Analogrunner na debutovém EP hledá spojnice mezi přírodou a technikou

14.06.2016 09:30 - Dan Hájek | foto: Deadread Records

Eponymní épéčko Analogrunnera je logickým vyústěním po sérii remixů. Představuje se na něm i coby autor kompozic balancujících na hraně terénních nahrávek vnořených do elektronických elaborátů. Tyto dva odlišné světy se mu daří kombinovat s křehkou rovnováhou, včetně spolupráce se zpěvačkou Possimiste.
7/10

Analogrunner - EP

Skladby: Harp Poem (feat. Possimiste), Ship Poem (feat. Possimiste), When Fairies Fly, Harp Poem (Autumnist Remix), Ship Poem (Prdvcrmx), Ship Poem (Possimiste Remix)
Vydáno: 13.04.2016
Celkový čas: 27:40
Vydavatel: Deadread/Starcastic
Matúš Bluem, tedy Analogrunner, dříve využívající i jména Blue M nebo Emah, založil projekt Analogrunner v průběhu roku 2013. Tehdy se prvně potkal s estonskou zpěvačkou Possimiste při remixování jejího tracku "Star Caesar". Ve výčtu těchto spoluprací je nejaktuálněji vtěsnána jeho variace na skladbu "O hore a vtáčkovi" Jany Kirschner, která se objevila i na remixové "Moruši". Na ní je i nejvíce patrné to, co je možné očekávat od jeho eponymního (krátkého) debutu.

V první polovině čekají tři autorské kompozice, v nichž se střetává laborování s analogovými mašinkami a decentní využití akustických nástrojů. Mezi terénními ruchy je možné zaslechnout nářek drozda ("Harp Poem"), oceánské molo s překřikujícími se racky ("Ship Poem"), případně útržek dialogu mezi dvěma vílami ("When Fairies Fly") - tyto kulisy navozují snové sekvence. Possimiste propůjčila hlas prvním dvěma "básním"; zejména "Ship Poem" je křehká a líbivá hitovka. "When Fairies Fly" představuje instrumentální preludium o pohádkových bytostech, která se v počátku nese jen v duchu prosté klavírní linie, a teprve až s postupem času do ní nastupuje vrstvení zvukových stop.

Druhá část pak patří remixům. Autumnist "Harp Poem" přeskupil do svého výraziva, kdy své až recoilovské struktury zkrotil do hodně odlehčených forem a těží z výrazné melodické kostry evokující dream popové osmdesátky. "Ship Poem" se dočkala hned dvojího podobenství: Prodavač si pohrál s elektronikou a ruchy, jejím protipólem je až folková verze vokalistky Possimiste, kde je nepřehlédnutelná ona lyričnost textu.

Analogrunner na svém prvním épéčku našel sounáležitost ve vnímání dvou odlišných světů - přírodních zvukomaleb a probublávajících technologických evolucí. "Harp Poem" a "Ship Poem" pak prezentují cestu, kudy by se mohl i v blízké budoucnosti vydat. Necelých dvacet osm minut je však ideálních pro všechny snílky a ty, kteří rádi utečou před hektičností dní.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY