Jana Kirschner na křídlech Pelikána

16.06.2002 22:29 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Svým minulým albem "V cudzom meste" se Janě Kirschner podařilo dobýt nejen domácí Slovensko, ale i Česko. Čtrnáctiskladbová novinka s názvem "Pelikán" na jeho úspěch plynule navazuje a v některých momentech ho i překonává. Deska je to sice méně hitová, o to však vyzrálejší a příjemnější na poslech.
8/10

Jana Kirschner - Pelikán

Celkový čas: 59:55
Vydavatel: Universal
(Nahrávka Jany Kirschner "Pelikán" byla na MusicServeru v týdnu od 17. do 23.6. zvolena za Album týdne a v tomto období ji na E-store.cz koupíte za zvýhodněnou cenu 369,-.)

Jana Kirschner - Pelikán
© facebook interpreta
Jana Kirschner je bezpochyby zvláštní úkaz na poli československého popu. Ačkoli by díky svému zjevu mohla jako spousta dalších jen obrážet televizní estrády s téměř jakoukoli hudbou, místo toho si jde za svým a hraje ty písničky, které se jí líbí. A navíc si je z převážné většiny i sama skládá. Jakkoli byl úspěch její předcházející desky "V cudzom meste" poněkud nečekaný a o to větší, s novým albem se po hudební stránce posunula ještě dále. A to je rozhodně fajn.

"Pelikán" nepřináší nijak zvlášť moderní postupy, taneční smyčky či elektronické výboje, Jana Kirschner moc dobře ví, že je v podstatě poprocková písničkářka a že její sólová tvorba by měla zůstat v této oblasti. V porovnání s minulým albem vychází novinka o malý kousek lépe, obsahuje sice méně jasných hitů, ale o to si vnímavý posluchač může více vychutnat některé pomalé a zasněné skladby, které mají skutečnou atmosféru s velkým A. Dá se to napsat o kterékoli jiné české či slovenské popové zpěvačce?

"Pelikán" obsahuje celkem čtrnáct písniček, z nichž je šest anglických a zbytek slovenských. Částečně přetrvává přístup z minulé desky, kdy slovenská část zajišťovala rádiové hity a ta anglická představovala naopak pomalejší a propracovanější část. Vcelku se ovšem nová deska nese spíše na pomalejších vlnách a jen málo se dá před závorku vytknout ta či ona skladba, kolekce totiž působí jako jednolitý celek. Přesto - velmi pohodové jsou dvě jasné hitovky, pilotní singl "So životom v ohrození" a velmi milý duet s Robertem Kodymem "Myslím na tebe", v němž on zpívá česky a Jana slovensky, kousek dokonce anglicky. Svým trošku polámaným beatem a zasněnou náladou zaujme i titulní "Pelikán", případně další létavá "Keď zatvorím oči". Hodně zajímavá je také závěrečná "Wondering", která díky absenci bicích zní jako nějaký ambientní remix. Kromě zpěvu je třeba vyzdvihnout i aranžmá, které se nesou někdy i v barovém opojení, sahající až někam k jemně jazzovým vyhrávkám a pocitům. Přes všechnu chválu však po několikerém poslechu člověk zjistí, že druhá polovina desky je bez výjimky pomalá, a i přes výborné písničky by jeden či dva rychlejší kousky album rozhodně oživily.

Těžko říci, zda bude mít "Pelikán" tak velký úspěch jako "V cudzom meste", protože je méně hitový a vyžaduje více soustředěný poslech. Pokud ovšem Janu Kirschner zajímalo hlavně to, aby natočila výbornou desku, podařilo se jí to. Zatímco svými hity vás dostane i na stadionu, nejlépe si ji vychutnáte v nějakém menším a intimním klubu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY