shop.musicserver.cz
Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly

Kendrick Lamar a jeho mistrovská rapová odysea "To Pimp A Butterfly"

Vydáno: 20.04.2015 00:00 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

V čem spočívá genialita Kendricka Lamara? Je ve schopnosti vyprávět příběhy, v projevu, ale hlavně v jeho přístupu k životu vůbec. Je to především civilní, otevřený a upřímný pohled na současnou Ameriku a také sebe samého, který z jeho třetího alba "To Pimp A Butterfly" dělá událost roku.

10/10

Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly

Vydáno: 06.04.2015
Celkový čas: 78:51

Skladby: Wesley's Theory (featuring George Clinton & Thundercat), For Free? (Interlude), King Kunta, Institutionalized, These Walls (featuring Bilal, Anna Wise & Thundercat), u, Alright, For Sale? (Interlude), Momma, Hood Politics, How Much a Dollar Cost (featuring James Fauntleroy & Ronald Isley), Complexion (A Zulu Love) (featuring Rapsody), The Blacker the Berry (featuring Assassin), You Ain't Gotta Lie (Momma Said), i, Mortal Man

Vydavatel: Universal

Ještě před několika lety to s mainstreamovým rapem a hiphopovou hudbou nevypadalo zrovna růžově. Ne že by situace došla do stadia, kdy bychom mohli mluvit o mrtvém žánru, to naštěstí ne, ale minimálně ztratil duši. Jasně, vždycky tady bude Kanye, ale jakkoliv je právě on na svých albech progresivní, svůj talent zbytečně ubíjí v mediálních excesech. A stará garda možná ještě čas od času překvapí, ale zázrak od ní už čekat nelze. V tomto kontextu pak postava sedmadvacetiletého rappera z Comptonu, který před třemi roky přišel s neuvěřitelně vyzrálým albem "Good Kid, M.A.A.D City", působí jako zjevení. Kendrick Lamar. Spasitel, génius, opravdový umělec - superlativy teď přicházejí ze všech stran. A právem, neboť na svém třetím albu "To Pimp A Butterfly" se ukazuje v nejlepší formě a opravdu není náhodou, že natočil desku, o které se ještě hodně dlouho bude mluvit! Album roku? Dost možná.

Už předchozí kolekce "Good Kid, M.A.A.D City" stačila na to, aby se zapsal do hudební historie zlatým písmem. Na koncepční nahrávce, na níž se vrátil do svých teenage let, aby popsal děsy a hrůzy v jeho rodném městě, se ukázal jako více než talentovaný vypravěč a asi nikoho nepřekvapí, že tenhle talent neztratil ani na "To Pimp A Butterfly". Jen spektrum témat se rozšířilo. Compton úplně nezmizel, jeho vliv v menší míře stále přetrvává, ale Kendrick jde tentokrát dál.

Co často vyplouvá na povrch, je touha, aby se černí Američané povznesli nad rasismem (což je samozřejmě problém, který nejspíš ještě dlouho bude přetrvávat, svědčí o tom například nedávná kauza Ferguson), do toho také vstupují jeho problémy s depresí ("u") a víra v Boha, která mu pomáhá udržet hlavu nad vodou. Centrální téma sice chybí, ale pokud chcete základní myšlenku, je jí bezesporu ono "svět nezměníme, pokud nejdříve nezměníme sami sebe" ("Shit don’t change until you get up and wash your ass" v "Institutionalized"). Ač již dávno nechal Compton za sebou, stojí stále oběma nohama na zemi a zatímco mnoha rapperů má s náhle nabytou slávou problémy, on se drží upřímnosti a důležitých témat.

Jakkoliv je Lamar sám populární persona, kterou znají masy, "To Pimp A Butterfly" má k hudbě pro masy blízko asi jako eskymák na Saharu. Na rádiové hity můžete rovnou zapomenout (cenou Grammy ověnčená singlovka "i" je tady v poněkud drsnější verzi s rázným proslovem, v němž se znechucený rapper snaží vyzdvihnout důležitost jednoty černých Američanů), o ty mu ale nikdy nešlo. Stejně jako poletuje ve svých myšlenkách a jak přechází z klidnějších poloh do agrese ("The Blacker the Berry"), i hudebně létá z jednoho žánru do druhého. Přes G-funk a P-funk přechází k jazz fusion, r'n'b, boom bapu a občas se objeví neo-soul a vlivy raných OutKast. Hlavně ale všechno to experimentování s žánry mělo zásadní vliv na jeho flow, které je zase přeci jen o něco dál. Nezapře přitom vlivy jazzu - místy má jeho rap blízko ke scatu.

Vybrat nejlepší momenty (a že jich tady je) není snadné, určitě k nim patří Pharrellem produkovaná "Alright", kterou táhne žalostný jazzový sbor, nebo také skladba "How Much a Dollar Cost", jejíž hudební podklad připomene "Pyramid Song" od Radiohead.

"To Pimp A Butterfly" není nahrávka na první dobrou. Tím se nechce říci, že by na první poslech nebyla zábavná, ale na ploše skoro osmdesáti minut se toho zkrátka děje příliš. Přesto dává Kendrick Lamar jasně najevo, že chce být slyšet. Ač to možná není v jeho postavení snadné, chce být stále vnímán jako ten kluk z Comptonu, který má světu co říct, a nadále obhajovat upřímnost a poctivost. Právě tento přístup z něj dělá jedinečnou postavu v rámci současné hiphopové scény. "Každý se může dostat nahoru, nejtěžší je se udržet", vzkazuje Dr. Dre v úvodní "Wesley's Theory". A může být v klidu. King is born!!!

NÁZORY
  • KONECNE MAM JASNY DUKAZ ZE TADY NEJDE O ZPEV!!! (Jarka, 20.04.2015 07:10) Reagovat

    Timto vas usvjedcuji ze tady nejde o kvalitu zpevu ale o poplatnot zpevakum z USA. Jestli jim davate 10/19 tak potom Lucka Bila si velmi prokazatelne zaslouzi 77/10. Zpev Lucky zni monumentalne jako hymna a toto bezduche rapovani je o cem??? Zodpovim sama: o nicem!

    • Re: KONECNE MAM JASNY DUKAZ ZE TADY NEJDE O ZPEV!!! (strom-z, 20.04.2015 13:16) Reagovat

      ještě to nemám naposlouchané, nicméně prosím o makrorecenzi s účastí Jarky!! kdyby nemohla, tak beru i Slavíkovou nebo pipinu.

      • Re: KONECNE MAM JASNY DUKAZ ZE TADY NEJDE O ZPEV!!! (Jakub Malar, 20.04.2015 13:20) Reagovat

        Nejlépe všechny tři dohromady :-D

        • Re: KONECNE MAM JASNY DUKAZ ZE TADY NEJDE O ZPEV!!! (strom-z, 20.04.2015 13:22) Reagovat

          jooooo!!!

          • Re: KONECNE MAM JASNY DUKAZ ZE TADY NEJDE O ZPEV!!! (EBOLA JARUNA Pip. Slavik., 20.04.2015 15:43) Reagovat

            Vsechny tri mate pohromade, je to jeden a ten samej magor


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Hudba v TV: Seriál "Idol" s The Weekndem si kritiku nezaslouží. Je krutý a nestydatě sexy, ale tne do živého (05.08.2023 09:00)
- Audio: Beyoncé vypustila remix songu "America Has A Problem". Přizvala na něj rappera Kendricka Lamara (26.05.2023 10:38)
- Jonny Greenwood ohlásil na červen další sólovku. Pomohl mu s ní izraelský muzikant Dudu Tassa (16.04.2023 11:11)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu