Energit Luboše Andršta po letech vydá svůj ztracený debut

24.03.2017 10:45 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Legendární československá rocková skupina Energit, která se kolem kytaristy Luboše Andršta zformovala v sedmdesátých letech, hlásí po třiatřiceti letech návrat. Punc výjimečnosti jí dodává, mimo velkých hudebních osobností (vedle Andršta to byl Ivan Khunt, Jaroslav "Erno" Šedivý a Vladimír Padrůněk), které v ní působily, také fakt, že její (na rok 1973 připravovaný) debut nikdy nevyšel. Toto album se nyní, po více než čtyřiceti letech, dočká vzkříšení.

Album nazvané "Time's Arrow" vyjde pod hlavičkou vydavatelství Supraphon 7. dubna 2017. Deska vychází nejen jako vzpomínka na velmi zajímavé hudební uskupení, ale také jako memento na předčasně zemřelého baskytaristu Vladimíra Padrůňka. Ve všech skladbách se bude protínat moderní, současný přístup se zachováním ducha doby, ve které vznikly. Z původních demoverzí z roku 1973 najdeme na albu hned čtyři skladby - "Blue Dance", "Freedom", "Loneliness" a "Moth (Noční motýl)". Tyto skladby pak doplní dvojice "Imprints" a "Time's Arrow". Obě jmenované vznikly jako vzpomínka na zesnulého Padrůňka.

V současné době hraje Energit ve složení Luboš Andršt (kytara), Jan Holeček (zpěv, varhany Hammond), Vladimír "Guma" Kulhánek (baskytara) a Jiří Zelenka (bicí). Andršt se sice obklopil jinými muzikanty než v sedmdesátých letech, album by přesto mohlo zaujmout jak pamětníky, tak i nové posluchače, kteří dosud neměli možnost se s tvorbou Energitu seznámit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY