Two Door Cinema Club jsou na "Gameshow" o něco tanečnější a o něco nudnější než dříve

09.11.2016 10:15 - Ondřej Selner | foto: facebook interpreta

Two Door Cinema Club. Irská kapela, která se na hudební scéně pohybuje už od roku 2007, letos vydala dlouho očekávané třetí album "Gameshow", jež navazuje na předcházející dvojici nahrávek "Tourist History" a "Beacon". Jak se trojici muzikantů povedlo?
6/10

Two Door Cinema Club - Gameshow

Skladby: Are We Ready? (Wreck), Bad Decisions, Ordinary, Gameshow, Lavender, Fever, Invincible, Good Morning, Surgery, Je Viens De La
Vydáno: 14.10.2016
Celkový čas: 40:28
Vydavatel: Parlophone
Two Door Cinema Club patří k nejpopulárnějším irským kapelám současnosti. Vyprodávat koncertní arény se jim daří nejen na domácí půdě, ale také v zahraničí. Dokladem toho budiž koncert v České republice v roce 2013, který byl ještě měsíc před uskutečněním beznadějně vyprodaný. Irové se k nám vrátí příští rok v únoru, a to s novou nahrávkou "Gameshow", jež vyšla v polovině letošního října. Album vznikalo - na rozdíl od dvouročního odstupu debutu a jeho následovníka - dlouhé čtyři roky. Očekávání novinky tak samozřejmě byla na maximu.

Ačkoliv tanečnost a veselá rytmičnost jsou atributy, které jsou s Two Door Cinema Club bytostně spjaty již od debutové desky, "Gameshow" je oproti "Tourist History" a "Beacon" v tomto smyslu ještě o další kus dále. Kytary totiž ustoupily do pozadí kompletně a tvoří tu spíš doplňující kulisu, do popředí se naopak dostaly stadiónové refrény, přímočaré hopsavé riffy a někdy popové aranže, připomínající třeba Maroon 5. To nutně nemusí znamenat nic špatného, i "Tourist History" bylo taneční. Aktuální nahrávka však zmíněné pouze recykluje, variuje a nepřichází s ničím novým v takové míře, že v některých pasážích ve srovnání s deskami předchozími docela nudí.

Přesto lze s čistým štítem říct, že skupina i na "Gameshow" natočila zábavný radiový pop s inteligentními texty, který dokáže na pár poslechů a na několika oslavách či párty zabavit. Na druhou stranu - budete-li i na třetí nahrávce jako na těch dvou předešlých hledat ty mladé dravé kluky se zběsilými kytarovými riffy (třeba "Undercover Martyn" z "Tourist History"), už je tu nenajdete.

TDCC dospěli, daleko více zapouštějí kořeny v jednodušších a rytmičtějších polohách, a výsledkem tak jsou písně, které baví, ale nedokáží strhnout a ani výrazně překvapit. Čest výjimkám, jako je skvělá "Bad Decisions" či pilotní singl "Are We Ready? (Wreck)". Eponymní píseň z alba zase naznačuje úplně jiný směr, kterým by se muzikanti mohli případně vydat na následovníkovi "Gameshow". Je to směr, v němž hraje prim řízná kytara. Takoví Two Door Cinema Club by rozhodně byli zajímaví.

Uvidíme, jak se vyvinou dále. A zda dokáží nejenom bavit, protože to je přec jen málo, ale i strhnout aktuální nahrávkou naživo v Praze v únoru. Ze studiovky to vychází tak napůl.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY