Supraphon vydává v reedici legendární album Karla Kryla "Bratříčku, zavírej vrátka"

23.04.2015 18:51 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Ačkoli album Karla Kryla "Bratříčku, zavírej vrátka" neslaví žádné kulaté ani půlkulaté výročí od svého vydání (březen 1969), Supraphon přesto dává příležitost všem, kteří chtějí mít jednu z nejzásadnějších nahrávek českého folku a protestsongu doma.

V pátek 24. dubna vychází deska v reedici na CD i LP, jehož obal bude věrně kopírovat původní podobu. Součástí bude i kompletní sada textů, dobových fotografií a také text známého publicisty Jiřího Černého, který vybíral skladby na tuto řadovku. Mimo jiné v něm píše:

"Kde je protest? V myšlenkách. V pětadvacetiletých zkušenostech dítěte své doby, které v šesti nechápalo, proč táta u rádia bledne při procesu se Slánským, a v sedmi, proč jacísi divní lidé kladivy rozbíjejí tátovy hlubotiskové stroje, jež od dvacátých let dávaly lidem díla Čapkova, Demlova, Zahradníčkova a Halasova, ilustrace Kremličkovy a Tichého, bibliofilskou Kytici Zrzavého a Špálovu Babičku."

Další myšlenky člověka, který prožil kus života po boku Karla Kryla, budou součástí recenze desky, která zanedlouho bude na těchto stránkách zveřejněna. O tom, že interpretův odkaz je stále silný na veřejnosti i u kolegů zpěváků (leckdy i mnohem mladších) bylo vidět i u koncertu k nedožitým sedmdesátinám tohoto velikána.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY