Elán láká fanoušky na podzimní turné bohatou dvajalbovou reedicí "Živých nás nedostanú"

07.10.2016 10:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Elán nachystal pro své fanoušky opravdu bohatý podzim. Koncertní turné, kterému předchází reedice alba "Živých nás nedostanú" a DVD z bratislavského vystoupení "The Best Of Vol. 2", a v záloze je ještě pomalu se připravující řadová deska. Ta se ale z pochopitelných důvodů přesouvá až na příští rok.
7/10

Elán - Živých nás nedostanú 2016 (2CD)

Skladby: CD1: Živých nás nedostanú, A predsa sa točí, Páni pripime, Ryšavá, Belmondo, Iba si pískam, Neodchádzaj, Lístky na státie, Uchom ihly, Nedám si ťa vziať, Do frasa, Uletený deň, Bonus: Len kým tu si / CD2 (live): Kaskadér, Osmy svetadiel, Nevera, H. Ch. Andersen, Tretie oko, Zanedbaný sex, Cigary idú do neba, Detektívka, Kráľovná bielych tenisiek, Dresy, Voda, čo ma drží nad vodou, Nie sme zlí, Čaba neblázni, Z tričiek zúri Che Guevara
Vydáno: 23.09.2016
Celkový čas: 45:25 + 63:21
Vydavatel: Warner Music
Nebyl by to Elán, aby nedokázal překvapovat. Málokdo si dovolí desku vydanou v roce 2014 poslat mezi fanoušky do dvou let ještě dvakrát. Loni se "Živých nás nedostanú" stala součástí opulentního, ale odfláknutého boxsetu 6CD "Kamaráti", letos vychází znovu, obohacená o singl "Z tričiek zúri Che Guevara" a koncertní záznam z turné "The Best Of Vol. 2".

Aktuální písnička je moc fajn hudebním návratem někam do období skladby "Rockerhotel" z desky "Anjelská daň". Ostrá odpichovka s kontroverzním textem, kterému však nelze vytknout, že by se alibisticky schovával za nicneříkající klišé a balast, kterého je všude plno.

"Živých nás nedostanú" už na našich stránkách hodnocena byla a ani s odstupem dvou let není potřeba v názoru cokoli měnit. Letošní turné klade důraz na dvě alba - zmíněnou aktuální řadovku a již víc jak tři desítky let starý kult "Hodina slovenčiny". Odpověď na otázku, proč zrovna tohle album nevyšlo v kvalitní remasterované reedici, lze nalézt možná i v tom, že za dva roky bude Elán slavit padesát let od vzniku a třeba pro své fanoušky přichystá toužebně očekávané kvalitní reedice starších desek, což v rozhovoru Jožo Ráž nevyloučil.

Ani letošní koncertní šňůra nebude nijak chudá. Opět s kapelou pojede i dechová sekce a výběr písní na druhém koncertním albu napovídá, co bylo vodítkem při sestavování písní druhého disku. Mimo klasických hitů díky masivnímu zařazení dechů nechybí "Detektívka" či méně známé "Nevera", "Cigary idú do neba" a "H. CH. A."

Je malinko škoda, že aplaus lidí po každé písni jde do fade outu a kazí tím dojem jednolitosti. Navíc publikum je v první části záznamu dost chladné, i když kapela hraje skvěle. Sám lídr ale už některé opravdu vypjaté pasáže nevyzpívá, proto si v refrénu jedné ze svých nejoblíbenějších skladeb "Dresy" vyleví, nebo celý megahit "Voda, čo ma drží nad vodou" kapela rovnou posadí o půl tónu níž.

Jako vábnička na chystané live DVD z toho samého vystoupení však nosič působí dobře a fanoušci se už jistě nemohou dočkat koncertů. Navíc radosti pod vánočním stromečkem z dárků, které na sobě ponesou visačku Elánu, bude jistě neúrekom.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY