Kanye West i přes směšný prodej dominoval americkým albům

13.04.2016 22:22 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Pamatujete si téměř milionový týden Kanyeho Westa před nějakou tou dekádou? Tak to se s novinkou "The Life Of Pablo" neopakovalo, prodal v celé Americe míň než Kabáti v českém Tescu. Aspoň ale porazil Lukase Grahama, Weezer a TWENTY88. V singlech poosmé zvítězila Rihanna. Dařilo se "Pandě".
Rihanna Drake - Work
© facebook interpreta
SINGLY - Osmým týdnem "Work" v čele dosáhla Rihanna celkem 59 vítězných týdnů v Hot 100. Co to znamená? Že vyrovnala The Beatles! Nejvíce jich má Mariah Carey, 79.

Když jsme u vyrovnávání rekordů, tak skáču hned k Justinovi Bieberovi: "Love Yourself" je od svého debutu non-stop v Top 10 už 21. týdnem, a příště tak může konečně překonat rekord, který si dosud stanovil se "Sorry" a "What Do You Mean?" a sdílí s "Sugar" Maroon 5 a "Starships" Nicki Minaj.

Zpátky k číslu jedna: Rihanna a Drake sice měli 27 milionů streamů (-6 %), downloady však spadly o 29 % na pouhých 63 tisíc a v rádiích jízda končí také, posledně měli 112 milionů impresí, o sedm procent méně. "Work" na čísle jedna jinak také znamená, že 40 týdnů nezvítězil Američan.

Jak na ztráty zpěvačky zareagovala konkurence? Lukas Graham v týdnu vydání desky s "7 Years" získali 127 tisíc stažení, 17,8 milionů streamů a 90 milionů impresí. Případné převzetí titulu tak není daleko. Meghan Trainor s "No" udržela bronz při nárůstech v rádiích a streamech a Zayn si zopakoval s "Pillowtalk" čtyřku.

Páté místo: Panda. Tento příběh je neuvěřitelný. Osmnáctiletý rapper Sidney Selby III aka Desiigner v prosinci na SoundHound pověšil své první tracky a nějakou náhodou se dostaly ke Kanye Westovi. Ten pak sloky z jednoho z nich, "Panda", použil ve své skladbě "Father Stretch My Hands, Pt. 2" a nováčka upsal na svůj label G.O.O.D. Music. Původní track pak na síti explodoval a z ničeho nic ho máme nejen v Hot 100, ale rovnou v Top 5. "Panda" zaznamenala neuvěřitelných 22,3 milionů streamů. A víte proč tento název? Protože BMW X6, viz text.

Za šestým, již zmiňovaným Bieberem najdeme Flo Ridu, na osmičku vystoupal Mike Posner, mimo jiné jako Airplay Gainer, a na devítku se posunuly holky z Fifth Harmony. Top 10 uzavřel G-Eazy a po dlouhé době jsme se museli rozloučit s twenty one pilots.

Nejvyšší novinky měl Drake, "Pop Style" debutovalo dokonce na vysoké šestnáctce se 128 tisíci downloadů a "One Dance" na dvacet jedničce.

V celém Hot 100 se pak nově objevilo osm tracků z "The Life Of Pablo" Kanyeho Westa. Nejvýše to dotáhlo "Famous" s nekreditovanou Rihannou, na třicet čtyřku. Kanye se za celou kariéru objevil v singlovém žebříčku již s 75 různými skladbami. Rekord s více než dvěmi stovkami drží Glee.

    Top 10 - singly:
  1. Rihanna feat. Drake - Work
  2. Lukas Graham - 7 Years
  3. Meghan Trainor - No
  4. Zayn Malik - Pillowtalk
  5. Desiigner - Panda
  6. Justin Bieber - Love Yourself
  7. Flo Rida - My House
  8. Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza
  9. Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign - Work From Home
  10. G-Eazy & Bebe Rexha - Me, Myself & I

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Kanye West - The Life Of Pablo
© facebook interpreta
DESKY - V roce 2007 Kanye West ve slavném souboji proti 50 Centovi debutoval s perfektním albem "Graduation" s 957 tisíci na kontě.

Fast forward do roku 2016. Rapper a producent vydává sedmou sólovku "The Life of Pablo" na platformě svého pána, Jay-Zho Tidalu. Všichni si album stáhnou z torrentů.

Fast forward o dva měsíce. Kanye album lehce dopiluje a vydává ho ke streamu na ostatních digitálních platformách, přičemž zástupce z jeho labelu dodává, že i v budoucnu budou vycházet vylepšení a nové verze alba. WTF.

Tenhle směšný cirkus samozřejmě zcela komerčně propadl, desky se prodalo jen 28 tisíc kusů. Nejde totiž stále nikde normálně koupit, pouze přes jeho web.

Díky streamům však Billboard 200 nakonec vyhrál, když mu bylo připočítáno hafo ekvivalentů prodeje a celkem dosáhl 94 tisíc jednotek. Streamy, bylo jich téměř 100 milionů, se totiž poměrem 1:1500 převedly na 66 tisíc jednotek. Vůbec poprvé v historii tak vyhrálo album právě díky nim, když představovaly rovnou 70 % výkonu. Je to jeho sedmé #1 album, po přičtení "Watch The Throne" s Jay-Zm a odečtení jen stříbrného debutu "The College Dropout".

Co dále? Minulý týden proběhly Academy of Country Music Awards, kde nejvíce cen posbíral opět Chris Stapleton, a deska "Traveller" tak vyskočila s velkým nárůstem na stříbro. Za ní najdeme tři novinky.

Dánsko slaví, protože kapela Lukas Graham odstartovala na bronzu s 59 tisíci jednotek. Z nuly mezinárodními hrdiny během měsíce, neuvěřitelné. Altrockoví Weezer s jejich osmým celkově a čtvrtým eponymním albem, tentokrát překřtěným na "White Album", brali bramborové medaile s 49 tisíci. Pátí debutovali hiphopoví TWENTY88. Nejedná se však o nováčky, je to duo Big Sean a Jhené Aiko.

Posledně zlatý Zayn spadl až na sedmičku, za Rihannu, a za ním se seřadili Justin Bieber, Adele a twenty one pilots. Zajímavé je, že Justin po 20 týdnech vypadl Top 5. Z novinek z nižších pozic můžu jmenovat Pet Shop Boys se "Super" na 58. příčce.

    Top 10 - alba:
  1.  N Kanye West - The Life Of Pablo (94 tisíc jednotek)
  2. Chris Stapleton - Traveller (73, +138 %)
  3.  N Lukas Graham - Lukas Graham (59)
  4.  N Weezer - Weezer (White Album) (49)
  5.  N TWENTY88 - TWENTY88 (49)
  6. Rihanna - ANTI (48, -4 %)
  7. Zayn - Mind Of Mine (44, -72 %)
  8. Justin Bieber - Purpose (41, 13 %)
  9. Adele - 25 (36, -23 %)
  10. twenty one pilots - Blurryface (30, -28 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY