shop.musicserver.cz
Project Pitchfork - Look Up, I’m Down There

Project Pitchfork natočit hity umí, na "Look Up, I’m Down There" to ale zkusili bez nich

Vydáno: 06.01.2017 18:20 v sekci Recenze - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Když hrajete čtvrt století a těšíte se ze statusu legendy, nemusíte nutně vydávat desky plné hitů. Muziku děláte do jisté míry pro sebe, a když baví publikum, tím lépe. "Look Up, I’m Down There" Project Pitchfork je osmnáctou položkou v diskografii kapely, funguje znamenitě a přitom se nepodbízí vkusu většiny.

7/10

Project Pitchfork - Look Up, I’m Down There

Vydáno: 28.10.2016
Celkový čas: 85:12

Skladby: Into Orbit, Titânes, Propaganda Child, Blind Eye, Pandora, Look Up, I'm Down There, Volcano, Sunset Devastation, Open With Caution, Furious Numbers, Exile, Sky Eye, Pendulum (Bonus Track), What Have We Done (Remix), Titânes (Remix), Volcano (Remix), Exile (Remix), Pandora (Remix)

Vydavatel: Trisol

Když Peter Spilles a Dirk Scheuber začátkem devadesátek vydali debutové album "Dhyani", nejspíš je nenapadlo, že budou aktivně hrát více než pětadvacet let. Patrně nepočítali ani s tím, že si postupem času vybudují status jedné z nejrespektovanějších kapel elektro industriálu. Svoje postavení si zasloužili i mimořádnou pracovitostí, vždyť do této chvíle na svém kontě mají úctyhodných osmnáct řadových desek. Po přepočtu to vychází na novou nahrávku zhruba každé dva roky.

Jestli něco charakterizuje produkci Project Pitchfork poslední dekády, pak je to čím dál větší důraz na melodie a příklon k elektropopu. Poslední nahrávky, včetně recenzované novinky, jsou produkčně dotažené do posledního detailu. Ledově znějící syntezátory, strojová rytmika a čitelná produkce, s jakou o sobě kapela dala na začátku kariéry vědět, jsou již dávnou minulostí. Místo toho muzikanti pracují s hutným zvukem a silnými motivy. Za své vzala i textová angažovanost, její místo zaujala temná romantika. Jediné, co zůstalo, je Spillesův skřípavý vokál. I ten však prošel proměnou a ztratil typickou hrubost.

Pro vybrané desky Project Pitchfork je typická jistá konceptuálnost. Když například před sedmi lety vyšlo "Dream, Tiresias", hlavním motivem nahrávky byl příběh o Tiresiasovi čerpající z řecké mytologie. Na aktuální kolekci se Němci zaobírají otázkou, která zajímá lidstvo od nepaměti: Jsme ve vesmíru sami? Dochází k názoru, že i když se při hledání odpovědí díváme především na hvězdnou oblohu, pravda se dost možná skrývá uvnitř každého z nás.

"Look Up, I’m Down There" navazuje na zvuk předchozích alb. Nabízí velkorysých dvanáct skladeb a k tomu jako nádavek šest remixových verzí. Ostatně Project Pitchfork byli ke svým fanouškům odjakživa štědří. Kromě plnohodnotných alb je často zásobují doplňkovým materiálem, jako jsou raritní nahrávky, reedice již vydaných alb či kolekce remixů.

Když pomineme singlovku "Titânes", která desku předznamenala, vyloženě strhující hit tady nenajdeme. Spíše se dá mluvit o silnějších momentech, za které lze považovat například skladby "Blind Eye", "Pandora" nebo poněkud netypickou píseň "Volcano". Oproti tři roky staré "Black" novinka postrádá motivy fungující na první dobrou. V minulosti mnohokrát dokázali, že umí udělat hit, tentokrát šli ale jinou cestou, což nelze brát jako negativum. Posluchač tak bude potřebovat více času, aby do desky pronikl. Pomyslná trvanlivost materiálu je tak zaručena. Samozřejmě to může být pro někoho problém, zvlášť v dnešní extrémně rychlé době.

Jednoduše řečeno - "Look Up, I’m Down There" je silná konceptuální deska fungující hlavně jako celek. Netrpěliví posluchači ji po chvíli odloží a sáhnou po prověřených titulech z bohaté diskografie kapely. My ostatní si užijeme pětaosmdesát minut pochmurné romantiky, jakou album nabízí.

NÁZORY
  • za mna 10/10, velmi dobry album... (Pepo, 07.01.2017 19:49) Reagovat

    za mna 10/10, velmi dobry album

  • alba (front, 09.01.2017 11:38) Reagovat

    Já napočítal, že je to 17. řadovka a to i včetně Souls/Island, která úplně řadová nebyla. Jinak recenze desku vystihuje přeně.

  • Furious Numbers (Wajgl, 17.12.2017 11:54) Reagovat

    Tak tahle mě posadila na zadek. Za mě tohle album se mi zalíbilo na první poslech na rozdíl od Black - dodneška jsem tomu nepřišel na chuť. Velmi povedené album, bohužel jsem nikde neviděl na vinylu, no nic, koupím CD.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Project Pitchfork láká na nové album prvním klipem "Titânes" (04.10.2016 14:16)
- Sanctuary.cz letos přiveze do Prahy Front 242, The Birthday Massacre nebo Christian Death (15.03.2014 11:29)
- Nové desky pro 30.-31. týden (25.07.2010 09:40)
- Fotogalerie: Project Pitchfork v Praze (09.04.2009 19:42)
- Naživo: Holky to rády tvrdě (09.04.2009 19:42)
- Recenze: Tanec v temnotách (07.04.2009 12:00)
- V Praze vystoupí Project Pitchfork (01.04.2009 08:12)
- Publicistika: Co poslouchá musicserver (29.) (24.11.2007 05:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu