Na "Désobéissance" Mylene Farmer mladou krev jen hledá

30.10.2018 14:11 - Dan Hájek | foto: Mylene Farmer

Na své jedenácté řadovce "Désobéissance" se Mylene Farmer obklopila převážně mladšími spolupracovníky. Možná si od toho slibovala, že ji to nějak výrazněji nakopne, posune. Nápad to nebyl špatný, výsledek se však podařil jen tak na půl. Přesto je "Désobéissance" asi nejexperimentálnějším albem této hudebnice.
6/10

Mylene Farmer - Désobéissance

Skladby: Rolling Stone, Sentimentale, Désobéissance, N'oublie pas (with LP), Histoire de fesses, Get Up Girl, Prière, Au lecteur, Des larmes, Parler d'avenir, On a besoin d'y croire, Retenir l'eau
Vydáno: 28.09.2018
Celkový čas: 43:22
Vydavatel: Sony Music

Ona generační obměna nebyla úplně špatně zvolenou cestou. Zůstala zachována tajuplná aura, která se okolo Mylene Farmer ani po letech nestihla rozplynout, zůstal i charakteristický nádech melancholie. Zradou se nakonec ukázala nezkušenost některých aktérů. Nejvíce je to vidět na práci DJe a producenta Federa, který na "Désobéissance" odvedl většinu práce. Začalo to s podivnou "Rolling Stone", ještě hůře na albu vyznívá skoro zbytečná "Get Up Girl". Povedenějšími záchvěvy jsou avantgardně rozechvělá "Histoire de fesses" a chmurami zahalená "Au lecteur" (zhudebněná báseň Charlese Baudelaira). LP kromě povedeného duetu "N'oublie pas" ještě přispěla poutavou náladovku s nádechem reggae "Des larmes".

Záchranným kruhem (obrazně) se stal Léon Deutschmann, teprve jednadvacetiletý talent, který pro desku složil tři skladby. První z nich je titulní track "Désobéissance", který zahalil do současného popového balení s decentní osmdasátkovou funky linkou. Následuje křehká "Parler d'avenir", která se protíná s kytarovými motivy odkazujícími kamsi k albu "Anamorphosée". A pak je tu (povinný) závěrečný doják "Retenir l'eau" (s minimalistickým smyčcovým aranžmá). Autorkou textů je sama Mylene a mastering provedl spolupracovník Depeche Mode Mike Marsh. Mylene Farmer se vydala do drobet neznámého teritoria a její risk s nepříliš zkušenými autory vyšel tak na půl. Sama hlavní aktérka z těchto spoluprací umí vytěžit mnohem více, tentokráte jí ale sráží vaz nevyrovnanost celku. "Désobéissance" může způsobovat rozpaky, možná i nedorozumění, přesto je to stále nadprůměrná nahrávka, která si své posluchače rozhodně najde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY