shop.musicserver.cz

The Cranberries naživo přitvrdili

Vydáno: 28.04.2002 18:08 v sekci Naživo - Luboš Svoboda | foto: facebook interpreta

Paegas Arena hostila další megakoncert. Irští The Cranberries zde vystoupili s tvrdšími verzemi svých albových hitů, včetně těch pocházejících z nového "Wake Up And Smell the Coffee". Solidně vystavěná show, která ovšem potvrdila názor, že skupina už je za svým vrcholem.

The Cranberries Tour 2002
© facebook interpreta
Do monstrózní a více než slušně zaplněné Paegas Areny v Praze už podruhé dorazila irská kapela The Cranberries. Tentokrát v rámci turné Wake Up And Smell The Coffee World Tour 2002. Ponechám-li stranou úvahy o záporech tohoto nového alba, ze kterého zde bylo předvedeno celkem šest skladeb ("Wake Up And Smell the Coffee", singlová "Analyse", "I Really Hope", "This Is the Day", "The Concept" a "Chocolate Brown"), mám i tak z koncertu spíše záporné dojmy.

The Cranberries mají skvělou taktiku koncertování. Prokládají totiž jednotlivá vystoupení spoustou volných dní a neženou se každý den do nového města. Šňůra sice potom trvá několik měsíců, ale ona odpočatost byla na muzikantech opravdu znát. Od velmi povedeného nástupu na intro "Wake Up And Smell the Coffee" až do konce frontmanka Dolores O'Riordan neustále energicky pobíhala po pódiu a dvakrát se převlékala. Na rozdíl od záznamu blíže nespecifikovaného koncertu z roku 2000, který jste mohli vidět ve Velké noční hudbě, byl její hlas dostatečně jistý. I oba sympaticky mlčenliví bratři Hoganové (tedy kytarista Noel a baskytarista Mike) působili , že jsou naprosto v pohodě. Pouze bubeník Fergal Lawler evidentně nebyl ve své kůži. Na jeho výkonu se to však neodrazilo a bicí samozřejmě (jak si neustále stěžuji) opět hrály prim.

Možná na mě byli energičtí až moc. Oproti albovým verzím totiž výrazně přitvrdili, což je v málem punkových vypalovačkách pochopitelné, pro mě ale těžko přijatelné v klidných kouscích jako "When You’re Gone", "Dreaming My Dreams" nebo "Just My Imagination". Tato píseň byla asi největším zklamáním, neboť absolutně postrádala onu neskutečnou pohodovost , vyrovnanost a volnost čišící obzvlášť z jejího videoklipu. Zde byla jen jednou z mnoha podobně odehraných skladeb. Díky tomuto pojetí mě koncert nedokázal nijak nadchnout a neměl jsem chuť připojit se k jásajícímu davu. Získali mě pouze ke zpěvu částí asi dvou písní z "No Need To Argue". Kvůli nemožnosti slyšet sám sebe asi notně falešnému. Jako celek byl však zpěv publika nečekaně čistý a Dolores často obracela mikrofon směrem k lidem, aby ho zachytila.

Odezva publika byla, pokud nepočítám předkapelu, vůbec velmi dobrá a myslím si, že normální divák musel být s koncertem navýsost spokojen. To spíš já jsem taková výjimka, která by byla v sedmém nebi spíše při koncertu, jakým byl brusinkový MTV Unplugged. Čekal jsem alespoň v části něco jemnějšího. I když co jsem mohl čekat ve sportovní hale, že? Také na mě neudělala dobrý dojem skoro desetiminutová pauza před prvním a jediným přidáváním. To už mi spíše než cokoliv jiného přijde jako neslušnost, aplaus byl totiž (jako bohužel celý koncert) dost hlasitý. Vizuální složka na druhou stranu excelovala. Světla byla opravdu fantastická, ale nic víc k nim asi říct nedokážu.

Neměl bych zapomenout na předkapelu. Byla jí lotyšská formace BrainStorm, a protože o ní nemohu říct vůbec nic dobrého, raději tím názvem skončím. Opravdu nevím, jak někdo takový může jet část turné.

A smutně sleduji, jak se z The Cranberries vytrácí irská zpěvnost a na její místo ani nic jiného nenastupuje. Zůstává jen zastydlá rocková poloha, která podle mě nemůže udržet posluchače věčně.

The Cranberries, Paegas Arena, Praha, 23.4.2002

NÁZORY
  • Předkapela (Pavel Horáček, 03.05.2002 11:39) Reagovat

    S názorem na Cranberries v celku souhlasím, ale autor článku asi přišel pozdě a nestihl předkapelu. Jinak by nemohl napsta to co napsal nebo spíše nenapsal. Byla jí výborná kapela BrainStorm. Nevím, ale takové zpěvné a provzdušněné písně se jan tak neslyší notabene u nás. Byl to sice v podstatě britpop, tedy vůbec nic nového, ale kdy přišel naposled někdo s něčím origoš. Kéž by takhle hrálo více kapel.

  • ne!!! (Pepina, 22.08.2002 20:30) Reagovat

    Pisu pozde, ale prece. Musim rict, ze me tenhle clanek dodatecne fakt vytocil. Nechapu, jak nekdo muze delat hudebniho kritika, kdyz se v textu nekolikrat vyskytne fraze "nemam k tomu co dlasiho rici" apod. Dokazu pochopit, ze se vam, mily pane, koncert nelibil, protoze vsechno je otazka vkusu, ale opravdu nevim, proc antipatie k tehle jen tak mimichodem skvele kapele prezentujete verejne. Ja sama jsem od koncertu Cranberries taky cekala vic, ale tim vic me prekvapili lotyssti Brainstorm! A pokud k tomu skutecne nemate co rict, respektive co dobreho rict, tak byste si mozna mel hledat nove zamestnani, nebo si aspon doplnit nejake to hudebni vzdelani, kde vam vas vkus trosicku utribi! Protoze napr. hitovka "Maybe" rozhodne za rec stoji, a spousta dalsich taky.

  • souhlas s Pepinou (Kaupixka, 15.12.2002 16:17) Reagovat

    Názor trochu opozděný, ale přeci. Pokud se Vám Kapela BrainStorm tak hnusí, že o ní nenapíšete aní ň, pak jste tam opravdu neměl chodit. Já BrainStorm poslouchám už hodně dlouho a něco o nich vím. Takže třeba to, že si je jako předkapoelu vybírají takové hvězdy jako Depeche Mode, Supergrass a teď The Cranberries. A jestli k nim opravdu nemáte co říct, pak měl tuhle recenzi napsat někdo jiný.......

  • Odpovědi (Luboš Svoboda, 16.12.2002 11:49) Reagovat

    Takže, když přeskočím urážky (akorát bych velmi rád věděl, co (spíše) slečna Pepina konkrétně myslí pod pojmem hudební vzdělání, stejně tak jestli může tříbit vkus, nebo jestli je potřeba ho mít pro napsání reportáže), musím vše trošku uvést na pravou míru, za něco se omluvit a za něco naopak bojovat. Na koncertě jsem byl asi 45 minut před začátkem. BrainStorm se mi nijak nehnusí, mám i jejich album. Nechtělo se mi hodnotit jejich vystoupení, protože bych musel urážet. Přišlo mi až amatérsky nepovedené a jakýkoli náznak písní zanikal v hluku, který vytvářeli nepříliš přesvědčiví hudebníci. Toto je moje největší chyba, a přiznávám, že z toho co jsem napsal, bych to sám pochopil špatně. :( Ještě bych rád připoměl, že šlo o koncert Cranberries, nikoli BrainStorm, a reportáž je tedy o nich. Nebylo by zas až tak neobvyklé, kdybych neuvedl ani název předkapely. Doufám ale, že jste si užili její společné miniturné s Kryštofem.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Polemic - I po třiceti letech může kapela přicházet s neokoukanými nápady a jít neprobádanými cestičkami
Rozhovory: Polemic - I po třiceti letech může kapela přicházet s neokoukanými nápady a jít neprobádanými cestičkami Oblíbená slovenská formace Polemic vydala v poslední únorový den desku "11SKA", kterou shrnula písně vydané za poslední dekádu. Nejen tom, jak vznikala, jsme si povídali s Peterem Opetem - trumpetistou, zpěvákem, autorem hudby a textů,... čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
The Valentines - You All Look Beautiful When You Dance 8/10
Recenze: The Valentines na debutu hlásí: "You All Look Beautiful When You Dance" Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance".... čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 10:30 v sekci Recenze
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky pro 3. týden (24.01.2016 14:00)
- Fotogalerie: Svátek všech metalistů v obrazech (15.07.2013 21:52)
- Naživo: Metalfest 2012: Do třetice všeho dobrého (12.06.2012 17:05)
- Metalfest propukne v Plzni již za pár dní (05.06.2012 10:29)
- Metalfest Open Air přidává Uriah Heep, Axxis a Steelwing (11.04.2012 15:20)
- Naživo: Powermetalové dvojspřeží přivítalo ve Zlíně jaro (02.04.2012 09:32)
- Fotogalerie: Metalové tažení ve fotografiích (01.04.2012 13:05)
- Primal Fear a Brainstom zahrají již v sobotu ve Zlíně (30.03.2012 18:26)
- Primal Fear a Brainstorm přivítají v Česku jaro hned dvakrát (07.02.2012 09:13)
- Poslední detaily k desce Brainstorm jsou venku (30.07.2011 13:04)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Taylor Swift Dua Lipa Imagine Dragons Beyoncé Mirai Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Rammstein
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu