Grammy ovládl Sam Smith. Albem roku je "Morning Phase" Becka

09.02.2015 06:00 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Čtyři ze šesti nominací na letošní Grammy proměnil britský mladík Sam Smith a stal se tak králem sedmapadesátého ročníku. Jeho debutová deska "In The Lonely Hour" mu přinesla vítězství mezi popovými alby, především ale triumf ve třech ze čtyř hlavních kategorií - dvaadvacetiletý zpěvák se stal Nováčkem roku a jeho píseň "Stay With Me" byla vyhlášena Nahrávkou roku a Songem roku. Naživo ji Smith během ceremoniálu zazpíval spolu s Mary J. Blige.

Beck
© grammy.com
V nejsledovanější kategorii Album roku však britskému objevu triumf vyfoukl americký písničkář Beck s deskou "Morning Phase". Vyhlášení této ceny přitom tentokrát nepřipadlo až na závěr ceremoniálu, jak je zvykem, evidentně proto, aby vítěznou tečku za večerem napsal Smith. Také Beck se naživo představil divákům, když se po jeho boku s písní "Heart Is A Drum" ukázal Chris Martin z Coldplay. Beck se radoval i v kategorii rockových alb.

Dařilo se také Beyoncé, která ze šesti nominací proměnila v úspěch polovinu. Tři sošky však uzmula v méně sledovaných kategoriích, televizní diváci si ji tak mohli prohlédnout až při jejím závěrečném vystoupení s Johnem Legendem a Commonem. Zajímavostí je, že třemi triumfy zaokrouhlila zpěvačka počet Grammy ve své sbírce už na rovných dvacet.

Sam Smith
© billboard.com
Další ze spolufavoritů, producent Pharrell Williams, se radoval z ocenění ze Nejlepší videoklip a Nejlepší popový sólový výkon, v obou případech akademie ocenila megahit "Happy". Kromě toho kraloval Williams i v klání o Nejlepší urban album.

Mezi country alby vyhrála kolekce "Platinum" Mirandy Lambert, která rovněž na slavnostním vyhlášení zazpívala, podobě jako Tony Bennett a Lady Gaga. Ti předvedli titulní píseň z desky "Cheek To Cheek", která jim vynesla trofej v kategorii Nejlepší tradiční popové vokální album.

Madonna
© billboard.com
Nadále naopak platí, že žádnou Grammy nevlastní Katy Perry. Ač byla jedna z nejúspěšnějších zpěvaček současnosti na ocenění během své kariéry již třináctkrát nominována, ani jednou neuspěla. Letos měla šanci v kategorii Nejlepší popový výkon dua nebo skupiny zásluhou singlu "Dark Horse" s rapperem Juicy J a nahrávce "Prism" mezi popovými alby. Interpretka, která už 23. února poprvé vystoupí v pražské O2 areně, tak alespoň zazpívala srdceryvnou baladu "By The Grace Of God", které předcházel ještě srdceryvnější proslov prezidenta Obamy.

Celý večer odstartovali svým energickým číslem legendární rockeři AC/DC, na pódiu se poté vystřídala celá řada hvězd různých generací i žánrů, někteří ve společných interpretacích. Vidět byl britský písničkář Ed Sheeran, jenž však v pozici jednoho z favoritů odešel s prázdnou, stejně jako australská zpěvačka Sia, která si při interpretaci singlu "Chandelier" z jeviště udělala obývák, žádnou ze čtyř nominací však neproměnila, přestože by jí to čtenáři musicserveru přáli.

Rihanna, Kanye West, Paul McCartney
© grammy.com
Poprvé s novinkou "Living For Love" živě vystoupila Madonna, která si na pódium přivedla tanečníky s býčími rohy, po vzoru před pár dny představeného klipu. A diváky pobavil i trojlístek Rihanna, Kanye West a Paul McCartney s akusticky laděným hitem "FourFiveSeconds". Za zmínku však stojí i spojení irského muzikanta Hoziera, kterému s aktuální rádiovou hymnou "Take Me To Chutch" pomohla Annie Lennox.

Kompletní výsledky letošního ročníku prestižních hudebních cen najdete na webu Grammy.

Album roku: Morning Phase - Beck
Song roku: Stay With Me (Darkchild Version) - Sam Smith
Nahrávka roku: Stay With Me (Darkchild Version) - Sam Smith
Nováček roku: Sam Smith
Nejlepší popové vokální album: In The Lonely Hour - Sam Smith
Nejlepší tradiční popové vokální album: Cheek To Cheek - Tony Bennett & Lady Gaga
Nejlepší taneční/elektronické album: Syro - Aphex Twin
Nejlepší rockové album: Morning Phase - Beck
Nejlepší alternativní album: St. Vincent - St. Vincent
Nejlepší rapové album: The Marshall Mathers LP 2 - Eminem
Nejlepší urban album: G.I.R.L. - Pharrell Williams
Nejlepší videoklip: Happy - Pharrell Williams
Nejlepší country album: Platinum - Miranda Lambert
Nejlepší r'n'b album: Love, Marriage & Divorce - Toni Braxton & Babyface
Nejlepší rockový song: Ain't It Fun - Paramore
Nejlepší sólový popový výkon: Happy - Pharrell Williams
Nejlepší popový výkon dua/skupiny: Say Something - A Great Big World feat. Christina Aguilera
Nejlepší taneční nahrávka: Rather Be - Clean Bandit feat. Jess Glynne


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY