"Negative Capability" je důstojným vrcholem kariéry Marianne Faithfull

03.12.2018 00:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Marianne Faithfull si už nepotřebuje na nic hrát. Na obalu svého nejnovějšího počinu "Negative Capability" je vyfocená s hůlkou, protože k ní prostě patří. O desce mluví jako o tom "nejupřímnějším albu", které za svou kariéru natočila, a má pravdu. Není to nahrávka na každodenní poslech, je ale sakra dobrá.
9/10

Marianne Faithfull - Negative Capability

Skladby: Misunderstanding, The Gypsy Faerie Queen, As Tears Go By, In My Own Particular Way, Born to Live, Witches Song, It's All Over Now, Baby Blue, They Come at Night, Don't Go, No Moon in Paris
Vydáno: 2.11.2018
Celkový čas: 42:30
Vydavatel: Panta Rei
Jednadvacet. Tolik alb k listopadu 2018 nahrála Marianne Faithfull za svůj ne úplně pohádkový život. A kdyby to jednadvacáté, letošní "Negative Capability" mělo být tím posledním (což, doufáme, nebude!), bude se na něj vzpomínat jako na desku, která tuto britskou, ve Francii žijící zpěvačku a herečku zachytila na tom skutečném vrcholu kariéry.

Není to přitom žádný skotačivý poslech. Faithfull si jako nosné téma alba vybrala stárnutí, samotu, smrt, ba dokonce i terorismus. A o produkci požádala letitého spolupracovníka PJ Harvey Roba Ellise a multiinstrumentalistu (mimo jiné z The Bad Seeds) Warrena Ellise.

Společně s Edem Harcourtem dali dohromady kolekci deseti folkových šansonů (na deluxe verzi doplněnou ještě o jednu píseň a dvě alternativní verze albových songů), které pravděpodobně (určitě) nebudete poslouchat každý den, ale vždycky budete vědět, proč je zrovna ten den posloucháte. Sedm z nich je nových, dvě jsou jakýmisi revizemi zpěvaččiných starších věcí. Komplet doplňuje coververze "It's All Over Now, Baby Blue" Boba Dylana.

Těmi revizemi jsou skladby "Witches Song", která poprvé vyšla v roce 1979 na "Broken English", a ikonická "As Tears Go By", která to tehdy v roce 1964 všecko začala. A slyšet zpívat dnes jednasedmdesátiletou ženu song, který poprvé nazpívala, když jí bylo sedmnáct, teď, po všech těch letech, vhání slzy do očí.

Dalším z vrcholů nahrávky je pilotní singl "The Gypsy Faerie Queen", který Marianne Faithfull nazpívala s frontmanem zmíněných The Bad Seeds Nickem Cavem. Jejich hlasy k sobě sednou tak, že se to jen těžko chápe. Výsledek tak dostane do kolen i ty (Věžníky), pro které je Caveova vlastní tvorba až příliš temná a vzdálená.

"They Come at Night" napsala Faithfull v reakci na teroristické útoky v pařížském klubu Bataclan v listopadu 2015. "Bombs explode in Paris, the future is here / There's no brave England, no brave Russia, no America / Their sins come home to haunt us / From the wrong side of the gun," nenechává na nikom nit suchou.

Ať už zpívá o masovém vraždění, odchodech přátel nebo o osamění, vždycky jí to věříte. Na její věk je navíc její charakteristický nakřáplý vokál neuvěřitelně silný a pevný. Při následném srovnání s dýchavičnými pokusy tuzemských takřečených šansoniérek je pak víc než jasné, kdo je tady tou královnou (zkuste třeba "Born to Live" nebo hymnickou "Don't Go").

A pokud znáte všechny ty vrcholy a pády, všechny ty eskapády a sra*ky, kterými si Marianne Faithfull za svůj život prošla, přidá vám poslech "Negative Capability" ještě další rozměry. Ale i kdybyste nic z toho neznali, tohle album vás, máte-li uši a srdce, prostě musí dostat. Jako by se jeho prostřednictvím Faithfull loučila, jako by uzavírala svou kraiéru. A jestli to tak skutečně má být, pak je to uzavření důstojné.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY