Markéta Irglová zpívá hezky i česky. Dokazuje to interpretací Krylových "Jeřabin"

13.12.2014 18:06 - Josef Martínek | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Zatímco si děti každý den z papírových kalendářů vylupují jednu čokoládu, také fanoušci české hudby si mohou čekání na Vánoce krátit zobáním z adventního kalendáře. Právě tak totiž Supraphon nazval postupné představování videí z jarního koncertu na počest nedožitých sedmdesátin Karla Kryla, který proběhl v Lucerně a jeho záznam vyšel v říjnu na DVD. Vedle Tomáše Kluse, Anety Langerové, Xindla X nebo Michala Hrůzy došlo i na Markétu Irglovou, jejíž hlas měli posluchači možnost slyšet po dlouhé době zase v češtině.

Oscarová zpěvačka, jež vydala v září velmi povedenou druhou sólovku "Muna", předstoupila před publikum se skladbou "Jeřabiny" a svou interpretací bez jediného doprovodného nástroje vytvořila v sále takovou atmosféru, že by byl slyšet i pověstný špendlík dopadající na zem. Čím bylo vystoupení jednodušší a kratší, tím víc vynikla jeho křehkost a procítěnost. A i když žije umělkyně v současnosti na Islandu, s mateřským jazykem si stále rozumí.

Připomeňme, že písničku si Irglová zapěla třeba i na českých podzimních koncertech k nové desce. Že fungovala i tam, se můžete dočíst například v naší reportáži z večera v pražském divadle Studio DVA.

Pokud chcete z pomyslného kalendáře mlsat i další videa známých českých písní v podání předních tuzemských interpretů, sledujte každý den YouTube kanál Supraphonu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY