Katie Melua natočila "In Winter", nejkrásnější soundtrack k zimnímu období

10.01.2017 09:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Katie Melua své fanoušky protentokrát nechala čekat déle, než jak je u ní zvykem. Na následovníka skvělé "Katevan" jsme si totiž museli počkat hned tři roky. Původem gruzínská zpěvačka si ovšem přizvala pětadvacetičlenný vokální sbor Gori Women's Choir a natočila poklidné zimní album "In Winter".
9/10

Katie Melua - In Winter

Skladby: The Little Swallow, River, Perfect World, Cradle Song, A Time To Buy, Plane Song, If You Are So Beautiful, Dreams On Fire, All-night Vigil - Nunc Dimittis, O Holy Night
Vydáno: 14.10.2016
Celkový čas: 35:27
Vydavatel: Warner Music
Málokterá jiná zpěvačka na světě se může chlubit tak sametovým hlasem jako Katie Melua. Když k němu navíc připojíte jako doprovod více než dvacetičlenný ženský sbor, je úspěch bezesporu zaručen. Na novince najdeme zase trochu odlišný odstín zpěvaččina rukopisu, než na který jsme byli zvyklí. Citlivé jádro plné emocí a zasněného pop-rocku však neopustila. Oproti popovější "The House" či třeba symfoničtější "Secret Symphony" je novinka "In Winter" laděná svátečně. Nechybí (ne)tradiční koledy ani vlastní skladby či cover od Joni Mitchell.

Album otevírá protřelá ukrajinská koleda, kterou západní svět zná hlavně s anglickým textem a pod názvem "The Carol Of The Bells". Zpěvačka ji ovšem spolu se sborem zpívá v ukrajinském originále. Překrásné zpracování tradiční slovanské vánoční písně je tím nejkrásnějším lákadlem na album i na blížící se Vánoce. Navíc v přemíře coverů této známé písně, patří tento nejnovější k těm vůbec nejoriginálnějším a nejpovedenějším. Jako jeden z mála zachoval původní atmosféru skladby a nepřimíchává do něj obvyklý nepatřičný patos.

Podobně vyznívá i další sváteční píseň "O Holy Night", kterou napsal Adolphe Adam a Placide Cappeau v roce 1847. Zpěvačka opět využila sílu sborových hlasů, ze kterých v kombinaci s jejím krystalicky čistým hlasem až příjemně mrazí.

Kromě již zmíněných vánočních klasik stojí za pozornost i rumunskou koledou inspirovaný "Cradle Song" (v originále "Leganelul Lui Lisus"), kterému opět nechybí patřičná východoevropská atmosféra. Západní posluchači mají tak jedinečnou příležitost porovnat své vesměs veselé koledy s poměrně pochmurnými vánočními písněmi východních sousedů.

Z autorských skladeb zaujme především singlová "Dreams On Fire" a zasněná "Plane Song". Obě potěší nejen svou překrásně napsanou hudební kompozicí, ale i textem, kterým se posluchač přenese do atmosféry autorčina dětství v Gruzii. Vypichovat její neuvěřitelnou práci s atmosférou písní snad není ani potřeba.

Novinka "In Winter" je hudebně velmi citlivá deska. Krátká, vesměs velmi poklidná a s dominantní sváteční atmosférou, na které si Katie Melua vystačila s akustikou a sborem. Nenechte se ale zmást. Ve skutečnosti má nahrávka v mnoha momentech větší sílu, než od plnohodnotné plně elektrifikované kapely. "In Winter" není typickou mainstreamovou vánoční deskou. Přesto na nejkrásnější křesťanské svátky naladí lépe než miliontá afektovaná verze "Jingle Bells". Katie Melua znovu dokázala proč patří k nejuznávanějším interpretkám současné hudby. Její novinka je skutečné hudební pohlazení na duši.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY