Karel Plíhal slaví své šedesátiny reedicí "Alba a bonusy 1984 - 1990"

03.09.2018 15:12 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Karel Plíhal patří na domácí písničkářské scéně k nejpopulárnějším interpretům. V souvislosti s jeho šedesátinami nyní vychází 2CD "Alba a bonusy 1984 - 1990". Na dvou stříbrných kotoučcích je shrnuto celé supraphonsko-pantonské období. Lze očekávat, že některé z písní zazní v říjnu 2018, kdy se s novým spoluhráčem kytaristou Petrem Fialou Plíhal definitivně vrátí na koncertní pódia.

Karel Plíhal - Alba a bonusy 1984 - 1990
© facebook interpreta
"Plíhalovy písničky by mohly spojovat generace, jenže o tom ta starší zatím neví. Snad proto tak dlouho trvalo, než se jim otevřely brány nahrávacích studií, zatímco věrní mladí posluchači jich už léta znají desítky," napsal Čestmír Klos na obal eponymní desky z roku 1985. Supraphon k ní přidal hned sedm bonusů včetně coververze "Ommadawn" Mikea Oldfielda.

Už název následovníka "Karel Plíhal...Emil Pospíšil..." z roku 1989 vypovídá, že jej Plíhal natočil s kytarisotu a hráčem na sitár Emilem Pospíšilem. "Byl vynikající, všestranný kytarista, který dokázal svým způsobem hry dokonale podpořit náladu písní, aniž by se zbytečně hudebně předváděl. Navíc to byl velice milý, přátelský člověk. Po natočení desky jsme spolu začali i koncertovat, což bylo pro mne jedno z mých nejkrásnějších hudebních období. I když se Emil postupně začal stále více věnovat svým vlastním hudebním projektům, hráli jsme spolu až do roku 1994, kdy vážně onemocněl a zemřel. Emil byl jeden z mých nejbližších přátel," vzpomíná na tohle období sám Plíhal. Jako bonus je k druhému disku přidáno několik koncertních záznamů z té doby.

Dvojalbum Karla Plíhala "Alba a bonusy 1984 - 1990" lze zakoupit ve fyzické i digitální podobě zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY