Legendární Roland TR-808 se dočkal dokumentu, promluví v něm Pharrell i Phil Collins

17.10.2014 13:57 - David Věžník | foto: facebook interpreta

O tom, že bicí automat Roland TR-808 patří mezi pojmy na poli pop music, není potřeba vést dlouhé debaty. Před více než třiceti lety změnil díky skladbě "Planet Rock" hiphopového DJe a producenta známého pod přezdívkou Afrika Bambaataa zvuk této mašinky radikálně moderní hudbu. V příštím roce se osmsetosmička dočká pocty v podobě dokumentárního filmu.

Snímek nazvaný jednoduše "808" režíroval Alexander Dunn, který příběh nástroje pojal jako výzvu. "(808) nemá hlas, takže vám nemůže povykládat svoje zážitky. Byla to pro mě cesta plná objevů," vysvětlil Dunn a dodal, že za tímto účelem si do dokumentu přizval více než padesát hudebníků z celého světa, aby se s ním o své zkušenosti s automatem podělili.

Mezi nimi jsou například zmíněný Afrika Bambaataa, Diplo, Pharrell Williams, New Order, Rick Rubin, Questlove, Phil Collins, Damon Albarn, Fatboy Slim, David Guetta, Lil Jon, Chris Frantz z Talking Heads nebo Goldie, své slovo pak v "808" dostane i zakladatel Rolandu Ikutaro "Mr. K" Kakehashi, který vysvětlí, proč byla výroba tolik populárního nástroje tak brzy ukončena. Níže se můžete podívat na trailer.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY