Brian May vydal po dvaceti letech nový singl. V "New Horizons" oslavuje objevení nejvzdálenějšího místa od Země

07.01.2019 14:34 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Legendární kudrnatý kytarista Queen Brian May je nejen výborným hudebníkem, ale zároveň také vášnivým vyznavačem astronomie. Nyní se mu dostalo možnosti spojit obě věci dohromady a po dvaceti letech vydat sólový singl.

New Horizons
© facebook interpreta
Skladbu s titulem "New Horizons" natočil pro americký Národní úřad pro letectvo a vesmír NASA. Název nového songu není jen nějakým výstřelem do prázdna - jmenuje se tak vesmírná sonda, která na přelomu roku proletěla kolem dosud nejvzdálenějšího tělesa od Země. Objekt dostal název 2014 MU69 a jeho vzdálenost je 6,61 miliardy kilometrů od naší planety. Sonda přitom vzlétla 19. ledna 2006. Do písně se dostalo i mluvené slovo loni zemřelého Stephena Hawkinga.

"Tento projekt do mě zcela novým způsobem vlil energii. Bylo pro mě velkým vzrušením spojit dohromady dvě zásadní oblasti mého života - astronomii a hudbu," řekl s nadšením May. Ten tak zdvihl pomyslnou rukavici, kterou mu loni hodil astrofyzik a planetolog Alan Stern. "Zeptal se mě, jestli bych mohl napsat něco pro Ultima Thule (druhý název nalezeného objektu - pozn. red.), kterou by zveřejnili poté, co New Horizons obletí tuto destinaci. Byl jsem inspirován myšlenkou, že je to nejvzdálenější místo, kam lidská ruka dosáhla, a díky fotografiím, které díky sondě přijdou zpátky na Zem, budeme moci tento objekt vidět hodně zblízka. Pro mě to ztělesňuje neutichající lidskou touhu porozumět vesmíru, jehož jsme součástí."

Planetka (viz menší foto v článku) tvarem připomíná sněhuláka, je dlouhá 31 kilometrů a v nejširší části má devatenáct kilometrů. Sonda, jejíž tvar připomíná klavírní křídlo (viz hlavní foto), tímto objevem svou činnost nekončí a míří dál.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY