Kabát finišuje s přípravami nové desky i show na Vypichu

28.07.2014 09:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Když před pěti lety Kabát poprvé zaplnil pražský Vypich, ještě neměl tušení, že si podobnou akci zopakuje. Dal o tom vědět dostatečně dopředu, protože věděl, co za přípravou takového monstrkoncertu vězí a jak dlouho trvá, než se podobná akce podaří vysoustružit do těch nejkrásnějších tvarů.

Koncerty se jako vejce vejci podobat určitě nebudou. První novinkou show, která vypukne už 13. září, jsou dvě předkapely. Vítězka soutěže Hlas Česko Slovenska Lo Hrůzová dostane ke své produkci dvacet minut a následovat ji bude dánská formace Disneyland After Dark, zkráceně D.A.D.

Pak už nastoupí hlavní hvězdy večera, které momentálně pilují ve studiu nový materiál. "Playlist koncertu je hotový, světla, scéna a příprava projekce jsou ve finální fázi. Určitě na Vypichu zahrajeme nové písničky a rádi bychom tam pokřtili novou desku, byl by to takový bonus pro fanoušky. Ale v našem případě se většinou zkříží obchodní a manažerské zájmy s uměleckou tvorbou," narážel v rozhovoru pro Český rozhlas Regina kytarista Ota Váňa na brzdu, kterou jsou vždycky texty Milana Špalka. Hudba je totiž téměř kompletně hotová.

I když v roce 2009 přišlo na Vypich neuvěřitelných šedesát tisíc lidí, aktuální zájem je snad ještě vyšší. "Předprodeje na letošní září zatím vypadají dobře, zdá se, že dorazí více lidí než před pěti lety. Moc si toho vážíme," dodal Váňa.

Kabát kytara
© facebook.com/kabat.official
Aby fanoušci měli postaráno o motivaci navíc, uspořádala kapela ve spolupráci s výrobcem kytar Jolana soutěž, ke které připsala na svou oficiální facebookovou stránku tento vzkaz: "Přátelé, přichystali jsme pro Vás soutěž o podepsanou kabátovskou kytaru. Všichni s počátkem prázdnin vyrážíte na dovolené a výlety. Přibalte s sebou tedy vstupenku na Vypich a vyfoťte co nejšílenější fotku na nejzajímavějším a nejbláznivějším místě, které navštívíte. Fotku poté umístěte na náš oficiální facebookový profil do sekce příspěvky a na konci prázdnin kapela vybere tu, která jí bude připadat nejoriginálnější.

A teď o co konkrétně se hraje. Jedná se kytaru Jolana Tornádo, výroční model k pětadvaceti letům skupiny Kabát. Je to limitovaná edice deseti kusů a výherní model bude podepsán od celé kapely, přičemž podpisy budou umístěny pod lakem, aby na nástroji zůstaly natrvalo."
Kompletní pravidla jsou k nalezení zde.

Za čtvrtstoletí své činnosti si kapela prošla také zajímavým vývojem. Od prasat, vidlí a traktorů z desky "Má ji motorovou" přes všechny "Děvky, co to znaj," country "Colorado" až do "Země plné trpaslíků". Tam zjistili, že "Čert na koze jel", potkal "Megahu", zvolal "Go, satane go" a "Dole v dole" se utvrdil, že tam není žádná "Corrida". Tak raději navštívil cirkus "Banditi di Praga".

Prodejní čísla formace jsou i v jiných aspektech neskutečná. Poslední deska "Banditi di Praga" vyšla 10. prosince 2010 a do konce roku jí bylo prodáno téměř sedmdesát tisíc kusů. V témže roce také převzala diamantovou desku za víc jak milion prodaných nosičů. Loni udělala radost svým fanouškům znovu vydanou výběrovkou "Suma sumárum". Po loňském turné s bigbandem a letošním koncertě na slovenském Topfestu je akce na Vypichu zároveň poslední možností, jak vidět Kabát letos naživo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY