shop.musicserver.cz
Prague Rocks 2023, Letiště Letňany, Praha, 2.6.2023

Mötley Crüe a Def Leppard přivezli do Letňan lesk a špínu osmdesátek

Vydáno: 03.06.2023 13:04 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Myslím, že letní koncertní sezónu můžeme považovat za definitivně zahájenou. Jednodenní festival Prague Rocks se na domácí mapě open-air akcí skvěle zabydlel a letos přivezl tandem Mötley Crüe a Def Leppard. Vzpomínky na osmdesátky doplnili domácí Kabát a švédští Eclipse.

Live: Prague Rocks 2023

místo: Letňany, Praha
datum: 2. června 2023
vystoupili: Mötley Crüe, Def Leppard, Kabát, Eclipse
setlist Def Leppard: Take What You Want, Let's Get Rocked, Animal, Foolin', Armageddon It, Kick, Love Bites,, Promises, This Guitar, When Love and Hate Collide, Rocket, Bringin' On the Heartbreak, Switch 625, Hysteria, Pour Some Sugar on Me, Rock of Ages, Photograph
setlist Mötley Crüe: Wild Side, Shout at the Devil, Too Fast for Love, Don't Go Away Mad (Just Go Away), Saints of Los Angeles, Live Wire, Looks That Kill, The Dirt (Est. 1981), Rock and Roll, Part 2 / Smokin' in the Boys Room / Helter Skelter / Anarchy in the U.K. / Blitzkrieg Bop, Home Sweet Home, T.N.T. (Terror 'n Tinseltown), Dr. Feelgood, Same Ol' Situation (S.O.S.), Girls, Girls, Girls, Primal Scream, Kickstart My Heart
Fotogalerie

Večírek pro starší a pokročilé. Tohle poněkud zaprášené klišé tady sedí docela dobře. Oba headlineři byli na vrcholu v osmdesátých letech, Kabát zase dnes hraje na nostalgii lepších časů devadesátek a nultých let. Naštěstí se mezi prošedivělé rockerské hřívy vešlo i poměrně mnoho mladších lidí, kteří se dost možná o Mötley Crüe poprvé dozvěděli z netflixovského filmu "The Dirt" a Def Leppard zaregistrovali v kazetové diskografii svých tatínků. Myslím ale, že zklamaná neodcházela ani jedna množina.

Kabát, Letňany, Praha, 2.6.2023 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
Trojici hlavních stars měly předskočit ještě dvě formace, z nichž nakonec vystoupili jen Eclipse. Avizovaní australští hardrockeři Wolfmother bohužel z logistických důvodů nedorazili. Škoda. Eclipse se s rolí první vystupující kapely poprali se ctí, do karet jim hrál zejména velmi povedený zvuk a nasazení, se kterým velké publikum snadno ovládli. Švédi hrají už více než dvě dekády a jejich melodický hard rock s patřičnou stadionovou šťávou bavil. Příjemné překvapení číslo jedna.

U Kabátu se tak trochu spekulovalo, jestli na něj nepřijde více lidí než na obě hlavní hvězdy. Nakonec ne, Mötley měli plochu, jak se na headlinera patří, zdaleka nejobsazenější. Ale zpátky k Teplickým - na ně už bylo prakticky plno. Skupina se hned na začátek pasovala do pozice věkově nejmladší party ze tří hlavních (o pár let, ale ano) a publiku nabídla set hitů, odvážně naředěný poměrně velkým množstvím novinek z aktuální desky "El Presidento". A mezi tím jistoty napříč diskografií "V pekle sudy válej", "Bára", věnovaná všem dámám v publiku, "Burlaci" z "dnes ne moc populárního Ruska", "Žízeň", "Raci v práci" i závěrečná "Pohoda".

Můžeme si o Kabátu myslet, co chceme - a tady předesílám, že nejsem jeho velkým příznivcem -, ale ty písničky prostě fungují. A fungovaly by ještě o stupeň více, pokud by je nezařezával zvuk. Nejen že se s každým poryvem studeného větru točil a měnil, ale v mixu se Vojtkův hlas frekvenčně pletl do kytar a byl z toho místy dost nepříjemný maglajz. A přitom, když zpíval o něco níž ("Malá dáma"), sound se pročistil a byl čitelný.

Def Leppard, Letňany, Praha, 2.6.2023 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
Def Leppard jsou vlastně popová kapela oděná do hardrockového kabátku. Britští elegáni, všichni dle etikety pěkně v oblecích, uhlazení, solidní. Tak jak to odpovídá jejich hudbě. Lesk osmdesátek v té nejčistší formě, profesionálně zahraný bez nějakých velkých překvapení.

A taky tak trochu na jistotu. Tři písničky z loňské desky "Diamond Star Halos" a pak vlastně jen hity. Tu zářivější ("Pour Some Sugar On Me", "Rock of Ages", "Rocket"), tu méně, ale tak nějak stále zažrané pod kůži a povědomé. Jejich velmi solidní devadesátiminutový set, bavil, ale někdy se přece jen trochu zvrhával v pouhou příjemnou kulisu k zapadajícímu slunci.

Jakkoliv byly obě hlavní hvězdy na stejné úrovni, těmi očekávanějšími byli Mötley Crüe. Jejich poslední české vystoupení se uskutečnilo před patnácti lety v O2 areně (tvrdí to alespoň umělá inteligence) a byl to, podle dostupných ohlasů, docela průšvih. Od repete na letišti v Letňanech se tak od téhle svého času divoké bandy dalo čekat ledacos.

Mötley Crüe, Letňany, Praha, 2.6.2023 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
Nakonec to dopadlo překvapivě dobře. Možná je to i tím, že v jejich řadách působí kytarista John 5, jehož schopnosti a hlavně energie a ne tak výrazná opotřebovanost jako u ústřední trojice Vince Neil, Nikki Sixx a Tommy Lee kapele vyloženě pomáhají.

Navíc si muzikanti uvědomují, že už to nejsou ti mladí divočáci, a přestože se v písních k tomuto období pochopitelně vracejí - setlist dominantně patřil kusům z osmdesátých let -, je znát pokora, s níž ke hraní přistupují. Když pak basák Nikki Sixx s českou vlajkou v ruce vytáhl na scénu mladou fanynku, vyfotil si s ní selfíčko a poděkoval, znělo to od srdce. Samozřejmě, Crüe nejsou žádní uhlazení pánové v oblecích. Už z podstaty jsou pravým opakem Def Leppard a Tommy Lee to jasně potvrdil, když pobíhal po vysunutém molu a hledal prsa. Našel.

A Neil, na jehož výkonu celý dojem ze skupiny stojí? K dokonalosti daleko, ale dalo se to. Vokálně už to rozhodně není, co to bývalo, nachodil toho ale po pódiu dost. Hecoval dav a působil, že se docela baví.

Mötley Crüe, Letňany, Praha, 2.6.2023 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
Nejvýraznější hybnou silou je tu nováček John 5, nástupce nepěkně vyhozeného Micka Marse. Tady se ale sluší poznamenat, že se Mars alespoň mihl v sestřihu, který doprovázel filmovou skladbu "The Dirt", a ostatní se tak nezachovali jako nedávno Roger Waters, který svého spoluhráče Davida Gilmoura z projekcí nenápadně odstranil. V téže skladbě si alespoň na projekci zahostoval také Machine Gun Kelly.

"Dr. Feelgood", "Girls, Girls, Girls", "Same Ol` Situation", "Look That Kills", "Shout At The Devil", to je ztělesněná hudební tvář temné strany glammetalových osmdesátek. A i po těch dekádách má tahle muzika svoji sílu. V pátek večer to v Letňanech bylo hodně retro, včetně polonahých tanečnic a pompézních nafukovacích soch (u Mötley Crüe) a aristokratické odtažitosti (u Def Leppard). V celkovém zhodnocení: povedené, ale pravděpodobně docela snadno zapomenutelné.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na slovenském Topfestu 2024 vystoupí Scorpions i Kabát (01.12.2023 18:18)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu představí na dvou pódiích na Kunětické hoře s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (18.07.2023 14:56)
- Fotogalerie: Rocková exploze v Letňanech zachycená objektivem fotoaparátu (03.06.2023 09:33)
- V pátek Letňany obsadí Def Leppard, Mötley Crüe a Kabát (29.05.2023 11:18)
- Nové desky 20/2023 - od Paula Simona přes Keshu po Lewise Capaldiho (24.05.2023 20:00)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu