Slušný člověk Petr Bende pohladil svým vánočním koncertem na duši i sluchu

17.12.2014 23:54 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Jak znovu potěšit a nenudit při stále se opakujících vánočních šňůrách? Z toho by mohl vyučovat Petr Bende, který takto jezdí už od roku 1997. Vánočně laděné turné má vždy v jeho podání šmrnc a nejinak tomu bylo i v Třebíči, kam znovu po roce zavítal.

Live: Petr Bende a Band, Grajcar

místo: Fórum Třebíč
datum: 16. prosince 2014
support: Roman Horký, Bohouš Josef, Rezonance
setlist: Intro, Nad horú svítá, Jak jsi krásné, Harmonikář, Uchem jehly, Země antilop (Roman Horký), Kavčice (Roman Horký a Petr Bende), Train-spotter, Herodes (Bohouš Josef), Samba v kapkách deště (Bohouš Josef a Petr Bende), Čarodějka, Nesem vám noviny, Řekni mi, Pásli ovce valaši (+Rezonance), Tráva, Třicetiletý příběh, Naše cesta, Hvězda, Rolničky, Čaroděj, solo píseň Grajcar - lidová koleda, Tichý glória (Hotel California), Anděl perutí mách, Štědrej večer nastal, Kdybych byl

Zase cimbálka. Znovu koledy, dětský sbor, hosté. Pořád dokola. To bude určitě nuda, mohl si leckdo říct těsně před začátkem dávno vyprodaného koncertu. Čím by nás mohl ještě tak Bende překvapit? Hned první tóny a takty daly neskutečně razantní a pádnou odpověď. Jednu z jeho neznámějších písní "Nad horú svítá" začala zpívat mladinká Deniska Grmolecová způsobem, při kterém se tajil dech a běhal mráz po zádech. Hlasem naprosto jasným, průzračným a absolutně prostým emocí odstavila hlavní hvězdu na vedlejší kolej a hlasy pochybovačů rázem zmlkly.

Petr Bende se samozřejmě nechtěl nechat zahanbit a v dalších částech programu začal dokazovat, čím si tvrdě vydobyl své postavení na tuzemské scéně. U "Harmonikáře" zavzpomínal na loňský premiérový zahraniční koncert vánočního turné v Paříži a hned po novější písni "Uchem jehly" přivítal prvního hosta.

Petr Bende a Roman Horký
© Marta Mastná
S Romanem Horkým se zná od svých sedmnácti let a nedávno mu hostoval na jeho narozeninovém turné. Nyní si role prohodili. Horký má už zřejmě plné zuby věčného omílání hitu "Zachrňte koně", proto nyní vsadil na taktéž povedenou "Zemi antilop" a pak si s Bendem společně zazpívali pravdivý a mrazivý příběh "Kavčice". Podobné chvíle přišly i mnohem později při interpretaci písně "Třicetiletý příběh" s válečnou tematikou. V ten samý den, kdy teroristé z Talibanu v Pákistánu pobili více jak stovku bezbranných dětí, to bylo téma víc jak aktuální.

Ale jinak vládla hlavně dobrá nálada a bravurní výkony většiny zúčastněných. Bohouš Josef se nejprve ukázal jako Herodes ("Ale já mám děti rád") a pak nemohl zapomenout na svůj patrně největší hit "Samba v kapkách deště", který nyní společně s Bendem a jeho partou zazněla v poněkud netradiční úpravě. První část koncertu uzavřela koleda "Nesem vám noviny".

Petr Bende křest
© Marta Mastná
Přestávka měla mít původně čtvrthodinovou délku, ale nedostatečná kapacita sociálních místností ji protáhla na téměř dvojnásobek. Nahodit koncertu zpátky pomyslný řetěz trvalo interpretovi celou píseň "Řekni mi", kdy lidé stále usedali, hovořili mezi sebou a jejich zájem se na pódium vrátil s příchodem třebíčského dětského sboru Rezonance. Ten prozářil svými vokály koledu "Pásli ovce valaši" a také "Trávu", kde dostala znovu větší prostor talentovaná Deniska Grmolecová.

Grajcar
© Marta Mastná
Nyní už ovšem bez kroje, v civilu. Do něj se převlékli i členové cimbálové muzika Grajcar, ovšem civil v jejich podání byl opravdu netradiční. Každý měl na sobě kalhoty v jiné barvě a tím cimbálovka vedená primášem Martinem Zlomkem dokázala, že má velký smysl pro humor a nadsázku. Co na tom, že by Grajcaru hlavně ženská část publika zobala z ruky, i kdyby si na sebe navlékli záplatovaný pytel od brambor. Hráli znovu skvěle. Tentokrát nevytáhli ze svého písňového zásobníku převzatinu typu "Bohemian Rhapsody", ale vystřihli pravou jihomoravskou koledu. Jejich vícehlasy nádherně souzněly a byl to další podařený střípek do koncertní mozaiky.

Jedna převzatá píseň se přece jenom v programu objevila. "Hotel California" od Eagles ale byl opatřen českým textem Tomáše Rorečka "Tiché glória". Nemohl chybět "Anděl perutí mách" a závěrečná "Kdybych byl".

Petr Bende 1
© Marta Mastná
Pak už následovaly jen dlouhotrvající ovace, skandovaný potlesk a standing ovation. Pokud by člověk chtěl hledat chyby, tak nenajde mouchy, ale jen mušky. Bende je dobrý vypraveč (i když povídání a neustálé přerušování vánoční skladby "Hvězda" mohlo pro někoho působit rušivě a kontraproduktivně), vtipný, ale jeho kadence slov je někdy natolik velká, že je mu stěží rozumět. Zvuk byl drtivou část koncertu velmi dobrý, občas by snad neškodilo malinko ztlumit hlasitost houslí z cimbálovky.

Bende se v Třebíči cítí jako doma. Několik let zde žil a vystupoval s kapelou Carmen a zná dle svých vlastních slov každý kout počínaje malým klubem Zemětřesení. Nejvíc za všechny to asi vystihl Roman Horký, který řekl : "Děkuji ti Petře za to, že jsi slušný člověk." Horký si společně s Josefem a mistrem zvuku Pavlem Kolaříkem střihl i roli kmotra při křtu dvou nových CD a DVD. Recenzí k oběma záznamům z koncertů na Vysočina festu a v Kateřinské jeskyni se dočkáte na našich stránkách již brzy. Informace o zbývajících koncertech turné najdete na www.petrbende.cz nebo www.grajcar.cz



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY