shop.musicserver.cz
Radůza - Nebe je odemčené

Radůza dává na dvojalbu "Nebe je odemčené" nahlédnout do svého pochmurného deníku

Vydáno: 28.03.2022 00:00 v sekci Recenze - Josef Martínek | foto: Supraphon

Propagační materiály lákají v případě dvojalba "Nebe je odemčené" na "upřímný, místy až syrový deník posledních tří let Radůzina života, naplněný nejotevřenějšími a nejniternějšími písněmi". A vůbec nelžou. Komplet osmadvaceti skladeb patří k tomu nejlepšímu ve zpěvaččině bohaté diskografii.

8/10

Radůza - Nebe je odemčené

Vydáno: 11.3.2022
Celkový čas: 1 h 40 min

Skladby: CD1: Fides, spes, caritas, Nebe je odemčené, Balada pro Villona, K australským břehům, Keplerovy zákony, Aladin, Svatební košile, Leif Ericsson, Mary a Betty, Červená Karkulka, Těžký věci, Rosie Mclaine, Magdaléno, Za Jordán, Svatý Václave / CD2: Mraky jdou, Všeho moc, Blues vrhačova nože, Stříbrná dýky, Bojím se potmě spát, Je mi líto, Quand tu m'as dit, Jsou, Zlatý kolovrat, Šťastné slunce, Nezhasínej, Zatočme se v kole, Dobrý lidi (& Robert Křesťan)

Vydavatel: Supraphon

"Dneska i Bůh vypnul si chat, aby unikl mým dotazům," zpívá Radůza hned v úvodní písničce "Fides, spes, caritas" s křesťanskou tematikou, která se šestiminutovou stopáží patří k nejdelším položkám dvojalba. Autorka jde od začátku s kůží na trh a vyzpívává se z různých bolístek, které ji v posledních letech potkaly.

Původně prý zamýšlela návrat k ryzímu písničkářství. Výsledkem měla být deska, kterou natočí sama a živě na koncertech. Pak však přišel covid a s vystupováním byl amen. Umělkyně, která byla v období pandemie nucena najít si jiné povolání a přijala za své brašnářské řemeslo, se tedy nakonec přece jen vydala do studia. Nejprve nahrála první disk "Kerosin" v duu s kytaristou Josefem Štěpánkem, ten druhý "Nezhasínej" vznikl záhy poté, ovšem tentokrát už v kapelním složení, proto obsahuje plnější písňové aranže.

Textové náměty jsou znovu většinou neveselé, jak už to tak u Radůzy bývá, a připočteme-li k tomu její rozpoznatelný, občas vypjatý hlas, dostáváme dosti naléhavé a pod kůži se zažírající výpovědi. Jako třeba v songu "Mary a Betty". O zradě a zklamání zpívá sugestivně ve skladbě "Těžký věci", v níž ujišťuje, že "je lepší v pravdě trpět přeci, než ve lži šťastně žít".

Akordeon, který pro ni v minulosti býval typický, tentokrát odložila a chopila se banja a ukulele. O nespoutanosti její umělecké duše svědčí i skutečnost, že do českých textů si často prozpěvuje také cizojazyčné popěvky, jako je tomu například v kousku "Magdaléno", ale i v mnohých dalších. Ostatně ne všechny písně, které nahrávka obsahuje, jsou její autorské, některé si vypůjčila od svých oblíbených zahraničních tvůrců - jako příklad uveďme českým posluchačům (nejen) z repertoáru Hany Hegerové dobře známé "Šťastné slunce" nebo původně srbskou "Zatočme se v kole".

I když z výše uvedeného vyplývá, že "Nebe je odemčené" jako celek vyznívá spíše ponuře, neplatí to o všech položkách. Třeba "Leif Ericsson" je skladba vyloženě skočná a hravá, má navíc naučný charakter, protože vypráví o vikinském objeviteli Ameriky, který o pár set let předstihl Kryštofa Kolumba. Stejně tak vyčnívá i "Blues vrhačova nože", jehož pointu vystihuje úryvek textu "chtěl jsem o tom napsat blues, ale vyšlo z toho reggae".

V úplném závěru čeká na posluchače duet "Dobrý lidi" s Robertem Křesťanem, hlasem a zakladatelem bluegrassové skupiny Druhá tráva. Plní úlohu singlu a byla to skvělá volba - Radůza dlouho nezněla tak přístupně běžnému publiku jako v této vlídně melodické, nadějeplné a neprvoplánově dojemné skladbě o tom, že "bez lásky je člověk jen smutnej, ale bez přátel by nepřežil".

I vzhledem k rozsáhlosti kompletu si na "Nebe je odemčené" svoje favority bezesporu najde každý fanoušek Radůziny tvorby. Právě délka, přesahující v součtu obou disků sto minut, však může být pro některé mírným kamenem úrazu, protože vyvarovat se i slabším kusům je v takto štědrém tracklistu pochopitelně obtížné.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Nostalgická píseň "V peřejích" uvádí do světa stejnojmenné album projektu Malina Brothers (22.01.2024 10:08)
- 7krát3 v "Gabrielovi" znovu oživuje dávnou skladbu Michala Horáčka a Hany Hegerové (05.12.2023 18:33)
- Rozhovory: Radůza - Život není pohádka. Nemám žádný ambice, prostě se jen bavím (17.11.2023 08:30)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Video: Robert Křesťan & Druhá tráva natočili klip "Vlčí oči" u svého frontmana na chalupě (15.06.2023 13:39)
- Recenze: Na dětské desce dvojice Suchý a Konopáč se potkaly i Radůza a Iva Pazderková (09.01.2023 16:00)
- Recenze: "Morytáty a romance" projektu Iva Cicvárka Živo lákají na spoustu hostů i příběhy ze života (06.01.2023 16:00)
- Recenze: Robert Křesťan & Druhá tráva pokračují na albu "Díl druhý" po cestě k vlastní nezařaditelnosti (25.10.2022 18:30)
- Audio: Robert Křesťan & Druhá tráva ohlašují písní "Crazy Horse" album "Díl druhý" (12.10.2022 16:26)
- Naživo: Reportáž psaná v katedrále stromů (05.08.2022 15:16)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu