shop.musicserver.cz
Games, Filmová Filharmonie, Rudolfinum, Praha, 12.5.2018

Koncert videoherní hudby Games byl zážitkem zejména pro fanoušky RPG

Vydáno: 13.05.2018 00:41 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: filmharmonie.cz

Jak v závěru trefně poznamenal dirigent Chuhei Iwasaki, na 12. května připadlo stočtyřiatřicáté výročí smrti významného českého skladatele Bedřicha Smetany. V pražském Rudolfinu se ale hrála úplně jiná hudba. Ta moderní. Herní. Z Battlefieldu, The Elder Scrolls nebo Mafie.

Live: Games

místo: Rudolfinum, Praha
datum: 12. května 2018
setlist: Joel Eriksson - Battlefield 1942, Battlefield 3 - Suite, Jerry Brubaker - World Of Warcraft - Seasons Of War, Wrath Of The Lich King, Lament Of The Highborne, Lion's Pride, Jack Wall - Mass Effect 2 - Suite, Hans Zimmer - Call Of Duty: Modern Warfare 2 - Main Theme, Nobuo Uematsu - Final Fantasy - Main Theme, Liberi Fatali, One-Winged Angel, Ralph Ford - Video Games Suite - Halo 2, Civilization IV, Advent Rising, Kingdom Hearts, Vladimír Šimůnek, Django Reinhardt - Mafia - Suite, Garry Schyman - Bioshock - Main Theme, Greg Edmonson - Uncharted - Drake's Fortune Theme, Jan Valta - Kingdom Come: Deliverance - Concert Overture, Jeremy Soule - The Elder Scrolls - Nerevar Rising (Morrowind), Reign Of The Septims (Oblivion), Dragonborn (Skyrim), Christopher Tin - Civilization IV - Baba Yetu, Tetris
Fotografie je pouze ilustrační a pochází z předchozího představení Filmové Filharmonie - Fantasy

Vybrat si, co budete v sobotu večer v Praze dělat, se tentokrát ukázalo jako náročná volba. V O2 areně zpíval operní umělec Andrea Bocelli, ve Foru Karlín popová zpěvačka Anastacia, v Paláci Akropolis zase elektronický experimentátor SOHN a třeba v Roxy se zase pro změnu tančilo na electro swing. A i když každá akce měla svá lákadla, pro mne to nakonec vyhrála Filmová Filharmonie, která v Rudolfinu uspořádala jedinečný koncert pod prostým názvem Games.

V porovnání s akcí "Video Games Live", která ve Foru Karlín proběhla před dvěma lety byla tato událost více honosná a ne tak uvolněně vtipná, jako ta minulá, navíc i těch melodií zaznělo podstatně méně, to však neznamená, že by neměla co nabídnout.

Dojem z ní však je velmi individuální už proto, že ne všichni přítomní hráli všechny hry, z nichž se čerpalo, výsledná spokojenost se proto dost odvíjela i od toho, kolik videoher a z jakého žánru má daný člověk za sebou. Největší výhodu měli fanoušci rozsáhlých RPG, kteří kromě MMO "World Of Warcraft" měli šanci vychutnat si také dílo Jacka Walla z "Mass Effectu 2", milovníky kombinace japonských RPG s postavičkami od Disneyho potěšil úryvek ze série "Kingdom Hearts" a pokud bychom měli vypíchnout i hudbu, která byla výrazná a emotivní sama o sobě a podpoření vlastními herními zážitky vůbec nepotřebovala, byla to jednoznačně titulní melodie z "Final Fantasy", v níž se dobrodružné, výpravné motivy snoubily s pohádkově zjemněnými smyčci.

Je určitě škoda, že se organizátoři nerozhodli doprovodit hudbu i projekcí na velkém plátně, na níž by se odehrávaly záběry z jednotlivých her. Vnoření se do kouzelného světa počítačových her by to jistě pomohlo a i tací, kteří neměli s danou sérií zkušenosti, by se takříkajíc "chytali" o něco více.

Osobně jsem se nejvíce těšil na hudbu z "Bioshocku" a "Uncharted", neboť obě série patří k tomu nejlepšímu, co videoherní průmysl za bezmála padesát let své existence vytvořil. A i když v obou případech byly ukázky až příliš krátké, v hlavě se ihned vynořovaly vzpomínky na dlouhé herní seance a jak hororově laděná smyčcová suita z dílny Irrational Games, tak burácivě adventurní intro k dobrodružstvím Nathana Drakea byly úžasným zážitkem.

Českou stopu v herním průmyslu zanechalo více značek, díla Dana Vávry a jeho týmu však přece jen ční nad ostatními a úspěšné jsou jak u kritiky, tak mainstreamově. A jelikož byl přítomen, tak dlouhé ovace ve stoje získal nejen on sám, ale také Vladimír Šimůnek, který měl na starosti hudbu v první "Mafii" ale také Jan Valta, jenž se postaral o doprovod v aktuálním hitu "Kingdom Come: Deliverance". Hudba z obou her dostala logicky více prostoru, na škodu to ale nebylo. Jak dobová mezihra z ve třicátých letech se odehrávající "Mafii", tak středověké motivy v "Kingdom Come" byly zajímavé samy o sobě a pro mnohé se určitě jednalo o vrchol večera. Navíc ty dynamicky nastupující sbory a sólový part ve druhé zmíněné byly natolik epické, že vyloženě lákaly všeho nechat a pustit se do hraní.

Neméně atmosférické a vygradované byly i ukázky z herní série "The Elder Scrolls", u nichž Danu Vávrovi určitě ještě v euforii z potlesku musely náhle zaskřípat zuby, jeho kritika pátého dílu "Skyrim" je totiž mezi hráči dnes už legendární.

Pochválit je třeba i výkon moderátora Mikoláše Tučka, který sice mnoho výstupů na pódiu neměl, avšak vzhledem k tomu, jak uvolněně vystupuje v "Re-Playi" nebo aktuálně "BLate Night Show" mile překvapilo, jak se mu podařilo přesně strefit ten kompromis mezi vtipností a přizpůsobení se atmosféře a vážnosti Rudolfina.

Závěr patřil dílu "Baba Yetu" ze čtvrté "Civilizace", což bylo první dílo v historii herní hudby, kterému se podařilo vyhrát cenu Grammy a jako neočekávaný datadisk přispěchala ještě veselá melodie z "Tetrisu". Pak už ale opravdu následoval Game over.

V každém případě je chvályhodné, že má herní hudba za sebou další povedený zářez i na českých pódiích a opět se tak potvrdilo, že tento průmysl už je tak daleko, že i tak dílčí část úspěchu videoher, jakými je právě doprovodná hudba, může stát sama o sobě a zaplnit celý sál. Bude jedině dobře, když podobných akcí bude přibývat. PS: A pokud byste měli zájem zkusit si něco podobného na vlastní uši, už 8. června se v Obecním domě bude konat The Gamer Music: PWNed. Tentokrát by se kromě "Uncharted" a "The Elder Scrolls" měli dostat ke slovu i "Mario", "Duke Nukem", "Zaklínač" nebo "Mortal Kombat". Tak uvidíme.

NÁZORY
  • Pro mě to byl neskutečnej zážitek.... (Mirasov, 14.05.2018 10:29) Reagovat

    Pro mě to byl neskutečnej zážitek.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park Imagine Dragons 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu