shop.musicserver.cz
Vladimír Mišík - Jak nejde o život, nejde o nic

Vladimír Mišík - Jak nejde o život, nejde o nic

Vydáno: 08.03.2017 08:10 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Martin Chrz / musicserver.cz

Vladimír Mišík má ve středu 8. března sedmdesáté narozeniny, které oslaví stylově - premiérou dokumentu o sobě, který díky režisérce Jitce Němcové bude trochu střelený. Zároveň vydává reedici svého úspěšného debutového alba. V rozhovoru jsme si povídali o filmu, plánech do budoucna i synovi Adamovi.

Pane Mišíku, za chvíli budete mít sedmdesátiny, jak je budete slavit?

Vypadá to, že je slavit nebudu, protože v den narozenin bude premiéra dokumentu o mně v Biu Oko a v mém popisu práce je zúčastnit se jí. Ale je tam i bar, tak třeba na závěr si něco dobrého dám.

Už jste viděl dokument "Nechte zpívat Mišíka"?

Viděl jsem ho jen v hrubém sestřihu, tak jsem zvědavý na jeho finální podobu.

V jakém duchu se ponese?

Bude to střelený v dobrým slova smyslu. Když s tím Jitka Němcová přišla, tak se mě ptala, zda do toho půjdu. Říkala, že má svoji ideu, že bych mohl mluvit na planetce (jelikož jedna planeta nese skutečně moje jméno) a společnost by mně dělaly slepice. (smích) Dále mi řekla, že nemá ráda dokumenty, kde vystupují jen mluvící hlavy. Takže to bude dostatečně ulítlý a praštěný. Moje dcerunka Barunka hraje mě, jak jsem se jednou zlil na Letenské pláni. Takže krom spousty muziky tam nebudou chybět historky vyprávěné netradiční formou.

Vladimír Mišík

Česká hudební legenda a uznávaný muzikant, kytarista, který stál u zrodu skupin The Matadors, Blue Effect, Flamengo a Etc... Kvůli politickému systému měl dva roky zakázáno hrát. Nezanevřel ale na lid a vystupuje doteď. Odmítl převzít státní vyznamenání z rukou současného prezidenta. Jeho jméno nese i hvězda, kterou objevili před více než dvaceti lety ve sluneční soustavě. V současnosti vydává jubilejní edici svého debutu a vychází o něm dokument "Nechte zpívat Mišíka". Mezi jeho nejznámější hity patří "Slunečný hrob", "Stříhali dohola malého chlapečka", "Variace na renesanční téma" a další.

Jaké to je mít svoji hvězdu?

Je to kus šutru o velikosti pět kilometrů. To víte, že mě to potěšilo, mít svoji hvězdu se jen tak nepoštěstí. Byl jsem vděčný těm astronomům. Dostal jsem ji i vymodelovanou z pevný gumy. Astronom Tichý mi říkal, že s ní můžu cvičit i stisk. (smích)

V dokumentu se objeví i Radim Hladík, jak na něj vzpomínáte?

Zastihli jsme ho ještě v docela dobrým rozpoložení. V kavárničce na Letný jsme s ním natočili krátký rozhovor, který se objeví v dokumentu. Už měl u sebe dýchací přístroj kvůli plicní fibróze. Dokonce jsme spolu v létě měli poslední koncert na Střeláku, pro něj to byl poslední koncert, který odehrál znamenitě. Poté ho odvezli do nemocnice a pak už to bylo s ním smutný, ale takovej je život.

Měl jste Radimovi za zlé, že vás vyhodil z Blue Effectu?

Byl jsem naštvaný asi čtrnáct dní. (smích) Nebývám zatrpklý, protože jak nejde o život, tak nejde o nic. Jak jsem měl dva roky zákaz hraní, tak jsem žil v takový depresi, ale přežil jsem to, i ty tuny chlastu, co jsem v té době vypil. Tehdejší atmosféra byla strašidelná. Systému to mám za zlý, proto komunisty doteď vůbec nemusím.

Vladimír Mišík, Stodola, Hoštice, 25.8.2007
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Dokument se dofinancovával přes sbírku hithit, proč jste se rozhodli pro tuto variantu?

Jako všechny filmy, tak i ten náš měl stanovený rozpočet, který jsme přesáhli. Naštěstí jsme potřebné peníze dostali a hlavnímu producentovi Viktoru Švarcovi spadl obrovský šutr ze srdce, že nejsme v dluzích. Některé filmy se kvůli penězům nezačaly točit. Můj syn Adam měl hrát v "Zatím dobrý" o bratrech Mašínech, chodil už na zkoušky, ale film se kvůli nedostatku financí nezrealizoval. Je to škoda, byl to kontroverzní nápad a neuvěřitelný příběh podle skutečné události.

Adam účinkoval v televizní show Tvoje tvář má známý hlas, koukal jste se na něj?

Měli jsme to jako rodičovskou povinnost. (smích) Samozřejmě jsem neviděl všechno, ale Miley Cyrus byla velmi povedená, hlavně jak skočil na tu kouli, tak to vypadalo dost dramaticky. (smích) Nemusím úplně vše, co se snaží produkovat, ale na druhou stranu k tomu řeknu svoje. Jeho baví pop music, v mládí jsme taky k tomu vzhlíželi. Jako fanoušci Slavie a Sparty, tak jsme byli rozděleni na dva tábory, které poslouchaly buď Stouny, nebo Beatles. Já jsem patřil do první skupiny, bavil mě blues a ta exprese a ne ty načinčané oblečky. Teď mám období, kdy si pouštím přes internet oblíbené jazzové rádio ze Seattlu, které má výbornou dramaturgii, hraje gospely, jazz, soul apod. Ale musím uznat, že i některé aranže a to, jakým způsobem Adam zpívá na své desce "Parfem", je velmi dobré.

Vladimír Mišík & ETC..., Colours Of Ostrava 2011, Ostrava, 15.7.2011
© Matěj Slezák / musicserver.cz
Na jakém nejzajímavějším místě jste hrál?

S Petrem Novákem jsme byli ve Finsku. Nápad vznikl v září v roce 1968 v Redutě, když jsme měli trochu upito. Jemu se tehdy rozpadla kapela, a tak jsem s ním začal hrát. Jeli jsme do Finska, kde jsme hráli měsíc, dokonce jsme vystupovali až v Laponsku. Na jedné akci nás vypustili na takový ponton, kde jsme měli aparaturu, vedli tam všelijaké dráty a lana. Pustili nás doprostřed řeky a lidi se na nás dívali z mostu.

Jak se hrálo?

Bylo to strašný, bál jsem se, abychom se nepřevrhli, protože se nejednalo o úplně klidnou říčku. (smích)

Na čem nyní pracujete?

Po tom, co jsem si hrál na protagonistu filmu, tak na ničem intenzivním momentálně nepracuju, ale samozřejmě hrajeme s Etc... Mám i nějaké nové demáče a svoji představu, jak by měla nová deska vypadat, tak uvidíme, kdy a v jaké podobě vznikne. (úsměv)


  • Ten jeho synek (David, 08.03.2017 10:09) Reagovat

    je pěkný deme*t. V Chart Show žvanil o tom jak Starci na chmelu byly ostrůvkem svobody v socialismu, ale přitom nevěděl nic o písničce Petra Nováka Povídej a po "Tváři" vyšlo najevo, že ani nezná Petru Janů. Ale hlavně, že žvaní o ostrůvcích svobody v socialismu jako by o něm něco věděl :D Takové všehoznalé spermie, které žvaní o minulém režimu mám nejraději :)))))

    • Re: Ten jeho synek (Doupik, 09.03.2017 00:29) Reagovat

      Vaši dementní zprávu jste zveřejnil i na zeď Adama Mišíka. Děkujeme, že jste otravný na celém internetu. Proč by měl člověk narozený před 18 lety znát nějakou Petru Janů? Klidněte svůj hejt, děkujeme.

      • Re: Ten jeho synek (David, 09.03.2017 06:20) Reagovat

        Petru Janů nezná, ale hlavně, že 18 letý zná socialismus. Prostě je to porevoluční propagandou vymytý mozek, takový pořádný ostrov blbosti.

        • Re: Ten jeho synek (Jan 2, 09.03.2017 11:52) Reagovat

          Souhlas,x-krát jsem slyšel V.M. live a bylo to fajn ackoliv posloucham uplne jinou muziku (ebm,techno,psytrance apod) ale to co predvadi mladej Misik je ostuda-nesnasim ho zmrda z.........o!

  • Kdo to je (Veronika, 09.03.2017 06:29) Reagovat

    ten Vladimír Mišík?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 34. týden 2024
Domácí rádiový i albový žebříček stagnují, v digitálu udeřil Škwor "Sílou starejch vín" Čtyřiatřicátý týden roku 2024 patří v českých hitparádách k těm, v nichž se toho na předních pozicích mnoho nestalo - takových je ostatně naprostá většina. V rádiích, albech ani singlovém digitálu nedošlo ke změnám v top... čtěte zde
Vydáno: 29.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 34/2024 - od Sabriny Carpenter přes Fontaines D.C. po Lainey Wilson
Nové desky 34/2024 - od Sabriny Carpenter přes Fontaines D.C. po Lainey Wilson V hudebních novinkách mají tentokrát poměrně silné zastoupení ženy. Na předních pozicích najdeme Sabrinu Carpenter, Lainey Wilson, Mothicu, Ruthie Foster, Gillian Welch nebo Simone Simons z kapely Epica. Vyvažují to Fontaines D.C., Mike... čtěte zde
Vydáno: 28.08.2024 15:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na Radima Hladíka ve Struhařově vzpomenou Blue Effect i The Matadors (28.07.2024 14:58)
- Zaprášenosti: První porevoluční album The Rolling Stones slaví třicet let. "Voodoo Lounge" stále baví (21.07.2024 08:00)
- Video: Nový klip k "Let It Be" nabízí alternativní pohled na slavnou píseň The Beatles (14.05.2024 14:00)
- Video: "Jaro" Adama Mišíka ve vás probudí romantického ducha (23.04.2024 19:52)
- Nejdřív Benson Boone, teď Artemas. Český digitální žebříček ukazuje, že pop se vrací do hry (04.04.2024 08:00)
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Video: Alya a Adam Mišík natočili klip "Toto nie si ty". Po jeho zhlédnutí jedno oko nezůstane suché (25.03.2024 16:18)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Video: Miley Cyrus a Pharrell Williams si v novém singlu hrají na doktory (14.03.2024 20:09)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)

ALBUM TÝDNE 35/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Vladimír Mišík Prince Justin Bieber 2H+ Ed Sheeran Taylor Swift Madonna Lucie Vondráčková Coldplay Liam Gallagher Queen Mirai Adele Viktor Sheen Oasis Dua Lipa Eminem Billie Eilish Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe