Wabi Daněk vstoupí s Ďáblovým stádem podruhé do téže řeky

19.09.2014 18:31 - Milan Menčík | foto: Jiří Kosnar/i-legalne.cz

Nečekaný, avšak o to radostnější návrat přichystal milovníkům folku a trampské muziky doyen zdejší scény Wabi Daněk se svým Ďáblovým stádem. Nové album "Příběhy písní" bude znovu plné evergreenů, jejichž vznik se mnohdy datuje do předminulého století. Historky o vraždě ze žárlivosti, ztracené lásce, touze po penězích, cti, přátelství i nenávisti rezonují napříč časem i kontinenty, kolují kolem táboráků i hospodských lavic. I proto zvolili producenti "Příběhů písní" David Landštof a Josef Štěpánek k natáčení autentickou atmosféru staré posázavské hospody.

"Nové album pro Wabiho a Ďáblovo stádo jsem odkládal, protože jsem rozhodně nechtěl dělat jen vyčpělé pokračování jedničky. Potřeboval jsem impuls z jiného soudku, než jsem zjistil, že hudební publicista Michal Bystrov ve svých knížkách píše o starých písních, které často zlidověly v našich hospodách. Nejsou to však žádné rozbory textů, Bystrov odhaluje neuvěřitelné příběhy, pozadí a smysl jejich vzniku. Každý z natočených příběhů písní by vydal na celovečerní film. Okouzlily mě a vnukly smysl i chuť k další práci," odhaluje impuls k natočení druhé desky David Landštof.

"Jednou je nikdy, dvakrát je občas," přisadil si sám Wabi Daněk. Ten se na novince objeví nejen jako interpret, ale i v roli autora textu. Znovu se dostane ke slovu i písničkářka Radůza a mnozí další hosté. Původně trampské zlidovělé skladby "Jesse James", "Dlouhý černý závoj" či "Tancuj, Matildo" jsou na této nahrávce prodchnuty country, blues i rokenrolem.

Album s názvem "Příběhy písní" vychází ve spolupráci Supraphonu s labelem Tranzistor již 10. října. Bude také k dispozici digitálně přes iTunes, Supraphonline či Spotify. Křest desky proběhne 13. listopadu v pražském Švandově divadle.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY