shop.musicserver.cz
Lucie Bílá - Diamond Collection

Diamantová kolekce Lucie Bílé láká krásným obalem. Uvnitř jsou však rozpaky

Vydáno: 12.10.2014 19:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Vydavatelství Warner Music se zřejmě nechalo inspirovat konkurencí a začalo vydávat kolekce s největšími hity interpretů ze své stáje. Ambicí je nabídnout "best of the best" od každého zpěváka. Na začátek vytáhlo eso z největších - Lucii Bílou. Odstartovalo rychlostí Usaina Bolta, nebo přeplněné lokálky?

6/10

Lucie Bílá - Diamond Collection

Vydáno: 03.10.2014
Celkový čas: 75:58 + 77:53 + 78:02

Skladby: CD1: Requiem (singl version), Útěk, Apatyka, Maratón, Láska je láska, Zahrada rajských potěšení (radiomix), Dalekohled, Haňa Zaňa (Jinak to nebude), Zázrak, Jsi můj pán (muzikál Dracula), Temný stín, Ave Maria, Pie Jesu, Co sudičky přály nám (s Karlem Gottem), Tiché gloria, Hvězdy jako hvězdy, Tichý déšť, Trouba, Čarodějka, Průhledná noc. CD2: Most přes minulost (muzikál Johanka z Arku), Nebe to ví (muzikál Johanka z Arku), Bosou nohou žárem (s Českým srdcem), Jednoho dne se vrátíš (s Věrou Špinarovou), Kdo jsi? (s Jiřím Bartoškou), Tam za vodou v rákosí (s Waldemarem Matuškou), Vokurky, eSeMes, Jampadampadampa, Jednu malou (s Michaelem Kocábem), Tolik vína, tolik slov, O cikánském pláči, Jménem lásky (muzikál Excalibur), Nebyli jsme jablko (muzikál Elixír života), S cizím chlapem v cizím pokoji (singl version), Pískovec (live), Píseň samotářky (live), Miluji tě, Stůj, Doufám. CD3: Plynový lampy, Adagio, Živý nás nedostanou, Kéž sílu mám (muzikál Carmen), Lásko máš modrý stín, Martini Dry, Už nikdy víc, Tygřice, Desatero, Být dítětem svítícím, Za láskou jít (muzikál Němcová!), Můj život je role (nevydaná píseň z muzikálu Němcová!), Zimní královna (s Arakainem), Jsem tvůj tichý pacient, Modi, Já pravdu znám (muzikál Aida), Jsem to já, Stop, Láska hory přenáší, Devátá vlna (nová píseň)

Vydavatel: Warner Music

"Sice takhle nevypadám, ale to vůbec nevadí, grafika udělala svoje." Tato věta jako by říkala mnohé i o tomto výběru. Pronesla ji sama Lucie Bílá v pořadu "Dobré ráno" a okomentovala tím titulní fotografii tohoto nablýskaného kompletu. Člověk může hned odhalit upřímnost a lidskost zpěvačky, ale také útok na první signální potenciálních kupců, kteří pak mohou být výsledkem doma zklamáni.

Začněme tedy vizuální stránkou projektu, která na první pohled vypadá luxusně, napucovaně, na tváři Bílé skutečně Photoshop nenechal ani vrásku. Jenže komplet otevřete a civí na vás mizerná xkrát zvětšená fotografie nicneříkajících CD vyskládaných vedle sebe. Chuďoučký booklet obsahuje jen proslov Petra Maláska a pořadí písní, kde je jen minimum podrobností, o archivních fotkách interpretky ani nemluvě. Ale to se dá odpustit, hlavní je přece hudba sama.

I u ní se ale dá najít několik jenomže a to první je hned nejpodstatnější. Pokud se tedy výběr honosí podtitulem "Best Of The Best", proč na něm chybí dva hity z nejzásadnějších - "Zpíváš mi requiem" a "Dívám se, dívám"? Zhruba do třicáté položky této sestavy jsou tu opravdu samé podstatné skladby kariéry Lucky Bílé. Druhá polovina ale obsahuje spoustu vaty a jen málo důležitých stop kariéry v podobě písní "Miluji tě", "Píseň samotářky" nebo "Desatero".

Absolutně jsem nepochopil přítomnost živých verzí písní "Jednoho dne se vrátíš" a "Tam za vodou v rákosí", které zazpívala Bílá se svými hvězdnými kolegy Waldemarem Matuškou a Věrou Špinarovou v kdysi populárním pořadu "Lucie na bílo" na playback. Proč nebyly použity studiové verze, které by jinak rozhodně byly příjemným zpestřením nahrávky? Konec výběru obstarávají nové pop songy "Jsem to já" a "Stop", ke kterým už kolegové na musicserveru jasně vyjádřili svůj názor. Ale přerušme kritiku a pojďme se podívat, proč by si lidé měli "Diamond Collection" přece jen pořídit.

Důvod číslo jedna je zcela jasný - hlas interpretky. Tu hladí, šimrá, laská, ale v otvírací skladbě "Requiem" drsně rozrazí dveře a emotivně vyřve všechny své bolesti a smutky. "Modi" srdceryvně popíše život italského malíře, aby pak "Tygřice" z repertoáru AC/DC vytasila drápy a pomohla posluchače dovést až ke dveřím hradu "Zimní královny". Proto se dá celá tato nálož muziky poslouchat naráz. Nenudí, mění nálady, výrazivo. Texty Gabriely Osvaldové nepostrádají vtip, nadhled. Hudba Ondřeje Soukupa je nadčasová, šmrncovní a výrazově šťavnatá.

Jenže právě s přerušením spolupráce trojky Bílá - Soukup - Osvaldová šla, zdá se, původní tvorba v kariéře zpěvačky do ústraní. Před sedmi lety vydala Bílá "Platinum Colection" a od té doby jediné celé album s původními skladbami "Woman". Přitom by se nedalo říci, že by Lucie kvůli neustálému koncertování neměla čas na nové písně. Ano, v polovině října startuje pokračování "Černobílého turné", to má ale pouze pět zastávek.

Více času zpěvačka tráví u muzikálů - ať už je to "AIDA", "Němcová!" nebo aktuálně připravovaná "Adams Family". Má také rozjeto spoustu jiných projektů a den má prostě pouze dvacet čtyři hodin. V kontextu těchto faktů vychází z tohoto pomyslného souboje "Platinum Collection" jako jasný vítěz. Nabízí totiž opravdu jenom hity a mnohem reprezentativnější průřez kariérou mnohonásobné Slavice, než nová kolekce. Ta svoji ztrátu alespoň trochu stahuje mnohem rozsáhlejší stopáží.

Říká se, že když zpěvák neví, co dál se svojí kariérou, vydá výběr hitů. Jestli je tomu tak i u jedné z nejzásadnějších žen historie českého popu, ukáže až budoucnost.


NÁZORY
  • BILA (Gustav, 14.10.2014 19:48) Reagovat

    Chybí mi tam její slavný cover Nirvany v češtině :D

    • Chybi mi tam duet s Ovarem (Hedvega, 11.01.2015 22:27) Reagovat

      Kunda sem, kunda tam

    • CHYBI MI TAM FOTKA S PANI JIRASOVOU (Venhauer, 16.01.2015 01:04) Reagovat

      A s dalsimi, ke kterym Lucinka volinkala bulvar. Ma nas lidicky moc radecka!!!

  • Lucie má všechny ráda (jirka, 15.10.2014 16:28) Reagovat

    Nic proti Lucii Bílé, ale ten cover jejího nového alba je příšerný. Luxusní kýč, do kterého se bývalá
    taky rockerka oděla. Chybí tam jen místo její fotky fotka Madonny. Ale zpěvačka i grafik obalu si určitě
    myslí, jaká je to bomba...

  • ... (Martin, 17.10.2014 16:36) Reagovat

    Ať koukám jak koukám, na každé bestovce ať jde o kohokoliv chybí vždycky nějaké podstatné hity, zato je tam spousta vaty. Zrovna třeba Dívám se dívám byl jeden z největších hitů roku 97, možná pro mě vůbec největší. Ovšem chápu to, cílem není udělat desku ze samých hitů, kdo by potom koupil případné další výběrovky?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- 50 let AC/DC připomene limitovaná sada zlatých vinylů (25.02.2024 16:31)
- Minirecenze: Dvojalbum "Soft Rock Line 1969 - 1989" nabízí to nejlepší z bigbítových balad i něco navíc (20.02.2024 20:45)
- AC/DC ohlásili evropské turné, Praha ve výčtu (zatím) není, Bratislava ano (12.02.2024 11:15)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)
- Video: Lucie Bílá s Mariánem Čekovským v duetu "Bílá holubice" vyzývají, abychom na sebe byli hodní (28.11.2023 10:58)
- Album "Hvězdy jako hvězdy" Lucie Bílé vychází po 25 letech v reedici (14.06.2023 12:14)
- Brian Johnson z AC/DC: "Jsme celí žhaví na to vrátit se na pódia" (03.06.2023 08:58)
- Video: Nová verze lidovky "Ej lásko, lásko" v podání Lucie Bílé a Čechomoru působí rozpačitě (17.04.2023 19:12)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu