James Harries nabízí EP, které se nesmí podceňovat

14.11.2017 19:30 - Wojciech Nowacki | foto: Lucie Levá

James Harries, Brit žijící v Praze, natočil v bratislavském televizním studiu novou desku v podceňovaném formátu EP, živě, ale bez publika. Dává to všechno dohromady smysl? Rozhodně ano. "Recorded Live In Bratislava" je nahrávka, kterou se hudebník vypořádává s úspěchem předchozího alba.
9/10

James Harries - Recorded Live In Bratislava (EP)

Skladby: Thrift Store Angel, Don't Close Your Eyes, You Make Me Feel Like Someone, Sing It Out, Sunlight Of My Heart
Vydáno: 3.11.2017
Celkový čas: 20:38
Vydavatel: Tranzistor
"Until The Sky Bends Down" bylo majestátní deskou natočenou s rázností a klasickým popovým nádechem. Obdobně působily koncerty Jamese Harriese, na nichž ho doprovázela výborná talentovaná skupina. Zdá se ale, že onen bohatý popový zvuk desky byl v podstatě experimentem a celá tato etapa písničkářovy kariéry byla snad až příliš intenzivním zážitkem.

"Recorded Live In Bratislava" vzniklo nenuceně, bez závazků. Už v úvodním songu "Thrift Store Angel" posluchače potěší nesmírně prostorná produkce a uvolněná atmosféra. Zničehonic nastoupí fantastická dechová sekce, a onen odkaz na náladovou vkusnost Tindersticks je tak mnohem jasnější. Tak nějak by mohl znít Bon Iver, kdyby se vzdal domýšlivého experimentovaní.

Hluboce znějící "Don't Close Your Eyes" opravdu nepotřebuje nic víc než piano s jemnou kytarou. U "You Make Me Feel Like Someone" je už naprosto jasné, že na "Recorded Live In Bratislava" jde o návrat od grandiózního popu "Until The Sky Bends Down" ke komornímu folku s ambicemi. Dokonce ani Harriesův vokál není tak násilný, působí uvolněně, jakoby zbavený veškerého tlaku. Nenucenou náladu lehce oživí prostorné bicí v "Sing It Out", závěrečná "Sunlight Of My Heart" proudí směrem k ambientnímu post-rocku a i přes určitou podobnost s epickou "The Hillside" z předchozího alba připomíná časy, kdy U2 byli ještě poslouchatelní.

"Recorded Live In Bratislava" je plnoprávným titulem a ukázkovým příkladem toho, že méně občas znamená mnohem víc.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY