Zvukař vs Deaf Havana - 2:1

04.04.2017 00:35 - Jan Trávníček | foto: YouTube.com

Sportovní příměry v reportážích z hudebních akcí jsou sice nadužívaným klišé, jako shrnutí toho, co se vlastně v pondělí večer dělo v pražském klubu Rock Café, ale sedí dokonale. Fantastická kytarová záležitost honosící se názvem Deaf Havana totiž sice zaskoróvala, proti silnému soupeři však byla bez šance.

Live: Deaf Havana

místo: Rock Café, Praha
datum: 3. dubna 2017
support: Dinosaur-Pile-up, We On The Moon
setlist: Sing, Mildred, Leeches, Cassiopeia, Tuesday People, 22, Fever, Happiness, The Past Six Years, Boston Square, I'm A Bore, Mostly, Trigger, L.O.V.E., Anemophobia, Hunstanton Pier
Fotografie je pouze ilustrační.

Stručný set We On The Moon nám bohužel unikl, ale vzhledem k tomu, že pánové snad ještě ani neodehráli vyloženě špatný koncert, nejspíš bylo i tentokrát vše v pořádku. To Dinosaur Pile-Up do našich končin zavítali teprve podruhé, nabízelo se tedy britské alternativní rockery prozkoumat o něco podrobněji. V jejich řízné a agresivní hudbě najdeme styčné prvky s jejich vzory z 90. let, konkrétně odkazy na Smashing Pumpkins, Dinosaur Jr. a Nirvanu jsou jen stěží přehlédnutelné. Naživo jsou draví, s ničím se moc nepářou a během několika minut už mají publikum na své straně. Co je jim to ale všechno platné, když jejich snaha zabodovat a nasbírat fanoušky na příští české vystoupení končí díky dvojici zvukařů? První zaskórování a sabotáž vůči nadějné skupině odnášejí fanoušci nepříjemnou bolestí uší, která nepoleví ani na cestě domů.

Velmi špatné nazvučení ale bohužel není ojedinělé a přetrvává i během vystoupení hlavních hvězd. A tak zatímco marně hledáte ty kouzelné melodie, které před dvěma lety při předskakování You Me At Six v Lucerna Music Baru vynesly Deaf Havana mezi pomyslnou top desítku nejlepších supportů a doufáte, že se to po pár skladbách všechno vyladí, u zvukařského pultu se místo postarání se o zážitek odpovídající ceně lístku sjíždí novinky na Facebooku.

A tak i když Deaf Havana hráli novinky z ještě horké desky "All These Countless Nights" kombinované se staršími hity "Mildred", "Boston Square" či jednu z mála pomalejších skladeb "The Past Six Years" a i přes přiznanou kocovinu způsobenou nedělní oslavou narozenin jejich tour manažera do toho dávali všechno, šla jejich snaha do háje. Fanoušci v kotli sice tancovali i navzdory lajdáckým službám zvukařů, avšak skupina toužící po ochutnání absinthu svůj potenciál a skvělý pódiový výkon posílala přes chrčivý zvuk nestíhajících reprobeden kamsi do neznáma. A bohužel to nebylo ani zdaleka jen proto, že jí ve třetí skladbě na chvíli vypadl jack z kytary. O pár metrů dál se totiž i ke konci sotva hodinového setu právě vybíraly set top boxy. A proti něčemu takovému se těžko bojuje.

Rockeři mající hudebně blízko k The Gaslight Anthem sice udělali všechno dobře a za svůj výkon si určitě minimálně bod zaslouží, neférový souboj však bohužel prohráli. Během vystoupení se svěřili, že je těší, že na ně přišlo zhruba tolik lidí, co na ně chodí doma v Británii, čemuž se sice těžko věří, ale kéžby to byla pravda a fungovalo to jako důvod, proč nám své aktuální album prezentovat ještě jednou. Třeba někde na festivalu. Snad se u nás ještě objeví.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY