shop.musicserver.cz
Hana Hegerová - Cesta

Desetidiskový box "Cesta" je velmi důstojným ohlédnutím za kariérou Hany Hegerové

Vydáno: 31.01.2017 10:30 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: Hana Hegerová

Hana Hegerová loni oslavila půlkulaté jubileum. S pravděpodobností hraničící s jistotou nenatočí už žádné další album a užívá si spokojeného a zaslouženého důchodu. Projekt "Cesta" shrnuje vše podstatné z její kariéry, řadová alba, koncertní záznamy i singly z velmi plodných šedesátých let.

9/10

Hana Hegerová - Cesta

Vydáno: 07.10.2016
Celkový čas: asi 500 minut

Skladby: Alba: Šansony s Hanou Hegerovou, Recital, Recital 2, Lásko prokletá, Potměšilý host, Chansons, Live, Mlýnské kolo v srdci mém, Das Konzert, SP a EP 1960 - 1969

Vydavatel: Supraphon

Nikdo nemá svůj hudební styl v domácí tvorbě natolik pod palcem jako Hana Hegerová šanson. To je jeden z mnoha faktů, který si uvědomíte, když se proposloucháte celým obsáhlým desetidiskovým boxem "Cesta". Je to opravdu velmi bohaté ohlédnutí za kariérou umělkyně, která nikdy nesázela své nahrávky jako Baťa cvičky.

Naopak snad až příliš dlouho je mnohdy nechávala uležet. Na druhou stranu tím získala mnohé klady - nikdy nenatočila nahrávku, za kterou by se musela později stydět, nezadala si s režimem a přitom vždycky zůstala svá. Tak nádherně svá. Nemá žádný ohromný hlasový rozsah, extra výjimečný hlas, má však něco, co každá šansoniérka potřebuje jako sůl - schopnost vyprávět a neuvěřitelný herecký talent, který se promítá do jejich skladeb.

Dokáže v nich perfektně měnit nálady, od posmutnělé temnoty až po radostnou jiskřivost, umí být naprosto nad věcí a sebevědomá, ale i zkroušená s pocitem, že ji nikdo nemá rád. Samozřejmě má tu výhodu, že je dramatickou umělkyní i herečkou, spoustu věcí si však doopravdy odžila, proto pro ni nebyl až takový problém se do písní vcítit a zazpívat je víc než důvěryhodně.

Sama zažila, jaké to je nemít na uhlí na zimu, vůbec těch zatáček a křižovatek za celý život měla tolik, že by vyšly na samostatný článek. Její jedinečnost dokazují i čtyři jména, která ji v životě provázela. V občance má napsáno Carmen Hegerová, umělkyni však takové nóbl jméno moc nesedělo, proto si na Slovensku dala křestní jméno Hana. Nelíbilo se jí ani maďarské příjmení, proto si vzala maminčino rodné a stala se Hanou Čelkovou, po sňatku přijala za vlastní definitivně jméno Hana Hegerová.

To je však pouze taková perlička, která o boxu "Cesta" moc neřekne. Editor Karel Deniš si s jeho sestavou dal pořádnou práci, jak však ve své ediční poznámce zdůrazňuje, určitě v krabičce nejsou zcela všechny nahrávky této svébytné zpěvačky. Poslední disk tvořený ze singlů obsahuje pouze šedesátá léta a také nikoli v kompletním složení.

Určité problémy mohou nastat, pokud dobře neovládáte francouzštinu, angličtinu a hlavně němčinu. V ní je totiž nazpíván téměř celý šestý disk "Chansons" a významná část devátého koncertního disku "Das Konzert". Jak známo, texty jsou v šansonu alfou a omegou, a pokud pořádně nevíte, o čem daná písnička je, nepřináší poslouchání tohoto stylu ten správný zážitek. To však není problém interpretky, nýbrž poslouchajícího. Lahodou například je další, tentokrát prakticky ryze český koncertní záznam "Live", kterým zpěvačka proplouvá tak přirozeně a s lehkostí, že ani nevíte, kdy vlastně skončilo povídání k písničce a začala skladba sama.

Hana Hegerová dostala ke svým pětaosmdesátinám od Supraphonu dárek hodný svého jména. "Cesta" jasně dokazuje, v čem byla výjimečná a proč je po právu nazývána královnou českého šansonu. Sběratele jistě potěší oboustranné kopie obalů originálních LP, pěkný booklet i designově velmi povedená lesklá krabička, která celému dílu dodává punc jedinečnosti.

NÁZORY
  • Cesta (David, 31.01.2017 12:31) Reagovat

    je spíše zbytečnou kolekcí, kterou si pořídí opravdu jenom skalní fandové této jedinečné osobnosti. Řadová alba byla už několikrát vydaná a jsou k zakoupení i digitálně, singly ze 60. let vyšly na výběru Síň slávy, takže jediné z těch CD, které nevyšlo je Das Konzert, které se ale dá koupit na Supraphonline. Měly být raději vydané LP, které Hana Hegerová nahrála pro zahraniční trh - Ich, Hana Hegerová (Philips), So gehtes auf der welt zu a Fast ein liebeslied. Tak by konečně byly nahrávky Hany Hegerové na českém trhu téměř kompletní. A to by si zaloužila jak paní Hegerová, tak její fanoušci.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- 7krát3 v "Gabrielovi" znovu oživuje dávnou skladbu Michala Horáčka a Hany Hegerové (05.12.2023 18:33)
- Zemřela "Piaf z Prahy" Hana Hegerová (23.03.2021 14:38)
- Slavné album Hany Hegerové "Potměšilý host" vychází v reedici (04.06.2020 14:21)
- Naživo: O ní bez ní - Haně Hegerové na koncertě ve Foru Karlín gratulovali Lucie Bílá, Hana Zagorová a mnozí další (22.10.2019 18:59)
- Osmdesáté osmé narozeniny Hany Hegerové oslaví ve Foru Karlín Lucie Bílá, Hana Zagorová nebo Ondřej Ruml (22.09.2019 09:34)
- Hana Hegerová poděkovala Štefanu Margitovi za jejich nový virtuální duet (26.06.2018 13:22)
- Nové desky pro 40. týden (11.10.2016 06:40)
- Hana Hegerová oslaví své jubileum bohatým albovým kompletem "Cesta" (07.10.2016 08:45)
- Nové desky pro 14. týden (10.04.2016 15:29)
- Po padesáti letech vyjde první album Hany Hegerové v původní grafice na LP a CD (31.03.2016 15:39)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu