako oni sází na výraznou melodiku. Důležité jsou i texty, které tvoří mozaiku z okraje společnosti, zasazenou do špinavého anglického předměstí. Když si pak v rytmu ska a reggae hodí v písni "Night Creature" duet s Aimee Allen z The Interrupters, nemůže být už pochyb, kdo třímá v rukách punkové žezlo na následující roky.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY