Taylor Swift nechala ze Spotify a dalších streamovacích serverů odstranit celou svou diskografii

04.11.2014 11:25 - Marta Šindlauerová | foto: facebook interpreta

Nebudete nejspíše jediní, kdo každý den zapíná streamovací službu Spotify, abyste spatřili mezi všemi deskami Taylor Swift i tu novou, popovou "1989". V nejbližší době ji tam nenajdete. A nenajdete tam dokonce už žádnou její písničku.

Na přání zpěvačky a jejího labelu Big Machine byly včera všechny její songy ze Spotify a všech obdobných streamovacích služeb jako Deezer či Rdio odstraněny. A to dokonce i "Shake It Off", který byl do svého smazání dlouhou dobu nejhranější skladbou na světě. Swift se nikdy netajila svou averzí ke streamování její tvorby a má na to vyhraněný názor:

"Hudba je umění a umění je jedinečné a vzácné. Vzácné věci jsou cenné. A za cenné věci by se mělo platit. Podle mého názoru by hudba neměla být zadarmo a předpokládám, že jednoho dne si umělci a jejich labely uvědomí, jakou má každé nahrané album cenu. Doufám, že už se nebudou podceňovat a podkopávat kvalitu svého umění. Pirátství, sdílení a streamování - to všechno drasticky snižuje prodeje alb a každý umělec se s tím vyrovnává jinak. Já to řeším takhle."

Spotify platí danému umělci za každé přehrání songu od 0.006 do 0.0084 dolarů (zkrátka méně než 1 cent), což vzhledem k popularitě Swift nemusí být ve výsledku nějaká chabá částka. Během posledních třiceti dní si její skladby přehrálo čtrnáct milionů posluchačů - můžete si tedy spočítat sami, kolik by hudebnici přikáplo do prasátka. Ovšem vzhledem k tomu, že nedávno překonala u "1989" prodejní platinovou hranici, nemusí ji nějaké to kapesné ze Spotify zajímat.

Sama společnost se k celé věci vyjádřila tady a zajímavé čtení o tom, jak Spotify vlastně funguje, naleznete tady.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY