Syrová krása: "Tráva" je Anetiným nejlepším klipem

18.12.2014 18:39 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Tak jako se pětileté čekání na novou desku Anety Langerové vyplatilo, i dlouhá videoklipová pauza přinesla zpěvaččin dosud nejlepší počin. Nepočítáme-li totiž hostování jiným interpretům a živáky, její poslední hraný snímek se datuje do roku 2009, kdy se "V bezvětří" na kole proháněla ulicemi Berlína. Vizuální klenot "Tráva" zavádí diváky do zchátralé šumavské osady Na Radosti a jejího okolí. Právě tam stejnojmenná nahrávka vznikala a Jakub Zitko, spoluautor písní a producent, místo v našem rozhovoru označil spojením syrová krása. Právě jím by se dal shrnout i klip, který všechny zdejší půvaby představuje.

Aneta Langerová
© Olga Špátová
Divák vidí sochu panenky Marie, o níž Aneta zpívá ve skladbě "Nevěsta", ruiny kaple i bývalý sirotčinec, na němž se skví nápis Na Radosti. Langerová se šumavskými lesy prochází s batohem na zádech, pouští lodičku po vodě a prodírá se kamením. Nechybí ani letecké záběry na půvabnou krajinu, které si písnička svým naturálním charakterem, filmovou atmosférou a bublající aranží žádá. V kombinaci s emotivností skladby, kterou zpěvačka v souladu s nabízeným snímkem podává opravdově a bez pozlátek, z výsledku běhá mráz po zádech. A navzdory neveselé tematice z ní čiší vnitřní síla a životní rovnováha. Vše navíc dle slov osmadvacetileté umělkyně vznikalo výhradně v rodinném a přátelském kruhu - holčičkou pobíhající s drakem je její neteř Amálka Langerová, režii obstarala Olga Špátová, za kamerou stál Lukáš Hyksa.

Vynikající práce, kterou úzký autorský tým odvedl na aktuálně nejprodávanější desce v Česku, tak dostala geniální třešničku na dortu. Když navíc na konci Aneta vchází do domu Na Radosti, lze to vnímat symbolicky - jako by se před ní otevíraly nové dveře. Až se budou na jaře předávat Andělé, dost možná bude "Tráva" jedním z hlavních adeptů na ocenění za nejlepší skladbu a videoklip roku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY