shop.musicserver.cz
Inekafe - Právo na šťastie

Jiné, ale opět výborné kafe

Vydáno: 24.11.2011 09:00 v sekci Recenze - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

V roce 2003 se zdálo, že je Inekafe na vrcholu a nic ho nezastaví. Ani ten nejzarytější pesimista by tehdy neodhadoval, že se na další desku bude čekat osm let a mezitím dojde k rozpadu kapely. Nakonec se ale všechno v dobré obrátilo a novinka nazvaná "Právo na šťastie" je tu.

9/10

Inekafe - Právo na šťastie

Vydáno: 14.11.2011
Celkový čas: 43:24

Skladby: Čo ak nie, Právo na šťastie, Karanténa citov, Keď sa všteci zjednotíme, Veľkou palicou IV, Figúrka, Špinavé objatie, Končím, Ani minútu, Paralyzovaný, Koridor do raja, 90%, Petra po rokoch, Keď sa všetko (k)rútí

Vydavatel: Universal

Nová deska Inekafe? Jaká je? Jiná a asi dost překvapující. Charakteristický rukopis kapely vtiskl frontman Vratko do hudebně nejsložitějšího, nejpropracovanějšího a asi nejnestravitelnějšího alba. To ale bez nějakého delšího váhání lze označit za nejlepší desku skupiny. V tuto chvíli se zcela určitě již ozývají první nesouhlasné hlasy, takže se pojďme podívat na důvody, proč je novinku možné považovat za nejlepší zářez v jejich diskografii.

Osm let je dlouhá doba a za ten čas připraví solidní materiál kdokoliv kromě Axla Rose. Velkým plusem je i to, že skladby vznikaly bez vidiny toho, že někdy skutečně vyjdou, takže nebyly svazovány termíny a mohly v klidu dozrát. A na první pohled je z nich slyšet lehkost a žádná křeč, která přece jen na dřívějších deskách občas rezonovala. Navíc kapela vzdala hold legendární Zóně A velmi povedenou coververzí hitu "Keď sa všetci zjednotíme", což jen svědčí o upřímném úmyslu vzdát hold skutečné legendě.

Nahrávání zabralo formaci skoro rok a ve studiu se sešla asi v nejsilnější sestavě, která se mohla sejít. Na propracovaných aranžích je to dost znát a velmi potěší práce se zpěvy, která je na perfektní a u této kapely na dosud nevídané úrovni. Stejně tak je výrazné zlepšení u kytar, které jsou navrstvené a obsahují mnoho zajímavých linek, již to není jen klasická jednoduchá zdvojená kytara, nahraná na levou a pravou stopu. Baskytara taktéž parádně duní a zdatně sekunduje skvělému Dodovi za bicí soupravou. Když k tomu připočteme hostující dechaře z Polemic a Jimiho Cimbalu, je výsledek skvělý.

Hlavní zbraní kapely byly vždy texty, které dokázaly oslovit publikum, protože pojednávalo o vcelku běžných problémech. I teď tomu není jinak, ale forma je výrazně dospělejší. Ale taky to občas zaskřípe, třeba když v úvodní "Čo ak nie" dojde na absolutní rým. Samotná náplň je pak zvláštně pesimisticky naladěná, avšak v každém textu se objevuje kus naděje do budoucna. Dalo by se říci, že album vystihuje ducha doby, jak ji vnímá mladá generace.

Inekafe dospělo a vyzrálo, ale udrželo si vlastní tvář, bez stresu si natočilo desku pro radost sobě i fanouškům a ukázalo svou velikost. Songy jako "90 %" nebo "Figúrka" dokazují, že kapela je bezesporu již skutečnou legendou, která ukázala, že punk má na hudební scéně svoje pevné místo a dokáže mít i hodně lidskou tvář. A nezbývá než doufat, že další deska nebude zase za osm let.

NÁZORY
  • Jsou prostě nejlepší! (Móňa , 24.11.2011 09:24) Reagovat

    Srdová kapelka, nedám na ně dopustit, CD mám koupené a můžu opravdu s čistým svědomím říct, že je to pecka ! Alespoň pro mě a komu se nelíbí, ať ho neposlouchá :))

    • Re: Jsou prostě nejlepší! (Móňa, 24.11.2011 09:26) Reagovat

      * Srdcová kapelka :)))

    • Re: Jsou prostě nejlepší! (Bob, 24.11.2011 10:31) Reagovat

      Dobrá rada nad zlato, s názorem Tomáše se nezbývá než ztotožnit. Kapela, která svým chováním jde naprosto proti podstatám punku (např. křest alba v letadle, wtf.) se nám zase rozpadne, protože je baví víc jiné věci než koncertovat, např. prodávat hadry.

      • Re: Jsou prostě nejlepší! (Móňa, 24.11.2011 13:10) Reagovat

        Problém bude v tom, že já osobně bych kafáče nepovažovala jako klasickou punkovou skupinu, navíc je jedno jak pojmenujeme styl, kterým hrají, podstatné jsou texty a ty mají pořád něco do sebe když si je teda všechny poslechneš ... Na žádném koncertě jsem neviděla lidi tancovat pogo a ani jsem tam snad nikdy neviděla "pankáče."

        Křest alba v letadle - no proč ne? Vzhledem k tomu, že Vratko je pilot a kvůli tomu se taky rozpadli a teď křest nového alba právě v letadle to mi přijde originální.A že to není punkové? Na to my fanoušci kašleme, protože nám jde o muziku a ne o to, jak si styl muziky kdo pojmenuje, jde nám o to, že nám tahle kapelka přirosla k srdci a jsou zase spolu a my můžeme jít na jejich koncerty a vyřádit se jako dřív o to nám jde! Kdyby je nebavilo koncertovat, tak se na to dávnou vykašlou a hledí si svého a takový kec, že je baví víc prodávat hadry si nech pro sebe. Jsou kapely, které při upoutávce na jejich vystoupení vždycky přidají kde najdeme jejich stánek, kluci ho tam sice mají, ale neobtěžují tě s tím.

        Ještě tu bylo něco o patnáctiletých děckách .... asi byste si hoši na ty koncerty měli zajít. My byli naposledy na Flédě v Brně a žádné "děcka" jsem tam neviděla. Byli tam fanoušci jako já a většinou i starší než jsem já spousta rodičů s dětma, kteří pařili jako zamlada ...

        Všichni máme právo na svůj názor, ale pokud se mi něco nelíbí, tak řeknu, cd se mi nelíbí proto a proto a ne, že budu tak ubohý a sprostý, že album i s kapelou pouražím. To dělají jenom ubožáci. Sprostý dokáže být každý.

        • Re: Jsou prostě nejlepší! (Mišák, 24.11.2011 17:01) Reagovat

          No Mončo, pamatuju doby, kdy na IK chodili takřka pouze punx...takže ono ten tvuj věk taky nebude až tak velkej..:=) Když si nikdy neviděla pogo a punx:=) Svého času to jinak nebejvalo, to si bud jistá..A na to asi naráží dost lidí, že chodí prostě omladina, ale koho sere že. Takovej argument též nechápu.
          Stejně jako toho troubu dole, Kafe se jako punková kapela neprofiluje minimáně 12 let, možná víc, tak nevim co řešíš:=) A jako sračka bych to rozhodně nenazvla, je to velmi dobrý popunk (hudeně) na velice kvalitní a profesionálí urovni. Takže výborná práce. Pokud ti vadí profesionální kapela, tak je s tebou něco špatně:=) pa

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Punk, HC nebo ska... Na Mighty Sounds se pařilo na všechno! (27.06.2023 13:12)
- Fotogalerie: Sedmnáctý ročník punkového svátku Mighty Sounds ve fotografiích (27.06.2023 11:45)
- Na Mighty Sounds letos nejvíc táhnou Rancid, Dub FX a Enter Shikari (05.06.2023 22:06)
- Inekafe nahráli na desku "Made in Czechoslovakia" skladby, které poslouchali v dětství (18.11.2022 09:38)
- Rozhovory: Polemic - Matěj Ruppert dodal "Štramákovi" kromě hlasu i skvělý herecký vklad v klipu (18.07.2022 08:00)
- Naživo: Mighty Sounds, to je dávka punk rocku, jaká nemá v Česku obdoby (15.07.2022 09:13)
- Polemic vymetli se "Štramákem" Matějem Ruppertem pražské bary (27.06.2022 09:00)
- Naživo: United Flavour s Polemic přenesli posluchače k moři (20.08.2020 14:00)
- Kultovní "Príbeh" kapely Inekafe vychází v reedici na LP a CD (07.07.2020 12:17)
- Polemic slaví třicet let a na říjen chystají koncert v Roxy (23.09.2018 08:05)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu