Kesha odhodila image párty holky a kompletně dospěla

22.08.2017 08:00 - Jiří Macenauer | foto: facebook interpreta

Kesha byla od počátku své kariéry symbolem nespoutaného mládí. Jako typická popová hvězdička servírovala hity, které byly přesně šity pro rádia a kluby. Za tím vším je tlustá čára, nová deska je jiná a Keshu popisuje jako dospělou ženu, která ví, co chce. Máme tu upřímné doznání toho, kým doopravdy je.
8/10

Kesha - Rainbow

Skladby: Bastards, Let 'Em Talk, Woman, Hymn, Praying, Learn To Let Go, Finding You, Rainbow, Hunt You Down, Boogie Feet, Boots,Old Flames (Can't Hold A Candle To You), Godzilla, Spaceship
Vydáno: 11.08.2017
Celkový čas: 48:36
Vydavatel: Kemosabe Records
Nové desky většinou přichází s určitým příběhem, který rozvíří nejen davy fanoušků, ale zejména prodeje samotných desek. Momentálně si lze povšimnout, že hvězdy a jejich marketingové týmy vsází na individualitu. Lady Gaga odhodila bláznivé kostýmy a na pódiu hraje pouze s kytarou, Miley Cyrus už netwerkuje ani nehulí, naproti tomu pobíhá jako nevinné děvčátko po plážích v Malibu. Do jaké míry jsou tyhle příběhy pravdivé, záleží pouze na nás a našem úsudku. Na druhou stranu příběh kolem nové desky "Rainbow" od Keshy se jeví značně věrohodný.

"Rainbow" těží z událostí, ve kterých je hlavní postavou krom samotné zpěvačky také jeden z nejznámějších hudebních producentů Lukasz "Dr. Luke" Gottwald. Tenhle člověk vyprodukoval nespočet hitů pro jména, jako jsou Katy Perry, Rihanna, Britney Spears a spousta dalších hvězd. Současně byl ředitelem hudebního labelu Kemosabe Records, který spadá pod Sony Music, a právě tam Kesha uzavřela smlouvu, která ji vynesla na první místa hitparád. Společně s Lukem vytvořili v roce 2010 album s názvem "Animal" a z hudebnice se stala celosvětová hvězda. Songy jako "TiK ToK" nebo "Your Love Is My Drug" válcovaly za své éry snad všechny hudební stanice.

O dva roky později přišlo album "Warriror", které navazovalo na předcházející námět; Kesha, stále notorická párty girl, ve skladbách nabádá užívat si život naplno, posluchači mají být sami sebou a tančit až do brzkých ranních hodin. Ovšem v pozadí desky se mezi zpěvačkou a Lukem zřejmě děly věci, které nám byly neviditelné. Kesha měla pocit, že byla během tvorby utlačována a zmíněný producent jí nedával prostor svobodně tvořit. Spousta písní, které se měly na desce objevit, byly ze seznamu proti její vůli vyškrtnuty a ona nemohla dělat nic. Fanoušci se zlobili a veřejně se bouřili, aby jejich oblíbenkyně mohla odstoupit od smlouvy a začít nahrávat někde jinde.

Naprostým zděšením pro veřejnost byl říjen 2014, kdy Kesha podala trestní oznámení na Dr. Luka, který ji údajně před mnoha lety zdrogoval a znásilnil. Hvězda také zdůraznila, že byla nejen fyzicky, ale i emočně týrána, když musela neustále poslouchat narážky na své tělo, a dostala se tak do psychického nátlaku, který vyústil v pobyt v léčebně. Kesha žádala o to, aby se dostala z kontraktu, který ji zavazoval nahrávat muziku pouze u Luka. Soud však rozhodl proti její prospěch a producent byl shledán nevinným. Vzápětí celý svět obletěly fotky zdrcené zpěvačky se slzami v očích uprostřed soudní síně. Kauza se stala vzorem jakéhosi moderního otroctví, kdy člověk nemůže dělat to, co tak strašně miluje. Zhroucená Kesha se tak na dlouhých pět let vypařila z hudebního světa.

Nyní však pauza končí a ona je zpět. Ve svých esejích, které zveřejnila na internetu, tvrdí, že je posilněná a připravena opět začít vydávat hudbu, i přesto že nadále zůstává pod záštitou labelu Kemosabe Records (už bez vyhozeného producenta). O tom, že album bude výsledkem toho, čím si za celou dobu prošla, napovídal už první singl. "Praying" dokazuje, že její bolest je upřímná. I když je to pianová balada, jde spíš o vzkaz jejímu protivníkovi než o píseň. "Po tom všem, co jsi udělal, tak ti můžu pouze děkovat za to, jak silná jsem se stala," zpívá Kesha.

Úvodní track "Bastards" je v akustickém duchu a okamžitě ukazuje na rozdíl mezi předcházejícími dvěma desky, které byly zejména elektro pop. Odklon zvuku od předchozích projektů je tedy značný. Skladby "Let 'Em Talk" a "Boogie Feet" sice opět připomínají tu starou bezstarostnou holku v baru, ta však o hodně dospěla. Zvuk je tentokrát v kabátu pop punku, který lze přirovnat k tomu od Paramore.

Na albu se najde i několik výborných láskyplných skladeb, třeba na zamilované "Finding You" se střídá kytara s klavírem a do toho Kesha slibuje, že svou lásku bude hledat klidně celé roky, a to dokonce i v různých dimenzích. Na "Boots" mluví o tom, jak divoká kdysi byla. Všude po světě měla kluky, se kterými si jen užívala, dokud nepotkala toho pravého. Zlatý hřeb celého alba je hrává country-rocková "Woman", která vznikla jako odezva na kontroverzní poznámky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Kesha v textu zpívá o silných ženách: "Tyhle diamantový prstýnky a moje auta. Všechno, co mám, jsem si zaplatila sama. Jsem zasr**á ženská."

Ač se na oko mohlo zdát, že interpretka byla se sebou v minulosti kompletně spokojená, nebylo tomu tak. Dnes uznává, že její párty póza byla pouze vykonstruována image: "Byla jsem divoká, šílená a volná. Mluvila jsem o sexu a pití, hrála jsem sebevědomou, ale přesto jsem se cítila jako vyvrženec." Dokonce i známé skladby, které napsala, "We R Who We R" a "Warrior", nebyly myšleny doopravdy. "Ta slova mi nepřipadala pravdivá. Cítila jsem se jako lhář říkat lidem, aby se milovali takoví, jací jsou, zatímco já jsem byla nenávistná vůči sama sobě," přiznává nyní zpěvačka. Na nové desce však tracky s podobným poselstvím opět najdete. "Hymn" označila za hymnu pro ty, kteří se cítí, že nikam nepatří, a poprocková "Learn To Let Go" popisuje, jak získat život opět pod kontrolu.

Album "Rainbow" může být velkým překvapením pro ty, kteří čekali, že Kesha bude stále tím divokým nočním živočichem. Pokud ovšem přijmete její přirozený vývoj a rozhodnete se společně s ní dospět, tak je deska velice povedeným kouskem. Navíc příběh, který celé album obestírá, z něho dělá více než pouhé hudební dílo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY