Rudimental na Colours hráli tak, jak měli. Jen to prostě nebyl drum 'n' bass

19.07.2015 18:09 - Jan Trávníček | foto: Marek Gerhard / musicserver.cz

Před čtyřmi lety je ještě nikdo neznal, dnes se bez nich žádná diskotéka neobejde. Rudimental se zkrátka díky trojici hitů "Feel The Love", "Not Giving In" a "Waiting All Night" stali hvězdami, na které se stojí fronty. A ani Colours nebylo výjimkou.

Live: Rudimental

místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
datum: 18. července 2015
setlist: System, Right Here, I Will For Love, Not Giving In, We The Generation, More Than Anything, Never Let You Go, Go Far, Baby, Rumour Mill, Free, Bloodstream, Waiting All Night, Love Ain't Just A Word, Jamrock, Original Nutter, Feel The Love

Rudimental, Colours Of Ostrava 2015, Dolní oblast Vítkovice, 18.7.2015
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Když jsme vám v loňské reportáži z německého monstrfestivalu Rock am Ring psali v souvislosti s Rudimental o tom, že jsou jejich koncerty úplně jiné, než byste je čekali a spíše než drum'n'bassovou jízdu s vysokým BPM připomínají svými žánrovými průlety cosi mezi Parov Stelar a Morcheebou, nevěnovali tomu mnozí z vás pozornost. A je to škoda, protože kdyby ano, nemusela by se jedenáctka muzikantů z pódia půlku koncertu dívat na mrtvolně stojící publikum.

Takto ale Britové měli sice pod největší ostravskou stageí opticky plněji než kdokoliv jiný, získávat si příznivce na svou stranu ale museli hodně ztěžka. Z publika totiž byla znát velká rozčarovanost. Rozčarovanost z toho, že se živí Rudimental nedají srovnávat s koncerty Chase & Status, Pendulum nebo Camo & Krooked a svým zapojením živých nástrojů (od bicích přes trumpety až k saxofónu) a omezením elektronických elementů na minimum je jejich živé provedení hodně odlišné od toho, co znáte z desky. Nebo hůř - jen z rádia.

Rudimental, Colours Of Ostrava 2015, Dolní oblast Vítkovice, 18.7.2015
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Namísto rozjeté párty ve zběsilém tempu, jak to káže trio jejich nejslavnějších singlů, se tak jejich koncert pozvolna houpal od žánru k žánru. Od chilloutu "I Will For Love" se zpívajícím saxofonistou Willem Heardem k trochu rychlejší taneční elektronice "Baby" v podání blonďaté Anne-Marie. Zmíněná dvojice vokalistů a vlastně jen část všech těch, kteří se s mikrofonem na pódiu vystřídali, si pak společně dala i aktuální singl "Rumour Mill" ze zářiové studiové dvojky "We The Generation", z níž Rudimental v Ostravě dali ochutnat poměrně velké sousto.

Na rozdíl třeba od Björk lidé v půlce vystoupení neodcházeli v tak hojném počtu a když se tak rozjela reggae a funky načichlá novinka "Go Far" s chytlavým popěvkem "Go Far... Spread Love", začali se fanoušci konečně trochu chytat. A pak už to bylo jenom lepší.

Rudimental, Colours Of Ostrava 2015, Dolní oblast Vítkovice, 18.7.2015
© Marek Gerhard / musicserver.cz
D'n'b remix Sheeranovy "Bloodstream" namlsal a toužebně očekávaná "Waiting All Night" vygradovala atmosféru k žádané párty. V podání skvělé Anne-Marie navíc byla od originálu s Ellou Eyre téměř k nerozeznání. A co "Waiting All Night" začala, to závěrečná "Feel The Love" se srdíčky z prstů ve vzduchu a seskakováním z pódia ke zdravení se s prvními řadami podtrhla: Rudimental umí. Jen nesmíte být líní a musíte si dopředu zjistit, na co jdete. A nečekat popu se blížící drum'n'bass, ale multižánrovou směsku, v níž si každý najde to své. Tak jako na Colours.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY