shop.musicserver.cz
Swans - To Be Kind

Swans na desce "To Be Kind" dovedli hluk k dokonalosti

Vydáno: 18.10.2014 08:00 v sekci Recenze - Jaroslav Hrách | foto: facebook interpreta

Může být hluk krásný? Zvládnete ho poslouchat nepřetržitě dvě hodiny, vychutnat si každý jeho tón a nezešílet z toho? Zkuste to s posledním albem "To Be Kind" kultovní americké kapely Swans, která se neohlíží po zavedených postupech a experimentuje, kde se dá.

10/10

Swans - To Be Kind

Vydáno: 12.05.2014
Celkový čas: 121:12

Skladby: Screen Shot, Just A Little Boy (for Chester Burnett), A Little God In My Hands, Bring the Sun / Toussaint L'Ouverture, Some Things We Do, She Loves Us, Kirsten Supine, Oxygen, Nathalie Neal, To Be Kind

Vydavatel: Mystic Production

Americká skupina Swans si za dobu své existence vydobyla status výjimečné, skoro až kultovní kapely. Má za sebou hodně dlouhou historii, během které si postupně vytvářela svůj jedinečný styl. Její začátek sahá až do osmdesátých let, přesněji do roku 1982, kdy vznikla a vydala své první EP. Byla velmi uznávaná pro svůj experimentální rock obsahující výrazný noisový zvuk kytar. V kapele se za celou dobu trvání vystřídalo spoustu hudebníků, pouze Michael Gira, multiinstrumentalista a její hlavní představitel, v ní setrval od samého začátku. Nic však netrvalo věčně, roku 1996 vychází dvojalbum "Soundtracks For The Blind", Swans ještě rok nato koncertují, a pak ohlašují konec. Michael Gira se začal věnovat své nové kapele Angels Of Lights a řadě dalších projektů.

V roce 2010 došlo k zmrtvýchvstání. Na Facebooku a MySpace se objevila zpráva "SWANS ARE NOT DEAD" a kapela obnovila svou činnost. Při této příležitosti vyšla deska "My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky". Uběhly dva roky a svět spatřil dvouhodinový opus "The Seer", jehož titulní skladba o stopáži něco málo přes půl hodiny představovala perfektní hudební kompozici s opravdu silnou atmosférou. Hudební kritici byli nadšeni. V té době bylo naprosto bláhové myslet si, že by se Swans mohli ještě někdy překonat. Jenže to by nesměli vydat v pořadí již třináctou nahrávkou "To Be Kind". V tomto případě neplatí, že by bylo číslo třináct nešťastné. Spíš naopak.

Album "The Seers" mělo i přes všechny možné superlativy jednu drobnou vadu (ale opravdu jen drobnou). Nebylo příliš kompaktní a chvilkami postrádalo soudružnost mezi skladbami. Tento nešvar se na dvojalbu "To Be Kind", které má opět dvouhodinovou stopáž, podařilo vcelku elegantně vyřešit. Je vyvážené, drží při sobě a jednotlivé skladby na sebe příjemně navazují. Kapela si s posluchačem pohrává od samého začátku, důvtipně k tomu ve většině případů využívá monotónních zvukových linek a velmi intenzivní atmosféry. Úchvatné na tom je, že i přes výraznou monotónnost ani jedna ze skladeb nezačne nudit, naopak při opakovaném poslechu v každé objevíte něco nového.

Michael Gira je na desce neskutečně charismatický, plný energie, jeho živelný projev nepostrádá emoce. V textech je stručný, nezabíhá do složitých a dlouhých rýmů, důraz klade především na formu a spád ("No pain / no death / no fear / no hate / no time / no now / no suffering / no touch / no loss / no hand / no sense / no wound / no waste / no lust / no fear..."). Někdy šeptá, jindy ďábelsky křičí, občas má sklony ke kázání. Během poslechu celého alba však neuslyšíme jen jeho hlas, ale také ženské vokály. Ve čtyřech písních hostuje St. Vincent, po jedné pak Little Annie a Cold Specks (která udělala velmi povedený cover songu "Reeling The Liars In").

Nahrávka obsahuje deset skladeb (pět a pět na každém disku), ze kterých je však těžké vybrat tu nejlepší. Každá v sobě ukrývá něco jiného. Úvodní song "Screen Shot" začíná celkem klidným tempem a postupně vygraduje nejen po hudební stránce, ale také po vokální. Skoro čtyřicetiminutová skladba "Bring The Sun / Toussaint L'Ouverture" je rozdělena na dvě části. V první vzniká výrazný hluk, ve kterém se přes sebe bijí všechny hudební nástroje společně se sborovým zpěvem, ve druhé se přesuneme k oslavě haitského černošského vojevůdce. Obzvlášť ve druhé pasáži je třeba ocenit Girův šílený přednes. Konec prvního disku přináší příjemný odpočinek ve formě "Some Things We Do" s mrazivými zvuky na pozadí. U písně "Kirsten Supine" bral Michael Gira inspiraci z filmu "Melancholia" dánského režiséra Larse von Triera. Titul nejhlasitější a nejagresivnější skladby na desce získává "Oxygen". To je prostě totální atak na ušní bubínky!

Naprosto vynikající je zakončení stejnojmennou skladbou "To Be Kind", kterou po pěti minutách melancholického pozpěvování ("There are millions and millions of stars in your eyes...") dokonale přehluší úderný zvuk bicích a šum kytar. Závěrečné tři minuty nemilosrdného burácení bubnů stojí za to. "To Be Kind" nemohlo mít lepší zakončení.

"To Be Kind" není nahrávka pro každého. Je těžko stravitelná a na první poslech vám spíš způsobí utrpení. Ale pokud to nevzdáte hned na začátku a necháte se pohltit temnou atmosférou, syrovým zvukem a naléhavým sdělením Michaela Giry, určitě si ji oblíbíte, ba dokonce zamilujete. Bude to znít možná trochu troufale, ale Swans vydali album roku. Bez debat.

P.S.: Swans nás navštíví v pondělí 20. října v Lucerna Music Baru. Kromě známých skladeb by měli naživo zahrát také tři nové věci z chystané desky. Rozhodně byste si jejích vystoupení neměli nechat ujít. Poteče vám krev z uší. Slastí.

NÁZORY
  • proboha :D :D... (Anonym, 18.10.2014 15:12) Reagovat

    proboha :D :D

  • jj (john, 19.10.2014 16:45) Reagovat

    Súhlasím s desiatkou.Jeden z albumov roka.Invencia sa cení.Swans nikdy nespadnú do spárov komercie.Autor recenzie má výborný vkus.

  • Desítka (patras, 22.10.2014 04:38) Reagovat

    Jedna z mála desítek se kterou se na MS dá souhlasit. Hudba ve svém prapůvodním smyslu. Rituální a očistná

  • ? (Jaro, 01.02.2015 01:03) Reagovat

    Toto mě nebere....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Swans (alespoň) v obrazech (03.11.2023 09:52)
- Legendární Swans v Praze představí 1. listopadu novinku "The Beggar" (21.10.2023 11:14)
- Hlukoví mistři Swans míří do Prahy. V listopadu zabouří v divadle Hybernia (29.05.2023 18:56)
- Do Prahy se vracejí Swans, poprvé s novým line-upem (10.10.2019 12:31)
- Audio: Swans se vracejí s novým albem a skladbou příznačně nazvanou "It's Coming, It's Real" (10.09.2019 15:48)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2016 podle musicserveru (30-21) (27.01.2017 10:20)
- Naživo: Swans ohlušili Archu. V téhle podobě možná naposledy (21.10.2016 16:08)
- Fotogalerie: Burácející Swans v Praze v obrazech (20.10.2016 08:19)
- Nové desky pro 24. týden (19.06.2016 20:00)
- Swans vyrážejí na poslední turné. V říjnu se zastaví i v Praze (08.04.2016 14:23)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu