shop.musicserver.cz
Pekař a Děkan - Jakákoliv změna, kterou v životě uděláš, bývá pozitivní

Pekař a Děkan - Jakákoliv změna, kterou v životě uděláš, bývá pozitivní

Vydáno: 16.11.2017 09:50 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Aneta Jodar

Talentovaní mladí zpěváci Pekař s Jakubem Děkanem o sobě dávají vědět nejen hity, ale i svým společným turné, na které vyrazili letos již podruhé. Nese podtitul Pekařův Děkan, Děkanův Pekař tour a můžeme se těšit na to, že dají netradiční předělávku filmové písničky a že si během svých setů budou do toho trochu kecat.

Na jaře jste už společné turné jeli. Proč teď na podzim dáváte repete?

Pekař: Jednak nás to neomrzelo, jednak v České republice není moc interpretů, kteří jeli společné jarní a podzimní turné, navazujeme tak na příjemnou atmosféru, kterou jsme stihli vytvořit v menších klubech, a zkusíme ji přetáhnout i do stejně velkých ne-li větších, které teď máme v plánu. Zatím to vyhovuje nám, našim spoluhráčům v kapele a celkově tým je dobře postavený.

Nelezli jste si třeba na nervy?

Děkan: Na nervy ne, ale do pokojů na hotelích. (smích)

Překvapil vás zájem o jarní koncerty, které byly z větší části vyprodané?

Pekař: Hodně nás to překvapilo. Doufám, že navážeme na tuto tradici. (smích)

Pekař a Jakub Děkan

Písničkář Pekař v roce 2016 debutoval albem "#Pekař" a vzápětí za něj zaslouženě získal cenu Objev roku v anketě popularity Český slavík. Mezi největší hity, které napsal, patří "Bůh", "Tančím" či "Dokud mám". Poslední vydané singly se jmenují "Vrcholky a pády" a "Dvě duše".

Zpěvák Jakub Děkan" se dosud proslavil především v roli hostujícího vokalisty. Jeho nezaměnitelný hlas zdobí refrén mnoha písniček, které se staly internetovými hity. Patří ke klanu libereckých muzikantů, kteří se v posledních letech prosazují na domácí hudební scéně. Zásadní je samozřejmě jeho spojení s ATMO Music, s nimiž nahrál hity "Andělé" a "Fáma". Kolegové ho často využívají na featuring. Jako sólista na sebe výrazně upozornil skladbou "Řidičák", naposledy zaujal skladbou "Děda".

Podzimní turné jste vtipně pojmenovali Pekařův Děkan, Děkanův Pekař tour. Kdo to vymyslel?

Děkan: Asi já, protože to k tomu samo vybízelo.

Pekař: Na konci hodláme zpívat píseň "Ten umí to a ten zas tohle" s naším přezpívaným textem, kterou jsme dali i do upoutávek na turné. Text samozřejmě odpovídá nám a podíleli jsme se na něm oba rovnocenně.

Děkan: Tímto turné se chceme dostat alespoň na tu laťku, kterou jsme si nastavili v jarní části.

Pekař: Baví nás improvizovat a vtáhnout lidi do hry a ne jen stroze zahrát hity.

Pekař a Děkan rozhovor
© Aneta Jodar
Budete si navzájem hostovat?

Pekař: Spíš bych řekl, že si budeme do písniček kecat. (smích) Jsme schopni během koncertu vstoupit do písniček, i když to druhý nechce. Naštěstí oba dva cítíme chvíli, že to má přijít, a přeměníme to na vtip. Například Kuba mi stopnul při mým životním koncertě v Lucerna Music Baru písničku "Bůh" po první sloce s tím, že mi chce říct, že je rád, že tam je. (smích)

Děkan: Bylo to při koncertě Rybiček a řekl jsem, že by to byl sen, kdybych si mohl zpívat já sám před lidmi.

Děláte si další naschvály?

Pekař: Zatím ne, ale to přijde. (smích)

Říká se o vás, že jste oblíbení výtržníci. Souhlasíte s tímto tvrzením?

Děkan: Jestli někdo bere jako výtržnictví to, že usnu při snídani v hotelu a mám paštiku na hlavě, tak budiž. (smích)

Anebo při rozhovoru, že? (na Kubu jde během rozhovoru únava - pozn. red.)

Děkan: Kdyby jenom při rozhovoru… (smích) Usnul jsem i třikrát při řízení auta. Takže už mi zbývá jen šest životů. Ale jinak si jako výtržnici nepřijdeme.

Pekař: Naopak si myslím, že jsme jedni z nejhodnějších a nejslušnějších na scéně.

Děkan: Sice nežijeme obyčejné životy, ale že bych se nazýval výtržníkem, tak to zas ne.

Pekař: Každopádně oblíbení výtržníci zní rozhodně lepši než neoblíbení výtržníci. (smích)

Pekař a Děkan rozhovor
© Aneta Jodar
Co byste řekli jeden o druhém?

Děkan: Petr je složitější osobnost z toho důvodu, že se pořád ještě hledá, i když to už není takový jako předtím. Nebojím se o něm říct, že je hotový třeba na 80 %, což je o 50 % posun oproti tomu, kde byl. Mezi námi byl rozdíl, že jsem vyrůstal v kolektivu, byl jsem sportovec, neustále s fotbalisty. On díky tanci byl velký sólista. Teď si představ, že je celý život dobrý sólista, který má možnost korigovat si partnerku tak, aby byla stejně dobrá jako on, a teď se musí naučit chovat a jednat jinak, protože má pod sebou čtyři vlky, kterým jakmile nedá nažrat, tak mu jdou po krku… Měl strašně těžký začít kariéru, v zádech Martina Cervezu, který stál nad ním a který je sám o sobě pořádný vlčák, a on na to nebyl absolutně zvyklý. V jarní části jsme s Petrem měli mezi s sebou rozpory, kdy jsem potřeboval jeho pomoc, kdy jsem měl nějaké depky. Ale on nezná pojmy jako vyslechnout si kamaráda a říct mu svůj názor. Pro něj to taky nikdy nikdo předtím nedělal. Když měl problém, tak se s ním sám musel vypořádat. A když to neřešil, objevili se u něj démoni typu alkohol a podobně, které zná většina muzikantů. Proto padla na jarní tour spousta silných slov, která zůstala z jeho strany nedodržená, ale pochopil jsem to a řekl jsem mu k tomu svoje. Možná proto, že jsme si řekli upřímně, co si o sobě myslíme, můžeme jet s čistým štítem další koncerty.

Pekař a Děkan rozhovor
© Aneta Jodar
Pekař: Je vidět, že mě Kuba fakt zná. Můj start byl určitou cestou. Kubův start byl taky těžký, vem si, že z pozice zpěváka z ATMO Music se rozhodl jít svojí vlastní cestou. Vážím si toho, jak to nesl. Do toho jel turné, kde potkal mě, který v životě neměl kapelu, který byl vždy sólista a nebyl schopný se spolehnout na nikoho, protože nevěřil, že druhý to udělá přesně tak, jak budu chtít. Kuba mi vnesl do života to, že bych měl věřit druhým, a nebál se podělit o problémy s druhými. Obrovsky si cením toho, jak dokázal ze jména Jakub Děkan vykřesat punc kvality. Oba dva jsme udělali obrovský pokrok a budu rád, až na tomto turné někde v hotelu spolu někde sedneme a budeme řešit další věci, které nás posunou třeba zas o kousek dál.

Pekařův Děkan - Děkanův Pekař tour:

16/11 Nový Jičín, MC Drago
17/11 Trhový Štěpánov, KD
18/11 Děčín, Garage
24/11 Vimperk, Calypso
1/12 Strážnice, KD
2/12 Olomouc, S klub
8/12 České Budějovice, K2

Pekař a Děkan rozhovor
© Aneta Jodar
Kterou písničku máte od toho druhého nejraději?

Pekař: Mám rád Kubovu písničku "Lea", o které si myslím, že je to hitovka jak prase a že by ji měla hrát česká rádia.

Děkan: Za mě to jsou "Nikola" a "Máma" a je pro mě překvapením, že ještě nemají klip. A taky "Vlk".

Pekař: "Vlka" jsem psal, když jsem jel turné s Rybičkama a připadal jsem si sám. Netušil jsem, že máš tuhle písničku rád, to si ji přidám do playlistu.

Děkan: Momentálně jsou na české scéně dva interpreti, u kterých si poslechnu celou desku v autě, a to je Pekař a Pokáč.

Pekař: Mrzí mě, že jsem ještě nebyl na jeho živém koncertě, strašně bych chtěl. A ani jsem se s ním bohužel ještě nesetkal osobně, což mě mrzí, protože si myslím, že je chytrý kluk. Ale určitě to napravíme.

Do jednotlivých měst přijedete prý vždycky dřív, abyste si je mohli prohlídnout. Proč?

Pekař: Budeme se snažit do měst přijet v čas, který zveřejníme na sociálních sítích, kam napíšeme i místo srazu. Tam snad dorazí naši fanoušci, s kterými si rádi popovídáme. Budeme rádi, když nás provedou městem a ukážou všechny jeho krásy. Upřímně nevím o žádné kapele, která by to takto dělala.

Co si od toho slibujete?

Pekař: Nás prostě mrzelo, že z turné známe auto, benzínku, klub a nepoznáme nic z města. Teď budu moct v klidu jít za mámou a říct jí: "Byl jsem v Plzni a tam je to a to. Chci říct někomu, že jsem tam byl a že to tam znám.

Petře, píšeš ještě s Kubou Rybou písničky?

Pekař: Ano, jen nevíme, pro koho, tak jsme se je rozhodli prezentovat jako Petr a Kuba. První písnička se jmenuje "Autopilot" a už je na YouTube.

Pekař a Děkan rozhovor
© Aneta Jodar
Co bylo důvodem k proměnění sestav ve vašich doprovodných kapelách?

Pekař: Jakákoliv změna, kterou v životě uděláš, bývá pozitivní. Dokonce basák Cága odešel z mé kapely ke Kubovi Děkanovi, kde ho to baví víc.

Děkan: Někdy je lepší obměnit kapelu než v ní mít člověka, který má osm vysokých škol na kytaru, a nemůžu mu věřit.

Pekař: Uprostřed léta a festivalů jsem nabral nového bubeníka, který předtím hrál po zábavách, zkusil si s námi první písničku a zjistili jsme, že je to ono. Sehráli jsme se velmi rychle.

Děkan: V mojí kapele hraje na klávesy brácha od Milana Peroutky, což je neméně talentovaný kluk jako jeho brácha. Je rapper a vydal album "Klukovina". Patří k těm, kteří do kapely přiváli nový pozitivní vítr.

Pekař: Připravujeme nové věci, včetně songu "Dvě duše", který měl premiéru 27. října, záhy pak vyjde další.

Děkan: A mně vyjde singl "Co bejvávalo, už není".

O nových singlech už víme, ale co nové desky? Chystají se?

Pekař: Momentálně album nechystám. Na rozdíl od Kuby.

Děkan: Přesně tak, křest desky, která se bude jmenovat "Srdce", respektive bude jen na obalu namalované, bude 22. 2. v Lucerna Music Baru. Název je takový proto, že si myslím, že některým muzikantům srdce při tvorbě chybí.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Pokáč si třikrát po sobě podmanil malou Lucernu (22.03.2024 19:30)
- Fotogalerie: Pokáč zaplnil Lucerna Music Bar, přišli malí, velcí i celé rodiny (22.03.2024 10:17)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Rozhovory: Pokáč - Priority se přeházely. Není nutné přešlapovat a čekat na zásah shůry (28.11.2023 08:30)
- Naživo: Skupina Rybičky 48 slavila další rok svého bytí ve Velké Lucerně. A bylo to "ku*va dobrý" (25.11.2023 17:38)
- Video: Pokáč laškuje s Gabrielou Laškovou "V peřinách" (03.11.2023 10:54)
- Recenze: Pokáčovo "Rodinné album" se prohlíží příjemně, chybí mu však moment překvapení (31.10.2023 15:00)
- Video: Pokáč vzdává hold matkám. Doporučuje jim: "Nejlepší lék je víno" (03.08.2023 08:45)
- Video: Pokáč se omlouvá za to, že není "Dokonalý muž" (05.04.2023 17:59)
- Recenze: Rybičky 48 odhalují v dokumentu "20 let rock'n'rollu, vy buzny" nejen zadky (02.04.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu