Ani "Nekonečná" není reprezentativním výběrem Ivety Bartošové

18.05.2015 18:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

V dubnu uplynul rok od sebevraždy Ivety Bartošové. Její pozice na české populární scéně byla především v osmdesátých a devadesátých letech velmi silná, v poslední době však s přibývajícími osobními problémy začala výrazně slábnout. Jak na její kariéru plnou vzletů a pádů pohlíží kompilace "Nekonečná"?
5/10

Iveta Bartošová - Nekonečná

Skladby: Červenám (& Petr Sepeši), Knoflíky lásky (& Petr Sepeši), Léto, To je naše věc, Hej, pane diskžokej, Víš, lásko, Málo mě zná, Když láska schází, Rozvíjej se poupátko, Dej mi ruku, Dva roky prázdnin, P. S., Vím, že jsi se mnou (& Daniel Hůlka), Tři oříšky, Nekonečná, Z pekla štěstí, Znám jednu starou zahradu (& Petr Muk), Nebe plné červánků, Heja Heja, Chci s Tebou vzlétnout, Noc je království
Vydáno: 10.04.2015
Celkový čas: 72:46
Vydavatel: Warner Music
Iveta Bartošová měla v průběhu své kariéry zástupy příznivců, ctitelů. Ti ji milovali pro její přirozený půvab, romantičnost, křehkost a zranitelnost. Hudební styl, kterému se věnovala, tomu také odpovídal: sladký pop s nekomplikovanými texty hlavně o vztazích a milé vystupování s úsměvem na rtech.

To byl ale zároveň jeden z důvodů, proč také mnoha lidem lezla na nervy. Na ně působila její produkce podbízivě, lacině, přeslazeně. Zranitelnost zpěvačky vnímali jako chladný kalkul. Její život (viz nedávný článek) se v mnohém podobal muzice, kterou vydávala. Vzlety střídaly pády a naopak.

Tento výběr si dal za úkol zmapovat její kariéru. Už během svého života vydala několik kompilací a vesměs nebyly kritikou přijaty dobře. O recenzovaném kompletu se již předem tvrdilo, že jeho součástí budou i písně s Petrem Sepéšim, proto by se dalo čekat, že nahrávka bude obsahovat především originální verze hitů. Ne vždy to však platí.

Právě po dvojici nejslavnějších duetů vzešlých ze spolupráce s Petrem Sepéšim - "Červenám" a "Knoflíky lásky" - totiž přichází série čtyř písní v novějším hávu, přičemž songy "To je naše věc" (v originále s Michalem Davidem) a "Hej, pane diskžokej" (Balet ve složení Petr Hejduk a Jindra Malík) zpívá Iveta dost nepochopitelně sama. Úplně nejhůř však dopadl hit "Když láska schází" - příšerné aranžmá, hrozivé tucání.

O to mrzutější je pak poslouchat povedené originály "Málo mě zná", "Dej mi ruku", "Dva roky prázdnin" či "P.S.", které působí jako opravdu důstojná vzpomínka na beskydskou zpěvačku. Dalším nepochopitelným úletem výběru je jeho závěr. Vešly se sem totiž rovnou čtyři písně z období let 2008 - 2012, kdy už Iveta pěvecky spíš živořila. Ještěže se na desce neobjevila skladba "Děkuji vám, andělové", která by tomuto výběru asi definitivně zlomila vaz. Místo písniček z nechvalně proslulého konce Ivetiny kariéry, včetně "Heja Heja", by fanoušci pravděpodobně ocenili více kousků z plodnějších etap jejího působení v naší pop music - proč chybí například "Tichá píseň"?

Top 5 písniček Bartošové podle čtenářů musicserveru

Nedávno jsme se čtenářů v anketě ptali, jakou skladbu z repertoáru Ivety Bartošové mají nejraději. Jak to dopadlo? Tady je prvních pět míst:

1. Víš, lásko 17 %
2. Nekonečná 16 %
3. Léto 16 %
4. Tři oříšky 8 %
5. Málo mě zná 7 %

Na škodu tu naopak nejsou skladby z muzikálů, ve kterých Bartošová dlouho excelovala, a samozřejmě pohádkové záležitosti "Z pekla štěstí" a "Tři oříšky". Dohromady je to však jen průměr. S velkou pravděpodobností ale "Nekonečná" nebude posledním výběrem Ivety Bartošové. Snad se po totálně zpackané "Platinum Collection" a rozpačitém disku "Nekonečná" příště konečně podaří dát dohromady smysluplnou výběrovku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY