Večer pro snoby? Kdepak, Ennio Morricone ví, jak strhnout davy

16.01.2016 13:11 - Jan Trávníček | foto: Tomáš Klíma / iReport.cz

Světoznámý skladatel filmové hudby se potřetí ukázal v Praze. Bezmála rok po své poslední zastávce, kdy jej ocenil i ministr kultury, se tentokrát představil bez jediného slova, zato však s novou hudbou z filmu "Osm hrozných" se Samuelem L. Jacksonem v hlavní roli.

Live: Ennio Morricone

místo: O2 arena, Praha
datum: 15. ledna 2016

Ennio Morricone, O2 arena, Praha, 15.1.2016
© Tomáš Klíma / iReport.cz
Večer plný rozšafných a vznešených melodií, které už uhranuly několik generací posluchačů, odstartoval stejnojmenný motiv z filmu "Nejvyšší nabídka" z roku 2013. Držitele Oscara za celoživotní dílo na pódiu i tentokrát vyprodané O2 areny doplnil několik desítek členů čítající Český národní symfonický orchestr, s nímž mistr spolupracuje dlouhodobě, a také chorálový sbor, který pro někoho možná překvapivě pochází z Maďarska.

Lapat po dechu se z té harmonické nádhery začalo hned v následující ukázce z filmu "Legenda o '1900'", kdy výtečně nazvučenou halu omámily hebké tóny harfy, k nimž se posléze přidaly tklivé smyčce a trumpety, aby rozkvetly do velkolepého finále, v němž nejednomu z návštěvníků zvlhly oči.

Ennio Morricone, O2 arena, Praha, 15.1.2016
© Tomáš Klíma / iReport.cz
Sedmaosmdesátiletý Morricone za svou kariéru složil hudbu k více než pěti stům filmům a seriálům. A byť se můžeme dohadovat, zda byl v každém svém příspěvku stoprocentní, existují díla, která jsou nadčasová a už dnes patří do čítanek. K takovým patří například teskná "Chi Mai", jež se poprvé objevila ve filmu "Maddalena" z roku 1971, skutečně slavnou se ale stala až o deset let později, kdy ji italský rodák použil ve filmu "Profesionál" a také v seriálu "The Life And Times Of David Lloyd George" ze stejného roku.

Zmínit se pochopitelně musí i jeho nejslavnější díla pro spaghetti-westerny, na nichž spolupracoval s režisérem Sergiem Leonem. Hudba z dnes už klasických filmů "Tenkrát na západě" a "Hodný, zlý a ošklivý" nemůže chybět na žádném z umělcových vystoupení. V zákulisí se hodně hovořilo i o tom, že se jeden ze členů ČNSO naučil dodatečně hrát na harmoniku jenom proto, aby v Praze mohla vůbec poprvé zaznít ikonická skladba "The Man With The Harmonica", kterou mladší čtenáři mohou znát také jako součást intra k hitu "Knights Of Cydonia" britských rockových velikánů Muse.

Ennio Morricone, O2 arena, Praha, 15.1.2016
© Tomáš Klíma / iReport.cz
Blok s hudbou z Leoneho období patřil určitě k nejemotivnějším částem bezmála tříhodinové show a velkou měrou se na tom podílela také sopranistka Sussana Rigacci. Pětapadesátiletá operní zpěvačka s Morriconem spolupracuje dlouhá léta a její výkon byl absolutně bezchybný a dechberoucí. Proto když se pustila do "Jill's Theme", kterou u nás pod názvem "Jednoho dne se vrátíš" tak příšerně zpatetičnila Věra Špinarová, mohli jste doslova cítit, jak vámi prostupuje esence opravdového, nefalšovaného umění. Originál je zkrátka originál.

Na svůj věk obdivuhodně vitální a pracovitý Ital, který se nikdy nenaučil anglicky, k potěše nejednoho z filmových nadšenců zařadil do programu také kousky "Stage Coach To Red Rock" a "Bestiality" z aktuálního kinohitu "Osm hrozných". Hudba k němu se za účasti ČNSO, a dokonce i režiséra Quentina Tarantina, natáčela v Praze a za temně zlověstné melodie plné napětí už skladatel obdržel Zlatý glóbus i svou šestou nominaci na Oscara. Zda ji promění, bude jasné na konci února.

Ennio Morricone, O2 arena, Praha, 15.1.2016
© Tomáš Klíma / iReport.cz
Po přestávce zazněla také jeho rozvláčná a v dobrém slova smyslu srdcebolná kompilace z filmu "Tenkrát v Americe", tři ukázky ze snímku "Červený stan" a na závěr také další z jeho nesmrtelných děl, dojemná "Gabriel's Oboe", "Falls" a vygradovaná "On Earth As It Is On Heaven", všechny z filmu "Mise". Po dalších třech přídavcích, které se pokaždé udály po ohromujícím potlesku stojícího publika, se legendární Ennio Morricone rozloučil nadobro. Doufejme, že ne definitivně. Koncertní sezóna 2016 totiž jen stěží mohla začít velkolepěji.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY