shop.musicserver.cz
Xindl X - Čecháček Made

Xindl X se s Čecháčky pouští do souboje, který nelze vyhrát

Vydáno: 01.08.2014 12:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Jó, tihle Čecháčci. Nejdřív něco slíbí a pak to oddalují, až se na to zapomene. To takhle plní elánu začnete psát na jaře a pak je náhle jeden festival, druhý, třetí, čtvrtý... a najednou je začátek srpna a recenze nikde. My ale chceme být lepší než ti, o kterých Xindl zpívá. Takže tady je. Pozdě, ale přece.

6/10

Xindl X - Čecháček Made

Vydáno: 21.4.2014
Celkový čas: 47:51 + 46:16

Skladby: Čecháček a totáček, Orel mezi supy, V blbým věku (feat. Olga Königová), Barbína, Cudzinka v tvojej zemi (feat. Mirka Miškechová), Já a Ďábel, Velkej Vont, Naše parta, Když k nám přišla svoboda, Kazatel, To je můj dům, Prase

Vydavatel: Universal

Xindl X nikdy nepatřil mezi umělce, jejichž tvorbu by bylo možné přijmout bez výhrad. Na jednu stranu dokázal dát dohromady povedené, dotažené kousky, kterým nechyběla srozumitelnost, přesah, nebo dokonce i vtip ("Chemie", "Hollywood", "Kluci na plakátě", "Štědrý večer nastal", "S lítostí vám oznamujeme"), na tu druhou mu často chybělo více autocenzury, která by zabránila tomu, aby se mezi ně dostávaly i vyloženě výplňové, ničím nezajímavé kusy ("Zlato", "Dočasná svatá", "Nejlepší kuchař", otřesné "Casio" a vůbec prakticky celá třetí deska). Tato rozporuplnost a kvalitativní nevyváženost byla společná pro všechna dosud vydaná alba a ani to nejnovější není výjimkou.

"Čecháček Made" je po předchozí tryzně za Olgou Lounovou albem, které dává vale písním o lásce a vrací písničkáře do jeho kritičtější polohy k politice, lidem okolo, ale i sobě samému. A jak už bylo řečeno, někdy se daří více, jindy trochu méně.

Co ale album spojuje, je výrazný vliv producenta a multiinstrumentalisty Dalibora Cidlinského Jr., kterého z koncertů Xindla a jeho doprovodné kapely znáte nejčastěji jako hráče na banjo či klávesy. Bohužel ale nikoliv v pozitivním slova smyslu, neboť jakkoliv je znát, že Cidlinský dbal na aranžérskou různorodost jednotlivých skladeb, která by v ideálním případě zapříčinila roztančení festivalového publika, nelze si nevšimnout určitých kompromisů.

Samotné skladby na desce si tedy příliš podobné nejsou, jakmile ale nahlédneme blíže a rozpitváme každou z nich zvlášť, zjistíme, že mnohokrát platí pravidlo, že jak začnou, tak také skončí.

Snad z obav možného komerčního neúspěchu se s výjimkou závěrečného cikánského šramlu "Prase" novinka i tentokrát drží při zdi a místo neotřelých hudebních nápadů nabízí v písních pouze tisíckrát omletý rádiový formát, který, jak známo, neurazí, ale ani nenadchne. Právě tahle muzikantská nenápaditost se negativně podepisuje třeba hned na prvním singlu "Barbína", který svým repetitivním hudebním podkresem donutí nejednoho dlouholetého příznivce zamáčknout slzu, případně přeladit rádio. Proč?

Pokud Xindla posloucháte dlouhodobě, víte, že píseň "Barbína" není žádnou novinkou. Ondřej Ládek ji hrával ještě v dobách, kdy od něj republika znala jen "Anděla", jenže zatímco tehdy šlo o rozvernou a ironickou hříčku postavenou na melodii Aquy, nahrávání na desku z ní udělalo ucajdanou a uplakanou odrhovačku, která k textu skladby absolutně nepasuje.

Jinde se zase často zdá, jako by Xindlovi v písních chyběla ještě jedna sloka navíc. Až příliš často se mu totiž opakují refrény nebo klíčové pasáže textů, což je dobře slyšet na jinak lyricky vydařené "V blbým věku", kde se od druhé minuty jeden nápad opakuje v nekončících refrénech až do zemdlení.

Ve srovnání s předchozím albem naopak můžeme pochválit tématickou šíři alba, kdy se v úvodní "Čecháček a totáček" rozebírá ta často zmiňovaná masa tzv. "průměrných lidí" a jejich zkreslené představy o životě i vlastní minulosti, v "Já a Ďábel" se Ládek vyrovnává s vlastním přechodem od nezávislého písničkáře k mainstreamu a velkému vydavatelství a v "Naší partě", druhé nejlepší písni z desky, pro změnu upozorňuje na potíže s nacisty.

Pokud si ale v poslední zmíněné odmyslíte tuto problematiku, zůstane vám, přinejmenším v její první polovině, zcela odzbrojující výpověď o chlapském přátelství, kterých u nás nevzniká mnoho. Za to palec nahoru.

Potěšující navíc je, že Xindl X si svou roli člověka, který poukazuje na to, co je špatné, ale sám s tím příliš nedělá, uvědomuje a dokáže ji reflektovat, jak činí třeba ve skladbě "Kazatel".

Méně už ale potěší, že se při poslechu desky zdá, jako by se při skládání z jedné tématické skladby postupem času stávaly skladby dvě. Těžko přeslechnout, jak podobné jsou si dvojice "Když k nám přišla svoboda" - "Čecháček a totáček", "Kazatel" - "Orel mezi supy" a "Prase" - "Velkej Vont". Navíc jejich texty častokrát jen kloužou po povrchu a chybí jim zacílená údernost, zabejčenost a snaha jít ještě více do hloubky.

Právě hloubku totiž nalezneme až na konci, v dojemné baladě "To je můj dům", při níž si nelze nevzpomenout na Nohavicovu "Mám jizvu na rtu", jež má s písní leccos společného. Ve vrcholu nahrávky písničkář ukazuje, že ještě jsou polohy, které nám dosud neukázal. Snad se po těchto cestách vydá v budoucnu častěji.

Zmínit bychom také měli, že album "Čecháček Made" vyšlo (dost možná po vzoru Xaviera Baumaxy) na dvou discích. Na prvním z nich se tucet skladeb nachází v syrové formě jen s kytarou, na tom druhém naleznete tytéž písně, ale v doprovodu celé kapely. Žádná z verzí není vyloženě lepší nebo horší, a tak posouzení, které z forem dát přednost, už necháme čistě na individuálním vkusu každého z vás.

A pointa? Ač novince schází více slovních hrátek, větší aranžérská odvaha a neškodila by jí ani vášnivější snaha o nalezení podstaty zpracovávaných problémů, stále vám ji s přivřením oka můžeme doporučit. Xindl X na ní sice opět střídá skvělé i spíše průměrné kousky, ale i když se mu to ne vždy povede na sto procent, pořád má co říct. A to je třeba podpořit, protože písničkářů s názorem u nás asi nikdy nebudeme mít dost.

NÁZORY
  • Věc názoru. Zrovna Dočasná svatá se mi hodně... (Mia, 01.08.2014 20:00) Reagovat

    Věc názoru. Zrovna Dočasná svatá se mi hodně líbí, Casio mi přijde vtipné, Barbína je dobře chytlavá a V blbym věku je snad nejlepší Ládkova písnička, přijde mi, že textu ve slokách je dost. Naopak se mi moc nelíbí Naše parta. Takže asi je nejlepší, když si to každý poslechne a uvidí, co se mu líbí a nelíbí. Každopádně obdivuji, jak Ládek dokáže psát texty a nacházet rýmy a slovní přesmyčky, byť se občas v obměněném podání někde opakují, a myslím, že jde o velice talentovaného muzikanta. A je pravda, že kytarové verze se mi líbí víc než rádiové verze :-)

    • Re: Věc názoru. Zrovna Dočasná svatá se mi hodně... (Daniel, 01.08.2014 21:43) Reagovat

      Ondřej Ládek(Xindl X) je vyborny spevak a este lepsi textar, pocuvam jeho hudbu od prveho albumu a musel by som sa vazne zamysliet ak by som mal povedat aspon jednu jeho skladbu, ktora sa mi nepaci.
      Pan autor mali by ste byt rad ze ceska scena ma takeho vyborneho hudobnika ako je xindl, pretoze on vo svojich skladbach ukazuje svetu aky pekny a zvucny jazyk je Cestina.

      • Re: Věc názoru. Zrovna Dočasná svatá se mi hodně... (Mmmarty, 13.08.2014 16:15) Reagovat

        Ještě než jsem si přečetl tuto recenzi, jsem si poslechl album a jedno mi bylo hned jasné. Píseň "To je můj dům" je vrchol alba. Je o třídu výš než ostatní. A říkal jsem si: Proč takových není na víc? Já bych si právě přál méně těch doslovných písní, méně protestsongů, kde vystupují nebo jsou v pozadí reálné postavy. Za 5 let nikdo nebude vědět o co šlo. Píseň "To je můj dům" bude platit pořád. Jistě je k tomu potřeba už nějaký věk a životní zkušenosti, jako u zmíněného Nohavici. Ale Xindl na to podle mě má potenciál, jako jeden z mála. Nezbývá než doufat a přát si, aby další album bylo ještě lepší. Jinak tohle taky není vůbec špatné a písně jako "Orel mezi supy", "V blbým věku", "Cudzinka v tvojej zemi", "Já a ďábel", "Naše parta", "Velkej Vont" a samozřejmě "To je můj dům" (CZ píseň roku pro mě) jsou velmi dobré. Takže polovina alba výborná, zbytek slabší, souhlasím s hodnocením. Samozřejmě, jak bylo v recenzi: opakující se pasáže, občas jednodušší melodie... to ale má i Nohavica, to bych nebral jako velké mínus. Hudebně je to podle mě dobré, po pěvecké stránce podle mě nejlepší Xindl, jen dotáhnout námět a ty texty... Držím palce :-)
        P.S.: Kdo je ta zpěvačka?! Zamiloval jsem se... :D

  • Můj názor (Karel, 01.08.2014 20:50) Reagovat

    Xindlovy písničky znám a líbí se mi. Pana Trávníčka neznám,kde si bere právo posuzovat ,další kdo parazituje na popularitě, nesnáším takové lidi...

  • Jen tam ty refrémy nech! (lllucianka20, 01.08.2014 21:42) Reagovat

    Nedivim se že tam ty refrémy jsou častý, protože jsou prostě boží a chytlavý....jsou na písničkách to nejlepší

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Video: Xindl X bojuje se "Slabou vůlí" poněkud slabou písní (31.01.2024 10:19)
- Audio: Xindl X nabádá, že "Alespoň jeden den" v roce bychom měli vypnout a užít si klidu s rodinou (25.11.2023 10:46)
- Video: Xindl X sází s "Černými stíny" na vážnější notu, v klipu mu hrají kolegové ze StarDance (13.10.2023 09:36)
- Video: Xindl X seká latinu (s popem) v písni "Cash" (24.06.2023 14:41)
- Video: Xindl X má v novém klipu "Smíšený pocity" (20.04.2023 14:25)
- Video: Olga Lounová v písni "Patříme k sobě" oznamuje těhotenství (29.08.2022 09:47)
- Audio: Je to "Pravda"! Xindl X se dal dohromady s Kubou Rybou, aby zatočili s hoaxy (04.07.2022 13:47)
- Naživo: Xindl X odehrál v O2 universu svůj nejambicióznější koncert (06.05.2022 11:36)
- Video: Xindl X v "Terapii" radí, jak před mudrlanty zůstat sám sebou (02.04.2022 08:59)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Adele Queen Sia Rush Beyoncé Bono AC/DC U2 Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu