Potkají se rocker, intelektuál a klaun... (G3 v Praze)

21.03.2018 12:46 - Jiří V. Matýsek | foto: Kateřina Postránecká

Uskupení virtuosů elektrické kytary s názvem G3 objíždí svět celkem pravidelně, do Prahy se však pánové podívali teprve podruhé. Tvrdé jádro Joe Satriani a John Petrucci na letošních evropských štacích doplnil takřka domácí host, Uli Jon Roth, který před lety prošel kapelou Scorpions.

Live: G3 (Joe Satriani, John Petrucci, Uli Jon Roth)

místo: Kongresové centrum, Praha
datum: 20. března 2018
Fotogalerie

G3, Kongresové centrum, Praha, 20.3.2018
© Kateřina Postránecká
Rothovi patřil začátek koncertu. Na svou podporu si přivezl největší kapelu ze všech zúčastněných, jistilo ho hned pět muzikantů, včetně dalších dvou kytaristů a výborného vokalisty. A že to na plnosti zvuku celé sestavy bylo znát! Byť sám Roth uzavřel svůj blok sólem, které svou mohutností a zvukovým tlakem připomínalo startující letadlo. Připomněl též svého nedávno zesnulého bratra Zena, a to skladbou "We'll Burn The Sky" z repertoáru raných Scorpions. Celkově šlo o velmi svižný výkop večera.

G3, Kongresové centrum, Praha, 20.3.2018
© Kateřina Postránecká
Pomyslné první místo v soutěžní disciplíně počet tónů za sekundu vyhrál John Petrucci. Ten, ač jej od bicí soustavy jistil podobně bleskurychlý souputník z Dream Theater Mike Mangini, zůstal věrný vlastnímu repertoáru. Páteř vystoupení tak logicky tvořila jeho jediná sólová deska "Suspended Animation". Petrucci, pokud ho zrovna nezaměstnávají další megalomanské divadelnické projekty, nezahálí. V Praze představil hned dvě nové skladby: "The Happy Song" a "Glass-Eyed Zombies" napovídají, že na cestě je velmi solidní nástupce muzikantova sólového debutu, který letos slaví třinácté narozeniny. Petrucci převedl charakteristicky pečlivý výkon, kde se i přes změť tónů, která kladla na posluchače větší intelektuální nároky než poměrně přímočarý hard rock Uli Jona Rotha, hudba nerozpadala a nerozutíkávala.

G3, Kongresové centrum, Praha, 20.3.2018
© Kateřina Postránecká
To se bohužel ne úplně dařilo Joeovi Satrianimu. Opíral se sice o novou, velmi zdařilou desku, nemaje však za sebou silnou rytmiku Glenna Hughese a Chada Smithe, nechával se občas lehce sebestředně unést. Satriani si byl plně vědom své pozice hlavní hvězdy večera. Tomu odpovídala i řada viditelně naučených a velmi dobře připravených póz, které však byly spíše vyprázdněnými očekávatelnými gesty. Naštěstí je Satriani stále vynikajícím kytaristou, který v mnoha pasážích dovede strhnout. Novinky jako "Energy" nebo "Thunder High On The Mountain" se přirozeně spojovaly se staršími kousky, přesto však (můj) dojem nebyl úplně stoprocentní. Možná to bylo trochu dáno i jistou únavou z kytarové nálože předchozích vystupujících a lehce nadbytečné snaze Satrianiho exhibovat. Že to umí i bez toho, jasně ukazuje aktuální sólová nahrávka.

G3, Kongresové centrum, Praha, 20.3.2018
© Kateřina Postránecká
Tečku za večerem, jenž svou délkou s přehledem přesáhl tři hodiny (i kvůli zbytečně dlouhým přestavbám pódia) byla již tradiční součást koncertů G3, společný jam. Tentokrát ho odpálila párplovská "Highway Star", na kterou navázala stálice Jimiho Hendrixe (respektive Dylana) "All Along The Watchtower" a "Immigrant Song" Led Zeppelin. Pánové si ještě jednou společně zařádili, publikum odcházelo spokojené, byť poměrně unavené. Byla to zkrátka hudební nálož, na kterou se nezapomíná, i když na nejvyšší příčky nejlepších koncertů se asi nezapíše.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY