shop.musicserver.cz
Sparks - Hippopotamus

Sparks jsou na "Hippopotamus" i po čtyřiceti letech v neskutečné formě

Vydáno: 18.09.2017 10:15 v sekci Recenze - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

V záplavě prostoduchých tancovaček a rádiových jednohubek jsou veteráni Sparks výjimkou i důkazem, že existuje také překvapivý, nejednoznačný a přemýšlivý pop s přesahem. Bratrské duo Ron a Russell Maelovi to dokazuje i po více než čtyřiceti letech s novinkou "Hippopotamus".

9/10

Sparks - Hippopotamus

Vydáno: 8.9.2017
Celkový čas: 55:10

Skladby: Probably Nothing, Missionary Position, Édith Piaf (Said It Better Than Me), Scandinavian Design, Giddy Giddy, What the Hell Is It This Time?, Unaware, Hippopotamus, Bummer, I Wish You Were Fun, So Tell Me Mrs. Lincoln Aside From That How Was the Play?, When You're A French Director, The Amazing Mr. Repeat, A Little Bit Like Fun, Life With The Macbeths

Vydavatel: BMG

Když v roce 1968 bratři Maelovi založili skupinu Halfnelson, o čtyři roky později přejmenovanou na Sparks, těžko mohl kdokoliv tušit, že ještě v roce 2017 vydají album, které dokáže směle konkurovat hudebním kolegům. Oni navíc představili jeden ze svých vůbec nejsilnějších materiálů v historii.

Nebereme-li jako plnohodnotné řadové album experimentální počin "The Seduction Of Ingmar Bergman" z roku 2009 a eponymní debut FFS, tedy spojení se skotskou partou Franz Ferdinand, jde o první nahrávku po téměř deseti letech. I tentokrát jsou hudebně progresivní, popově hraví a nápadití. Texty jsou tradičně velmi originální, až znepokojivě filosofické (ale spíš tak mimochodem) a dotváří z hroší novinky silný dojem.

Album otevírá klidná, krátká píseň "Probably Nothing", která se věnuje ztrátě paměti a která zaujme krásným klávesovým doprovodem. Na příjemný otevírák navazuje hned nejenergičtější a asi nejhitovější skladba alba (lze-li to ve vztahu ke Sparks takto označit), výmluvně nazvaná "Missionary Position", která připomene zlaté časy Queen. Russell vokálně dokazuje, že je stále v ohromné formě a jeho barva hlasu má pořád to neocenitelné kouzlo.

Sparks pokračují ve své brilantní krasojízdě i v další singlové písni "Édith Piaf (Said It Better Than Me)". Pomalé snění zahalené ve francouzském oparu je dalším z vrcholných děl amerického dua. Naopak "Scandinavian Design" je chladným exkurzem do švédské nábytkářské velmoci. Do éry new wave, která zasáhla v osmdesátých letech i Sparks, se vrátíme s lehce ztřeštěnou "Giddy Giddy". Když už je řeč o ztřeštěnosti, titulní skladba "Hippopotamus" je její čirou esencí. Autorsky je to píseň velmi povedená, lehce psychedelická s operním a punkovým kořením. Nápaditost a neexistence hranic, to jsou přesně ti Sparks, pro které je tolik milujeme.

Ani druhé polovině novinky nechybí silné momenty. Potěší hravě naivistická "I Wish You Were Fun" s opravdu kouzelným feelingem či elektro-popová "The Amazing Mr. Repeat". Za zmínku stojí i závěrečná "Life With The Macbeths", kde si pěvecký part střihla operní pěvkyně Rebecca Sjöwall. Povedená tečka za strhující deskou.

Sparks na "Hippopotamus" nabrali další dech (ačkoliv ho vlastně nikdy neztratili) a připravili jednu ze svých vůbec nejlepších nahrávek. Album nemá slabší moment, je přeplněný nápady a originálními aranžemi, skvělými klávesovými party Rona Maela i působivými texty. A kdo se zúčastnil tuzemské koncertní premiéry v Lucerna Music Baru, ví, v jaké formě oba pánové v současnosti jsou.

NÁZORY
  • nějak jsem z toho textu nepoznal, za co je teda t... (michal, 18.09.2017 10:34) Reagovat

    nějak jsem z toho textu nepoznal, za co je teda ten jeden bod dolů, když „Album nemá slabší moment, je přeplněný nápady a originálními aranžemi, skvělými klávesovými party Rona Maela i působivými texty.“

    • Re: nějak jsem z toho textu nepoznal, za co je teda t... (oposum, 18.09.2017 10:58) Reagovat

      "Na jedničku umí pánbůh, na dvojku já, na trojku soudružka ředitelka..."

  • Je poznat že autor Sparks žere, vůbec se nediv (Ondra, 19.09.2017 00:02) Reagovat

    Je poznat že autor Sparks žere, vůbec se nedivím. Jsou jako droga, že začátku se vám líbí jen pár písniček, pak ještě pár dalších a nakonec vás dostanou a nedokážete je dostat z hlavy.
    V článku je drobný překlep, nenatočili album FFC ale FFS (FranzFerdinandSparks).

    • Re: Je poznat že autor Sparks žere, vůbec se nediv (Jaromír Doubek, 19.09.2017 17:33) Reagovat

      Sparks? Že bych se na ně po těch čtyřiceti letech od posledního poslechu několika hitů vypravil a doháněl pubertu? Průvodní klip i píseň z nové desky s hrochem neočekávaně zajímavé, že by tam měli i nějaké jiné kusy, měl bych si jí koupit? To jsou otázky, které jsem měl před koncertem. Lístek za 900 ....hmmm, ale šel jsem.. Desku jsem si koupil hned při vstupu, abych si pouštěl kdyžtak aspoň tu milou písníčku s hrochem. Po koncertu a po poslechu desky můžu rovněž napsat, že je taky žeru a cena za vstupenku byla oprávněná. Kdo tam nebyl neuvěří. Nestalo se mi kromě Beatlesovského Seržanta a Queenovského News of the World, že bych si tolikrát musel pouštět stejnou desku. Když dohraje, už bych si jí pouštěl znova. A to jsem si myslel, že už je v hudbě všechno vymyšleno, natočeno, zahráno i zazpíváno a nic mě nepřekvapí. Sorry, ale ještě jsem dnes neslyšel Hippototama, takže ahoj .....

      • Re: Je poznat že autor Sparks žere, vůbec se nediv (Ondra, 20.09.2017 10:13) Reagovat

        Já jsem jejich novej fanoušek, objevil jsem je pře půl rokem a vypěstoval jsem si na nich dost nezdravou závislost. Ještě jsem nebyl na světě když už byly venku jejich božská alba Kimono/Indiscreet /Propaganda.
        U nového alba jsem využil předobjednávky digitální verze a o půlnoci z čtvrtka na pátek jsem čekal až se mi objeví v knihovně. Takže v pondělí na koncertě jsem už měl celé album pořádně naposlouchané. Na ten zážitek nezapomenu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Nové desky 21/2023 - od Simply Red přes Daniela Landu po Arlo Parks (31.05.2023 21:00)
- Nové desky 31/2021 - od Willa Younga přes Wohnout po Nase (10.08.2021 17:00)
- Video: "Položte svůj za*raný iPhone," zuří Sparks v novém klipu (01.01.2021 09:09)
- Video: Surrealistický klip "The Existential Threat" od Sparks je znepokojivým vyobrazením současnosti (11.07.2020 13:47)
- Recenze: Sparks na "A Steady Drip, Drip, Drip" baví i straší (04.06.2020 09:00)
- Video: Sparks si v karanténě vyrobili k písni "Lawnmower" klip o sekačce na trávu (15.05.2020 18:12)
- Video: Sparks v animovaném klipu "One For The Ages" líčí příběh o touze malého hrdiny být velkým (30.03.2020 12:36)
- Audio: Sparks v singlu "I'm Toast" skrývají depresivní text (14.03.2020 09:08)
- Audio: Sparks v songu "Self-Effacing" pějí ódu na introverty (26.02.2020 11:06)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Adele Queen Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu