Zaz předvádí na DVD "Paris, Encore!" svoji klidnější tvář

06.01.2016 08:00 - Milan Menčík | foto: Markéta Bínová

Pár dní předtím, než stihla třikrát po sobě potěšit srdce českých fanoušků, poslala Zaz na předvánoční pulty prodejen s hudebními nosiči i svoji novinku, DVD s koncertem zaznamenávajícím její vystoupení na jazzovém festivalu ve Stuttgartu. Jak si na německé půdě vedla?
7/10

Zaz - Paris, Encore! (DVD)

Skladby: Intro Live Zaz Paris 2015, Sous Le Ciel De Paris, La Parisienne, Paris Canaille, Dans Mon Paris, Il Est Cinq Heures, Paris S'éveille, Paris, L'après-Midi, La Complainte De La Butte, A Paris, La Romance De Paris, Comme Ci, Comme ça, La Légende Des Colibris, Eblouie Par La Nuit, J'ai Deux Amours, Dans Mon Paris, J'aime Paris Au Mois De Mai, Les Passants, Oublie Loulou, I Love Paris / J'aime Paris, Champs Elysées, Je Veux
Vydáno: 06.11. 2015
Celkový čas: cca 95 minut
Vydavatel: Warner Music
Umělecké jméno Zaz si Isabelle Geffroy vybrala zcela jistě z jiných důvodů než proto, že má tolik společného s názvem stylu, který si říká jazz. Sama totiž ráda mění své hudební tváře a nesnáší škatulky. Přesto jí muselo být jasné, že v rámci jazzového festivalu ve Stuttgartu s letitou tradicí bude muset svůj koncertní set malinko upravit.

Narozdíl od nedávných koncertů v České republice tak nedostaly prakticky žádné místo elektrické kytary ani popová psychedelie, aranžmá písní bylo striktně jazzové a swingové a samotná interpretka často připomínala hrnec s vroucí vodou, jehož poklička má co dělat, aby nespadla.

Spící a mdlou Zaz však nelze čekat ani zde. Zaznělo celé aktuální album "Paris", vyjma z nepochopitelných důvodů opomenutého pilotního singlu "Paris Sera Toujours Paris", a do základní části koncertu se ještě vešlo několik písní z ostatních řadových alb. Nemohla chybět ani tradiční legenda o kolibříkovi, převyprávěná tentokrát v německém jazyce. Zaz však tento koncert pojala jako speciální i tím, že si na jeho část pozvala v Německu velmi známý SWR big band. Punc jeho jménu dodávají čtyři nominace na Grammy během posledních patnácti let i spolupráce s mnoha renomovanými americkými aranžéry i sólisty v daném žánru.

Dalši edice

Titul je k mání na DVD, Blu-ray a taktéž jako komplet CD a DVD. Základem nejrozsáhlejší verze je úspěšné loňské album Paris, které Zaz v reedici doplňuje o píseň "Sous le Ciel de Paris", již natočila s populárním španělským zpěvákem Pablem Alboránem.

Zaz se na tuto poslední třetinu vystoupení převlékla do nádherné svítící večerní róby (slušelo jí to však i v ostatních částech vystoupení) a vyzvala na duet "I Love Paris/Jáime Paris" Rhiannon Giddens. To byl jednen z vrcholů celého večera. Oběma dámám to nejen hlasově skvěle ladilo, podstoupily i vokální souboj v sólech, který zastavil až kytarista Guillaume Juhel. Toho pak Zaz trochu násilně a trochu komediálně vrátila do míst, kam patří, aby si ho vyvolala nazpět při pecce "Champs Elysées". To už šel celý program do finále, které obstarala hymna "Je Veux".

Nelze zapomenout ani na fenomenální výkon sboristů, kteří nejenže zpívali a vypomáhali hlavní hvězdě s duety, ale také doplnili vystoupení beatboxem, tancem a dodávali koncertu potřebné koření.

Je nutné přiznat, že autor článku není žádným velkým vyznavačem jazzu a swingu. Entuziasmus, nadšení, vynikající hlasové dispozice a šarm Zaz však tyto žánry přibližuje i lidem, kteří by o ně jinak ani nezavadili. V tom je její hlavní kouzlo. K dobrému pocitu při prohlížení DVD přispívá i rozlišení obrazu 16:9 a povedený booklet s krásnými fotografiemi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY