Inekafe nabízí na albu "Nevhodný typ" hlavně písně, které jsme již dříve slyšeli

01.02.2015 16:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

S Inekafe to ještě před pár lety vypadalo všelijak. Několikaletá nečinnost, pak rozpačitý návrat. Nyní jejich fungování nabralo jasnějších kontur a novou desku už natočili pouze ve trojici. Jestli je tohle "Nevhodný typ" složení kapely, si povíme v naší recenzi.
5/10

Inekafe - Nevhodný typ

Skladby: Zlý, Pár sráčov bohatých, Koniec zelenej bodky, Nezaujem, Nevhodný typ, Kopaničiarská, Strom, Na chvíľu, Čiernobiela, Nenadávajte na politikov, Iba vo filmoch
Vydáno: 1.1.2015
Celkový čas: 33:57
Vydavatel: Universal
Inekafe letos slaví dvacet let existence a za tu dobu si už prožilo snad úplně vše, co kapela zažít může. Zbourané hitparády, alba, která se prodávala po statisících, tisíce lidí na koncertech, ale také velké neshody mezi členy, ukončení činnosti, comeback... a třeba křest desky v letadle. Takto byl uveden do života předcházející počin "Právo na šťastie".

Formace si po svém návratu upravila podmínky ke svému fungování tak, aby každý z členů měl dostatek času i na své vlastní věci. Proto již tolik nekoncertuje, ale tam, kde hraje, ze sebe vydá vše. Frekvence vydávání řadových nahrávek není ničím zvláštní. Na zatím předposlední desku se sice čekalo osm let, nyní už ale byla přestávka pouze tříletá.

Inekafe nabídlo svým fanouškům už v půli loňského roku možnost si toto album výhodně s předstihem zakoupit a nedá se ani pevně určit datum vydání. Ti, co si ho objednali dopředu, jej dostali do svých poštovních schránek zkraje prosince, na pultech obchodů se objevilo až s novým rokem.

Skupina už v průběhu loňského roku nabídla svým příznivcům tři písně v pořadí "Strom", "Nevhodný typ" a "Čiernobiela". Už z nich se dalo dedukovat, jakou cestou se dál parta tří chlapů ubírá. Při vložení disku do přehrávače člověk nedostane takový kopanec jako u předchozí desky a i po několikátém poslechu převládá pocit těžko se rozjíždějícího parního válce.

Tohle už tu bylo ve šťavnatějším a dravějším podání dřív, melodie měly větší tah na branku. Po čase se vám několik popěvků sice zadře pod kůži, ale ne tolik jako "Ráno", "Je tu niekto", "Kašovité jedlá" nebo "Čumil". Texty jsou stále o tom samém - nadávání na mocné lidi, politiky, "na sráčov bohatých". Vše se rozsvítí s titulním songem. "Nevhodný typ" má metalový nádech, riffy, hřmotnost. Už předcházející "Nezáujem" si bude stoprocentně prozpěvovat mnoho odmítnutých.

Rychlost a údernost si udržuje i "Kopaničiarska". Co se týče hitovosti, Inekafe odhadlo naprosto přesně, na jaké písně vsadit při vydávání singlů a videoklipů. Ostatní skladby však působí jako milion dalších. A když se neví kam, tak se písnička "Nenadávajte na politikov" hemží vulgarismy a terč? Ten je z názvu jasně patrný. Je nejjednodušší. Politici. Tohle už jsme od kafáčů slyšeli v mnohem lepším podání dřív.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY