Psychedelický rock, hip-hop a tráva ovládly album "Elephants On Acid" Cypress Hill

26.11.2018 00:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Na devátou desku Cypress Hill se čekalo dlouhých osm let. Hibernace legendární hip-hopové party však s letoškem skončila - zkraje srpna pánové naservírovali první singl. Pod producentskýma rukama DJe Muggse vznikla žánrově a zvukově pestrá nahrávka inspirovaná klasickým psychedelickým rockem 70. let.
8/10

Cypress Hill - Elephants On Acid

Skladby: Tusko, Band Of Gypsies, Put Em In The Ground, Satao, Jesus Was A Stoner, Pass The Knife, LSD, Oh Na Na, Holy Mountain, Locos, Falling Down, Elephant Acid, Insane OG, The 5th Angel, Warlord, Reefer Man, Thru The Rabbit Hole, Crazy, Muggs Is Dead, Blood On My Hands Again, Stairway To Heaven
Vydáno: 28.9.2018
Celkový čas: 51:59
Vydavatel: Warner Music
Nové album, nástupce osm let staré desky "Rise Up", natočili Cypress Hill v té nejsilnější možné sestavě, tedy kromě Sen Doga, B-Reala a Boba také s Lawrencem Muggerudem aka DJem Muggsem. Ten nahrávku také produkoval a jeho pečlivá práce je z výsledku opravdu cítit.

Členové Cypress Hill nevyrostli jen na hip-hopu, ale i na klasickém rocku, který do své tvorby implementují téměř tradičně. Tentokrát zavzpomínali na své mládí a do novinky otiskli i stopu sedmdesátkového psychedelického rocku. Toho, že by byl výsledkem nesourodý žánrový nesmysl, se v případě kalifornských veteránů bát nemusíme. Málokdo jiný si se žánry umí hrát tak jako oni.

Téměř hodinová kolekce je skutečně přehlídkou zvuků, nástrojů, bohatých aranží, žánrových crossoverů i neotřelých nápadů. Jediné, co jí chybí, je výrazný hit. Oproti předchozím počinům nemá "Elephants On Acid" jasnou pecku ani pomyslný vrchol. Řádka hitů vedle "What's Your Number?" či "Insane In The Brain" se tak nerozšíří.

Přesto má nahrávka co nabídnout. Hned úvodní singl "Band Of Gypsies" skvěle zachytil zakouřenou atmosféru egyptské ulice s využitím tamních hudebníků, se kterými kapela rovnou na místě některé party natočila.

Typicky cypressovská je zkouřená pecka "Pass The Knife", která je drsnou, syrovou výpovědí s precizním B-Realovým rapem. Po skvělém svérázném sloním intermezzu "LSD" zaujme hypnoticky psychedelická "Oh Na Na" s podmanivými beaty.

Závěr alba překvapí atmosférickou barovou peckou "Reefer Man" a singlem "Crazy", jenž je trávou natolik nasátý, že jí načichne snad i posluchač. Bizarní kousek "Muggs Is Dead" je jen odzbrojující tečkou na konec.

Cypress Hill jsou zábavná chasa. Jejich smysl pro humor, hudební nadhled a zejména ohromná muzikálnost jim umožňují si z fanoušků střílet a vkládat na své desky prakticky vše, co je napadne. A ač se po poslechu "Elephants On Acid" zdá, že jste nic ujetějšího dlouho neslyšeli, ve výsledku to má smysl a jakýsi řád, který nepochopitelně funguje.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY