Zemřel slovenský klávesový mág Marián Varga

09.08.2017 23:00 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Ze Slovenska dnes přišla smutná zpráva, že svět opustil hudebník Marián Varga. Varga (narozen 29. ledna 1947 ve Skalici) měl podstatný a nezpochybnitelný podíl na formování slovenské, resp. československé rockové hudby.

V šedesátých letech stál u zrodu významné kapely Prúdy, která vydala klíčové album československého beatu 60. let "Zvoňte zvonky", o desetiletí později se stal vůdčí osobností instrumentálně nejvyspělejšího souboru v tehdejším Československu, artrockového Collegia Musica. Úzce spolupracoval se zpěvákem a textařem Pavolem Hammelem, s nímž natočil pětici alb. K těm nejdůležitějším patří nedávno reeditovaná "Zelená pošta" a "Na druhom programme sna", na obou se jako host podílela také další nedávno zesnulá osobnost domácího rocku, kytarista Radim Hladík.

Varga byl jedním z nejoceňovanějších hráčů na klávesové nástroje. Od šesti let studoval na lidové škole umění a zároveň bral soukromé hodiny kompozice u profesora Jána Cikkera. Na bratislavské konzervatoři studoval hru na klavír a skladbu, školu však po třech letech opustil a věnoval se bigbítu. Jeho vzdělání mělo nesporný podíl na jeho skladatelských i muzikantských schopnostech, když byl schopný do rockové hudby přirozeně integrovat prvky hudby klasické.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY