shop.musicserver.cz
Jožo Ráž - Naše vlastnictví je beztrestně rozkrádáno

Jožo Ráž - Naše vlastnictví je beztrestně rozkrádáno

Vydáno: 16.10.2014 08:00 v sekci Rozhovory - Milan Menčík | foto: elan.cz

Frontman Elánu, Jožo Ráž, je znám svými kontroverzními názory. Nebojí se nazývat věci pravými jmény a za svoji upřímnost si ve svém životě získal mnoho nepřátel. Preferuje socialismus, fandí současnému slovenskému premiérovi Ficovi. To, že ze své břitkosti nic neztratil, potvrdil i v následujícím rozhovoru.

Aby nedošlo k mýlce, jeho životem je však hlavně muzika. S Elánem se stali už dávno legendami a na letošní podzim si schovali spoustu práce. Chystají se na velké turné "The Best Of Vol. 2", a hlavně finišují s přípravami nové desky, která by měla vyjít právě v průběhu koncertní šňůry. I přes nabitý diář si však lídr formace našel chvíli, aby odpověděl musicserveru na několik otázek.

Elán vyráží po dvou letech za svými fanoušky. Znovu pod názvem "The Best Of", tentokrát však s přidanou číslovkou 2. Do jaké míry se tedy bude lišit repertoár od toho prvního? Nehrozí, že lidé, co byli na první části turné, uslyší znovu ten samý program?

Jožo Ráž:
To nehrozí, protože Elán má tři sta padesát hitů a může je donekonečna obměňovat, což se i v tomto případě stane. Takže program bude nový a ohromující.

Do své sestavy jste po mnoha desetiletích znovu zařadili dechovou sekci. Co vás k tomu vedlo a do jaké míry jste museli upravovat aranže jednotlivých písní?

Jožo Ráž:
Dechy jsme vždycky milovali a rozhodli jsme se je zařadit do našeho programu. Samozřejmě, že se mnoho písní musí trošku přearanžovat, ale bude to bomba!

Elán
© facebook interpreta
Turné ovšem uvádí do života i zbrusu nové album s pracovním názvem "Živých nás nedostanú". Mezi předchozími nahrávkami "Tretie oko" a "Anjelská daň" byla sedmiletá přestávka, nyní je téměř poloviční. Co vás vedlo k tomu, abyste si znovu sedli ke stolu a napsali nové písně?

Jožo Ráž:
Život to chtěl a dostali jsme nabídku od hudebního vydavatelství Warner Music na nahrání alba, tak jsme ji akceptovali.

Jsou na nahrávce jenom nové skladby, nebo nějaké melodie už delší dobu ležely v šuplíku?

Jožo Ráž:
Album je kompletně nové.

Myslíte si, že pod velkým vydavatelstvím mají nové songy větší možnost prorazit v rádiovém éteru? Z předchozí skvělé desky "Anjelská daň" si cestu prorazila pouze skladba "Kde si" ("Jedenáste prikázanie" už vyšlo dlouho před tímto albem).

Jožo Ráž:
S rádii je to těžké, hlavně na Slovensku. Ale bojujeme a věříme ve vítězství.

Novinku nyní propaguje písnička "Ryšavá". Je o nějaké konkrétní dívce?

Jožo Ráž:
(smích) Každý má nějakou "Ryšavú", nebo o ní alespoň sní.

Nové album se natáčelo ve studiích Jána Baláže. Své nahrávací studio měl i Vašo Patejdl, proč už vlastně neexistuje?

Jožo Ráž:
Vašo se odstěhoval do Prahy a studio bylo ztrátové.

Za ta léta se mnoho věcí i v hudbě razantně změnilo. Jakým způsobem přistupujete k nahrávání po pětatřiceti letech vy jako kapela?

Jožo Ráž:
My stále stejně, snažíme se udržet krok s pulzem doby, ale v podstatě jsme stále stejní, božsky dobří.

Elán

Elán logo
Už odmalička žila dvojice Jožo Ráž a Vašo Patejdl snem stát se slavnými zpěváky a muzikanty. V roce 1968 začala jít svému cíli naproti a založila kapelu Elán. Trvalo ještě dlouhých dvanáct let, než se o nich díky megahitu "Kaskadér" dozvěděla široká veřejnost. A pak to šlo už téměř jako na drátkách: skupina vydala přes dvacet slovenských a pět anglických alb, nespočet výběrových kompilací a zlomila všechny možné i nemožné rekordy. Doma má dvacet pět platinových desek, na svém kontě téměř pět milionů prodaných nosičů a hity "Nie sme zlí", "Čakám ťa, láska" či "Voda, čo ma drží nad vodou" si po celém Česku a Slovensku prozpěvují masy lidí už pětatřicet let. Novou kapitolu své kariéry Elánisté otvírají albem "Živých nás nedostanú" a velkým podzimním turné. Ani poté s kariérou neskončí, jak se spekulovalo v médiích. Dle slov Jožo Ráže svou dráhu uzavřou až poté, co si je lidé přestanou žádat.

Když si člověk promítne v hlavě repertoár Elánu a názory vás jako frontmana, napadne ho otázka, proč kapela nemá na svém kontě i více protestsongů podobného typu, jako byl "Hey hey zlato" z alba "Hodina pravdy"?

Jožo Ráž:
To je dobrá otázka, ale odpověď zní, že jsme ještě neskončili.

Co říkáte na dnešní trend streamování muziky, kdy si člověk stáhne zdarma z internetu program a může kdykoliv poslouchat jakékoliv album?

Jožo Ráž:
Je to katastrofa pro autory. Naše duševní vlastnictví je rozkrádáno úplně beztrestně.

Co říkáte na to, jak se k tomuto problému stavějí dnešní hvězdy populární muziky, například U2?

Jožo Ráž:
Všichni se živí živým hraním a muziku produkují jen propagačně, ne kvůli kšeftu.

Tvrdíte, že nepoužíváte počítač ani mobilní telefon, nanejvýš jen minimálně. Z vašich televizních vystoupení je ale jasně patrné, že jste velmi dobře informován, co se děje ve světě a kolem nás vůbec. Kde tedy tyto informace získáváte?

Jožo Ráž:
Většinou z televizního zpravodajství.

Kapela Elán si musela místo na výsluní tvrdě vydobýt. Dnes je doba různých Talentů a SuperStar. I vy jste na svůj muzikál "Osmy svetadiel" dělali casting formou podobnou talentové soutěži, znamená to tedy, že si myslíte, že tato cesta je správná?

Jožo Ráž:
Talentové soutěže nejsou nic proti ničemu, ale SuperStar a podobné pořady tohoto typu mi lezou na nervy. Zneužívají talenty.

O vás se natáčí i dokument, v jaké fázi je? Kdy na něj budou moci přijít fanoušci do kin?

Jožo Ráž:
Nevím, v jaké fázi je dokument ani kdy bude hotový, na tuto otázku by mohl odpovědět režisér - pan Gogola.

Legenda jako vy by si zasloužila i pořádnou reedici svých vlastních řadových alb, která už dnes často nejsou k dostání. S remasterovaným zvukem, pěknými booklety. Mohou se fanoušci na něco podobného alespoň v budoucnu těšit?

Jožo Ráž:
Myslím, že ano.

Jakým výzvám Elán v současnosti čelí? Má ještě nějaké sny či cíle, které by rád pokořil?

Jožo Ráž:
Cílem je být stále jednička, což se nám zatím daří.

Děkujeme za rozhovor.

NÁZORY
  • nemám slov (Jaro, 16.10.2014 08:12) Reagovat

    Dlhé roky som Elán počúval a mal som aj ich LP. Skončil som pri Rabaka. Nikdy ma pri hudbe nezaujímal osobný postoj hudobníka ale pri Rážovi si sám udeľujem výnimku. Okrem toho, že teraz produkujú už len absolútny odpad, sa Ráž aj tak chová - ako absolútny odpad.
    Reedíciu ich tvorby? Ďakujem, neprosím si, nekúpim, nestiahnem!!
    Tomu človeku by nezaškodilo trochu pokory. Žije už len z minulosti.
    Ale objektívne povedané, po Rabaka to boli veľmi slušné veci!

  • Čo si myslieť o človeku (bulsara, 16.10.2014 08:27) Reagovat

    ktorý obdivoval Mečiara a teraz sympatizuje s Ficom? Sú len tri možnosti - jedna vulgárnejšia od druhej ... Proste a slušne - je to mentálny retard a bratia Česi, dávať mu ešte mediálny priestor pre tie jeho zvratky ... ? Iste, zažiť mečiarizmus je asi neprenosná skúsenosť ..... a mafiánsky svet kmotrov krytý veľkohubým demagógom Ficom detto.

    • Re: Čo si myslieť o človeku (Anonym, 17.10.2014 16:36) Reagovat

      Co jsi ty za génia,že o tobě do dnešního dne nic nevím.Asi nějaký



      To je určite názor brátíslávského láláka.J.Ž






      • Re: Čo si myslieť o človeku (bulsara, 17.10.2014 22:19) Reagovat

        No to máš tak, veľkohubých pablbov pozná každý blb a ty si toho jasným príkladom .... a ten tvoj všeobecný rozhľad je očividne extra zúžený len jedným smerom ...

  • Stream nezabíjí hudbu!! (Petr Kouba, 16.10.2014 09:12) Reagovat

    Souhlasím, že by tomuto pánovi nezaškodila trocha pokory. Streamovací služby dle mého nezabíjí hudbu, alespoň soudě podle mně. Obecná pravda, že dneska produkováním hudby se moc autoři neuživí, a že musí především hrát živě. A právě služby jako Deezer, Spotify atp. mně mnohdy přivedou k nový muzice, o který bych se je těžko dozvěděl a když mně to zaujme a přijedou koncertovat, tak si na ně rád zajdu. Takhle co však Mr. Ráž nevidí, ten nové posluchače totiž asi nepotřebuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Elán v Praze zahraje i se symfonickým orchestrem (11.03.2024 09:42)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Hudba v tisku: Megalomanská kniha "Elán" je vynikajícím fotoalbem legendární skupiny (16.12.2023 09:00)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Recenze: Elán deskou "Tretie oko" rozpačitě zval na megakoncert na Letenské pláni (15.10.2023 09:00)
- Recenze: "Hodina pravdy" ukázala, že Elán má stále co říct (07.10.2023 18:00)
- Video: Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy (03.10.2023 08:35)
- Recenze: Elán deskou "3000" stvrdil návrat po Rážově nehodě (23.09.2023 09:00)
- Recenze: "Hodina angličtiny" byla pro Elán pořádnou zkouškou (16.09.2023 08:30)
- Zemřel Vašo Patejdl. Spoluzakladateli kapely Elán bylo 68 let (19.08.2023 14:54)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu