Death Cab For Cutie zvládají stárnutí s klidem, možná až moc velkým

30.08.2018 11:15 - Ondřej Kocáb | foto: Atlantic Records

Seattle se změnil, s ním však i kapela Death Cab For Cutie. Ta se připomíná s novou deskou po třech letech od slušné "Kintsugi". Ben Gibbard, vůdčí postava sestavy, se opět posadil do křesla a podepsal se pod všechny skladby na "Thank You For Today". Poprvé však bez starého parťáka Chrise Wally a místy je to znát.
6/10

Death Cab For Cutie - Thank You For Today

Skladby: I Dreamt We Spoke Again, Summer Years, Gold Rush, Your Hurricane, When We Drive, Autumn Love, Northern Lights, You Moved Away, Near/Far, 60 & Punk
Vydáno: 17.8.2018
Celkový čas: 38:35
Vydavatel: Atlantic Records
Death Cab For Cutie patří mezi nejslavnější party, které vzešly z americké indie rockové scény přelomu tisíciletí. Stejně tak sám Ben Gibbard je osvědčeným autorem a hudebníkem, který zažil plno mimokapelních projektů a spoluprací. U posledního alba "Kintsugi" se velmi rozebíralo, jak moc je ovlivněné tehdy aktuálním Gibbardovým rozchodem s herečkou Zooey Deschanel. Místy se však celý ten smutek projevil až nyní na novince "Thank You For Today".

Po odchodu zakládajícího člena Chrise Wally se ke kapele připojili Dave Depper a Zac Rae - nejprve jako koncertní členové, od letoška jsou oficiální součástí sestavy. S odchodem Chrise Wally však jako by odešla i nějaká lehkost. Death Cab byli vždy spíše podzimní kapelou a na tom se tolik nemění. Verze 2018 nabídne sice i optimistické pohledy, zároveň však lehce zavání nudou a neoriginalitou. Deskou se honí rozjímání nad vztahovými problémy dnes již ostřílených čtyřicátníků, velkým tématem je také domovský Seattle, který již prý není z finančních důvodů pro každého.

To je hlavní téma pilotního singlu "Gold Rush", který dával velké naděje. Píseň o pocitu ztráty a odcizení ze sledování neustálých změn milovaného města je také jedním z nejsilnějších songů celé desky. Další líbivou melodii vykouzlili hudebníci v "Northern Lights" s hostující Lauren Mayberry z CHVRCHES, jejíž vokál skladbu příjemně obohatí. Fanoušci melancholie jistě ocení "Summer Years", ve které pokračuje experiment se spojením kytar a beatů. Dochází i na sázku na jistotu, kterou jsou zvukově starší "Autumn Love" nebo "Your Hurricane". A balada "60 & Punk" o odmítání dospívání je příjemným uzavřením další kapitoly.

Největší experiment a zároveň největší zkáza je hned úvodní "I Dreamt We Spoke Again". Tam je jasná vize zkusit najít nový zvuk (na celé desce tomu pomáhal producent Rich Costey), ale hrátky s Gibbardovým hlasem i pokusy se syntezátory ("When We Drive") vycházejí naprázdno. Moment překvapení postrádají i popové kusy v čele s "You Moved Away". Death Cab For Cutie se dostali do středního věku, nostalgie se objeví, ale nejde o žádnou krizi. Celé album však čeká na závan čerstvé energie, který ne a ne přijít. Ačkoliv jsou skladby na poslech příjemné, jako celek to tentokrát drhne. "Thank You For Today" tak mezi milníky této seattleské party bohužel patřit nebude.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY